5 sfaturi practice pentru o prezentare de succes din „Vorbește ca la TED” de Carmine Gallo

Vorbește ca la TED este o carte de dezvoltare personală scrisă de americanul Carmine Gallo ce pune accent pe felul în care ne putem îmbunătății abilitățile la public speaking, fie că e vorba de o prezentare la job sau orice altă împrejurare în care e nevoie să vorbim unui grup de oameni.

Eu am mai citit de la Carmine Gallo și Secretul unui storyteller, cu care Vorbește ca la TED se aseamănă foarte mult, în ceea ce privește exemplele sau sfaturile date. Ambele cărți își sustrag exemplele din viețile celor mai mari personalități ale lumii, care, coincidență sau nu, au participat ca vorbitori la conferințele internaționale TED.

Pentru cei ce nu știu, TED este un acronim pentru Tehnologie, Educație și Design, care împreună formează una dintre cele mai cunoscute platforme de învățare și dezvoltare personală din lume. De ceva ani de zile avem posibilitatea de a urmări aceste conferințe și pe YouTube, ceea ce a creat un fenomen mondial cu peste 1 miliard de vizualizări.

Lucrul pe care îl sărbătorește TED este darul imaginației umane. – Sir Ken Robinson

Carmine Gallo se folosește de această platformă uriașă de învățare pentru a ne transmite câteva sfaturi menite să avem un stil îndrăzneț, proaspăt, contemporan și convingător care să câștige orice public.

Cu toate că începutul a fost mai greoi și puțin anost, după primele capitole am fost captivată de stilul persuasiv al lui Gallo, care se folosește de exemple concrete și convingătoare pentru a-și transmite mai eficace sfaturile.

Trebuie să-ți urmezi pasiunea. Trebuie să-ți dai seama care e lucrul pe care îl iubești – cine ești cu adevărat. Și să ai curajul să face asta. Eu cred că singurul curaj de care are nevoie cineva vreodată e curajul de a-și urma propriile visuri. – Oprah Winfrey

Cartea este împărțită în 3 părți, fiecare dezvăluind trei componente ale unei prezentări inspiraționale: emoționale, noi/inovative și memorabile.

Aceste trei însușiri ce îți asigură o prezentare de succes conțin 9 elemente sustrase din mai bine de 500 de prezentări TED care ajută vorbitorul să își transmită mesajul mai clar și cu mai mult succes.

118649163_929242460891321_8634399849854637953_n

Ei și pentru că eu consider că este o carte folositoare pentru oricine, nu doar pentru oamenii de afaceri, o să vă las mai jos 5 elemente practice, discutate și explicate de Gallo, pe care oricine ar trebui să le urmeze.

1. Folosește cuvintele potrivite

Povestea ce o transmiți este cel mai important lucru într-o prezentare, dar cuvintele folosite sunt vitale.

Atunci când spui o poveste, folosește, fără doar și poate, metafore, analogii și un limnaj însuflețit, dar elimină clișeele, cuvintele la modă și jargonul. Publicul tău respinge expresiile pe care le-a auzit de un milion de ori.

2. Repetiția e mama învățăturii

Nu ajută doar să ai o prezentare bună și un mesaj interesant, ci trebuie să stăpânești discursul pentru a evita mici incidente ca bâlbâitul, momentele stâjenitoare de pauză sau surprize legate de aparatura folosită.

3. Imporanța gesturilor

Vorbitorii disciplinați, riguroși, inteligenți și încrezători folosesc gesturile mâinilor ca pe o fereastră spre propriul proces de gândire. 

O prezentare bună este una în care vorbitorul este implicat atât emoțional cât și fizic. Nu trebuie să îți fie teamă să îți folosește mâinile pentru a gesticula, dar fă-o cu moderație și mai ales, în momentele cheie.

4. Adu ceva nou în discuție

Atunci când faci o prezentare, asigută-te că aduci ceva nou publicului tău, ambalând diferit informațiile sau prezentându-le într-un mod ingenios și original.

Creierului uman îi place noutatea. Un element nefamiliar, neobișnuit sau neașteptat dintr-o prezentare intrigă publicul, îi spulberă noțiunile preconcepute și îi dă rapid o nouă perspectivă asupra lumii.

5. Destinde-te

Cu toate că poate prezentarea tratatează un subiect serios sau neplăcut, faptul că glumești cu audiența ta te ajută să le devii mai apropiat, astfel ei vor fi mai receptivi la mesajul tău. Însă, umorul trebuie folosit cu grijă, pentru a nu distrage de la mesajul principal sau a ofensa pe cineva.

Umorul coboră zidurile de apărare, făcând publicul mai receptiv la mesaj. De asemenea, te face să pari mai plăcut, iar oamenii sunt mai dispuși să facă afaceri sau să susțină o persoană pe care o plac.

Așadar, cartea lui Gallo reușește în puțin peste 300 de pagini să explice 9 elemente ce îți asigură o prezentare de succes. Mulți au idei bune sau chiar foarte bune, dar dacă nu știi să le prezinți într-o manieră convingătoare, aceste idei se vor lăsa cu regrete și timp pierdut.

Eu recomand cartea tuturor, este o lectură plăcută, care se bazează pe ideea secolului XXI, aceea a ideii de succes, care are nevoie de o prezentare cât mai aproape de perfecțiune pentru a da roade, pentru a ieși în evidență printre miile de alte proiecte.

Dacă ai fost invitat să susții o prezentare la TED, atunci această carte este Biblia ta. Dacă nu ai fost invitat să susții o prezentare la TED și nu ai nicio intenție să faci așa ceva, această carte este, totuși, printre cele mai valoroase pe care le vei citi vreodată, pentru că, te va învăța cum să te vinzi pe tine și ideile tale mai convingător decât ți-ai imaginat vreodată.

Cartea Vorbește ca la TED este disponibilă pe site-ul celor de la ACT și Politon, unde o puteți găsi atât în format tipărit, cât și ebook sau audiobook.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s