Drept de viață și de moarte reprezintă cel de-al șaptesprezecelea roman al scriitoarei belgiene Amélie Nothomb.
Cred că am intrat într-o frenezie pentru cărțile lui Amélie pentru că în ultima vreme îmi este foarte ușor și la îndemână să îi citesc cărțile rapide și plăcute.
Drept de viață și de moarte nu face excepție, citind-o într-o singură seară, având parte de mult dialog și un format generos.
Cartea urmărește povestea unui bărbat fără prea multe aspirații, Baptiste Bordave, căruia destinul îi oferă un plan neobișnuit. La ușă îi bate un domn cam de aceeași vârstă care îl roagă să îl lase să îi folosească telefonul pentru a chema un mecanic.
Necunoscutul nu apucă să vorbească la telefon și cade lat în casa lui Baptiste, care va trebui să răspundă la întrebarea neliniștitoare: “Ce faci atunci când un necunoscut moare pe neașteptate la tine acasă?“.
Ezită să cheme salvarea și decide să fure identitatea mortului, Olaf Sildur, un suedez putred de bogat.
Așadar, noul Olaf se duce la vila surogatului său, unde o întâlnește pe tânara și atrăgătoarea sa soție.
Cartea are o premisă foarte atrăgătoare, cu un personaj ce poate înfățișa pe oricare dintre noi, iar turnura evenimentelor este una neobișnuită.
Lectura antrenantă are o amprentă polițistă intrigantă, trecutul lui Olaf fiind învăluit în mister.
Ca un lait motiv al cărții avem șampania, băutura oamenilor bogați, care se îmbină cu tema acesteia, furtul de identitate.
Nu lipsesc ironia și umorul negru tipic cărților lui Amélie, ceea ce dă naștere unei povești incitante și pline de mister.
Din păcate, sfârșitul cam lasă de dorit și lasă un gust amar peste toată povestea. Însă, recomand cartea pentru că este o lectură foarte rapidă, cu un subiect interesant și un stil atractiv.