Povestea unei relații defectuoase mamă-fiică în „Lovește-ți inima” de Amelie Nothomb

De mai bine de un an de zile am această „obsesie” cu Amelie Nothomb, ale cărei cărți le citesc cu regularitate, în ordine cronologică. Au fost câteva care mi-au plăcut tare mult, dar și multe mediocre sau chiar nepotrivite stilului meu, dar nu am putut să îi las opera din mână, astfel că acum am ajuns la ultimele trei cărți de-ale ei ce au fost traduse la noi.

Lovește-ți inima este un roman tipic stilului autoarei, care dezbate în aproximativ 150 de pagini relația dintre mamă-fiică.

Marie este cea mai frumoasă fată din orașul ei de provincie. Toate celelalte fete o invidiază, ceea ce o face pe Marie foarte fericită în sinea ei. Ajunge să aibă o relație cu cel mai râvnit băiat din oraș, cu care și rămâne însărcinată, spre dezamăgirea ei.

Cei doi se căsătoresc și au o fetiță, Diana, pe care Marie o disprețuiește din prima clipă. Diana crește simțind lipsa dragostei mamei sale, lucru ce o modelează într-o persoană rece și distantă, care se afundă în muncă și relații profesionale.

Cu toate că Marie mai are 2 copii, pe aceștia îi iubește și le și arată acest lucru.

Cartea ne expune punctul de vedere al Dianei, care în ciuda acestui deficit major emoțional, se dezvoltă normal, ajungând studentă la Facultatea de Medicină. Avem parte și de varianta Mariei, de la care însă nu aflăm mare lucru, ci doar sentimentele sale superficiale de a fi ea mai iubită dintre toți.

Începutul e bun, dar cumva se plafonează pe fondul unor descrieri banale și fără substras, asta până când Diana ajunge să aibă o relație surogat cu Olivia, mentorul ei, pe care o consideră mama de care nu a avut parte când era mică.

Față de alte cărți mai slabe ale lui Amelie, pe aceasta nu am vrut să o abandonez în nici un moment al lecturii, dar au fost unele episoade care au fost mai de umplutură. Cred că dacă lectura avea cu vreo 200 de pagini în plus se putea extinde analiza asupra comportamentelor celor două personaje principale, dar așa, din lipsă de spațiu, acțiunile acestora sunt grăbite și tratate cu prea puțină importanță.

Însă, per total, am fost surprinsă de psihologia personajului Dianei, care trece printr-o avalanșă de sentimente doar pentru că nu a avut o relație apropiată cu mama sa.

Mi-a plăcut modul în care Nothomb a reușit să transmită emoție prin aceste stări de rivalitate, gelozie și neîncredere ce existau între Diana și Marie.

Cred că Lovește-ți inima este o carte potrivită pentru cei ce vor să observe o relație mamă-fiică stricată, care încă de la început începe greșit.

Cât despre titlu, acesta este inspirat de un citat de-al scriitorului Alfred de Musset: Loveşte-ţi inimaacolo e geniul.

Publicitate

Un gând despre “Povestea unei relații defectuoase mamă-fiică în „Lovește-ți inima” de Amelie Nothomb

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s