Ancheta fără răspuns a morții unui scriitor celebru în „Caz închis” de Stelian Țurlea

Stelian Țurlea este un nume foarte apreciat al literaurii românești, publicând douăzeci romane, zece cărți de publicistică, nouă cărți pentru copii și două traduceri, cât și un ziarist de mare valoare, care își aduce aportul la îmbănătățirea culturii mioritice.

Romanul Caz închis a fost lansat pentru prima dată în anul 2013, iar anul acesta s-a bucurat de o reeditare, în varianta de carte de buzunar la editura Crime Scene Press.

Eu am fost tare entuziasmată să citesc această carte, fiind atrasă de subiectul intrigant.

Emil Sorescu este un scriitor celebru, premiat și plin de onoruri, căruia îi place să își trăiască viața la maxim, atât pe la petrecerile fastuoase din mijlocul Bucureștiului, cât și cucerind inimile femeilor cu zeci de ani mai tinere decât el.

În noaptea zilei de 5 decembrie 2011, viața lui Emil Sorescu sfârșește brusc. Este găsit a doua zi de dimineață de către menajere sa, Nicole Vrăbiescu, la masa de bucătărie, alături de două pahare de vin ce emanau un miros suspicios de migdale.

Sinucidere, moarte naturală sau crimă? Aceasta este întrebarea anchetatorilor și tuturor persoanelor ce l-au cunoscut.

În fruntea anchetei îl avem pe Victor Stamate, un detectiv ce ne aduce aminte de filmelenoir de demult, care va încerca să dezlege un caz dificil, asta pentru că se pare că Sorescu era înconjurat nu doar de admiratori, ci și de multe persoane ce îi voiau răul.

Ceea ce e foarte interesant și diferit la această carte este perspectiva narațiunii, fiecare capitol fiind prezentat la persoana I de către vreo cunoștință sau persoană de interes al cazului Sorescu, care rememorează atât ziua de 5 decembrie 2011, cât și zilele premergătoare îngropării scriitorului.

Mi-a plăcut cartea, cum era și de așteptat, tot timpul fiind atrasă de povești misterioase cu scriitori. E drept că mă așteptam la un altfel de sfârșit și parcă varianta aleasă de Țurlea mi-a lăsat un gust amar, dar per total a fost o lectură polițistă antrenantă, cu personaje bine construite și o intrigă ce se clădește progresiv, cu fiecare capitol în parte.

Acțiunea romanului are loc în București, iar personajele sunt tipic românești, cu Sorescu ca fost securist, această latură politică fiind un punct important al anchetei și implicit al poveștii noastre.

În cele 160 de pagini, romanul reușește că ne ofere tot atâția suspecți, câte personaje sunt, de la menajera amabilă la protejatul scriitorului sau amanta de 10 ani a acestuia, ceea ce face ca întreaga lectură să fie stimulantă și plină de suspans.

Recomand cartea iubitorilor genului polițist, cât și celor în căutarea unei lecturi scurte, dar concentrate.

Romanul Caz închis poate fi găsit aici, alături de multe alte cărți polițiste, mystery și thriller.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s