Secretul unui storyteller de Carmine Gallo este o carte despre leadership, menită să ajute cititorul fie el profesor, businessman, antreprenor sau militant pentru drepturile omului, să își transmită mesajul mai bine în public.
Mesajul principal al cărții este acela că poveștile cu iz personal, care transmit emoție, sunt cele ce contează cel mai mult într-o prezentare de orice fel. Carmine se folosește de exemple concrete pentru a ne înșira ingredientele unui storyteller de succes.
Pe parcursul cărții avem parte de poveștile impresionante ale unor dintre cele mai importante și influente personalități ale lumii, printre care se numără Papa Francisc, Richard Branson, Howard Schultz, Sheryl Sandberg, Malala Yousafzai, Mark Burnett, Oprah Winfrey, Elon Musk, Tony Robbins, Steve Jobs și mulți alții.
Prin intermediul acestora, Carmine ne învață că elementul principal al unei prezentări de succes este implicarea emoțională a vorbitorului. Acesta trebuie să apeleze la sensibilitatea auditoriului său pentru ca mesajul transmis fie receptat întru-totul.
Ideea prezentată nu impresionează publicul dacă nu este susținută de povești ce consolidează încrederea și inspiră oamenii să aibă vise mărețe.
Povestirea nu este ceea ce facem. Povestirea este ceea ce suntem.
Cartea este secționată pe 5 părți, ce cuprind storytelleri care ne aprind un foc interior, care educă, care simplifică, care motivează și care inițiază mișcări. Aceste categorii sunt alcătuite din 37 de capitole, fiecare cuprinzând 3 secțiuni: povestea storytellerului, instrumentele sale și secretul la care se rezumă acesta.
Am rămas impresionată de poveștile multor personalități, fiecare având o scânteie pe care au reușit să o cultiveze și să o transforme în speranță și bunăstare pentru milioane de oameni.
Din cele 50 de povești inspiraționale, eu o să vă povestesc două ce m-au impresionat pe mine în mod deosebit, dar vă asigur că toate au ceva special din care fiecare dintre noi putem extrage ceva folositor.
Mark Burnett, creatorul emisiunii Survivor
Mark avea 22 de ani când a decis să părăsească Marea Britanie, unde a fost soldat parașutist și să înceapă o nouă viață în Statele Unite ale Americii. Cu ajutorul unui prieten, a reușit să obțină o slujbă ca bonă pentru o familie bogată din Beverly Hills. Timp de doi ani de zile, acesta a studiat obiceiurile celor bogați și și-a dat seama că avea darul de a-și vinde ideile.
Primul plan de afaceri a fost acela de a cumpăra tricouri cu 2 dolari și de a le vinde cu 18 pe plaja din California. A petrecut doi ani spunând povești despre tricourile atârnate pe 3 metri de gard, timp în care a economit îndeajuns pentru a a paria banii pe afaceri imobiliare lucartive.
În opt ani de la sosirea în America, Burnett a făcut primul său milion de dolari. În 1998 a cumpărat drepturile de difuzare a unei competiții britanice pe echipe numite Survivor. La început i-a fost tare greu să își vândă ideea, să îi facă pe oamneii de afaceri să îi înțeleagă entuziasmul și motivele pentru care ar fi o emisiune de succes. A fost refuzat de multe ori, dar pâna la urmă CBS a cumpărat-o, cu toate că inițial a spus nu.
Burnett nu s-a dat bătut, a crezut în ideea sa și și-a perfecționat prezentarea atât de mult, încât pâna la urmă a dat lovitura. Persistența este cheia, așa cum ne învață exemplul lui Matt Burnett. Survivor a devenit prima emisiune de reality-show din toate timpurile, urmând a revoluționa televiziunea pentru totdeauna.
Pete Frates, inițiatorul provocării găleții de apă cu gheață
Pete juca de plăcere baseball când a fost lovit în mâna stângă de o minge ce zbura cu 144 km pe oră. Încheietura mâinii i s-a înmuiat și nu și-a mai revenit niciodată la normal. Timp de șase luni a umblat pe la doctori, fără rezultat însă.
În cele din urmă, un neurolog i-a dat vestea devastatoare. Pe 13 martie 2012, Pete a flat că suferă de SLA – scleroză laterală amiotrofică sau boala Lou Gehrig, o afecțiune fără tratament sau șansă de vindecare.
SLA este foarte greu de diagnosticat, boala degerând rapid în slăbirea mușchilor și paralizie. Pete nu s-a lăsat descurajat și în anii următori a făcut tot ce i-a stat în putință să facă această boală cunoscută pentru a se căuta ceva tratament sau soluții de vindecare.
Pentru a putea răspândii mesajul său la cât mai multă lume, prietenul lui Pete a venit cu ideea de a-și turna în cap apă cu gheață, urmând a da provocarea mai departe. Restul îl știm cu toții, multe vedete internaționale și personalități acceptând provocarea ICE BUCKET CHALLENGE.
Această provocare a strâns sute de milioane de dolari pentru această asociație, făcând boala ASL cunoscută la nivel mondial. Acum, cei ce suferă de afecțiunea Lou Gehring au șansa să fie tratați mai bine, resursele financiare și programele de dezvoltare fiind mult mai numeroase. Și toate datorită lui Pete Frates, care a vrut ca ultimii săi ani din viață să conteze, să aducă o schimbare pentru cei din jurul său.
Așadar, Secretul unei storyteller este despre importanța unei povești bine spuse, despre curajul de a nu renunța la visul tău, de a munci pentru a-l îndeplini sau despre visele ce ne aduc speranța într-un viitor mai bun.
Mi-a plăcut cartea, am terminat-o rapid, fiind o lectură inspirațională. Anumite informații sunt repetitive, făcând lecturarea puțin mai greoaie spre sfârșit, dar acest lucru este compensat de emoția poveștilor de viață prezentate.
Recomand cartea atât oamenilor de afaceri, antreprenorilor sau liderilor, cât și omului de rând, care dorește să își împlinească visul de-o viață dar nu știe cum să își facă ideea cunoscută, cât și celor ce vor să inspire lumea din jur.
Secretul unui storyteller de Carmine Gallo se găsește pe site-ul editurii ACT și Politon, unde poate fi achiziționată atât în formatul tipărit, cât și ebook sau audiobook.
Un gând despre “„Secretul unui storyteller” de Carmine Gallo – o carte despre cum poveștile bine spuse pot schimba viețile a milioane de oameni”