5 motive pentru care merită să citești trilogia Bill Hodges de Stephen King

STEPHEN KING, un scriitor ce nu are nevoie de nici o introduce. Este regele genului horror, cu bestselluri ca Misery, The Shinning sau JFK și care în 2014 a lansat primul său roman detectiv cu tente polițiste, Mr. Mercedes.

118731772_355687675438871_4335410123427127247_n

În orele friguroase ale dimineții, sute de șomeri disperați se așează la coada unui târg de joburi într-un oraș din Midwest. Din senin, șoferul unui Mercedes furat sparge mulțimea și îi calcă cu mașina pe oamenii nevinovați. Ucigasul fuge de la locul faptei.
Bill Hodges, un politist pensionat, este bântuit pentru restul vieții de aceasta crimă neelucidată. Într-o zi, o scrisoare anonimă îl scoate pe Hodges din depresie și apatie și începe o joacă de-a șoarecele și pisica incredibil de tensionată.

94774984_232403181161143_7503611043558457344_n

Aceasta este deviza cea a dus la o trilogie musai de citit pentru toți împătimitorii genului thriller, fiind o poveste bine închegată, cu personaje ce se dezvoltă treptat, în mod natural și care duc spre un final trimfal.

Un an mai târziu, Ce-am găsit al meu să fie vede lumina rafturilor librăriilor, care deși l-a lăsat mai în umbră pe detectivul pensionar Bill Hodges, s-a axat pe o poveste captivantă și plină de mister.

John Rothstein, scriitorul care l-a inventat pe Jimmy Gold si care este preferatul lui Morris Bellamy, e ucis de fanul sau înfocat. Sfârșitul lui înseamnă începutul goanei după opera sa nepublicată, care cuprinde cel puțin înca un roman cu Jimmy Gold. Însă Morris ascunde tot și, peste treizeci și cinci de ani, când iese de la închisoare, află că între timp comoara furată a fost descoperită de altcineva. Dar în calea răzbunarii mult visate stau fostul detectiv Bill Hodges și asociații lui de încredere.

109989100_280314573178530_4802845954215298413_n

Trilogia este încheiată de Mort la datorie, care îi reunește pe Hodges și Brady Hartsfield, ucigașul cu Mercedes.

Brady Hartsfield e în stare vegetativă de mulți ani. Să-și revină complet pare improbabil. Dar, dincolo de starea lui, autorul atentatului cu Mercedes în care au murit opt persoane este de fapt foarte prezent. Mai mult, a perseverat și și-a dezvoltat puteri noi, ucigătoare, care pot face dezastru fără ca el să părăsească patul de spital. Acum e gata de un alt atac și hotărât să se razbune pe oricine îi stă în drum. 

118027077_590208668284466_3334366090895179171_n

Eu am devorat aceste trei volume în ultimele luni și deși cel de-al doilea este de departe preferatul meu, toate cărțile sunt bine scrise, cu un detectiv carismatic, un antagonist malefic și doze zdravene de suspans.

De aceea, m-am gândit să fac o mică listă cu 5 motive pentru care merită să citești trilogia Bill Hodges.

1. Un început în forță și un sfârșit satisfăcător

Orice roman thriller/polițist/mystery trebuie să aibă un început atractiv, în forță, care setează tonul întregii povești, iar când vobim despre o trilogie, primul capitol este și mai important pentru că pe baza lui se construiesc toate cele trei cărți din serie.

Bill Godges are un început perfect aș spune: un maniac care, aparent fără motiv, intră cu un Mercedes în lumea ce așteaptă în linie la un târg de joburi.

Nu vă pot spune prea multe despre final, dar eu una l-am găsit satisfăcător, fiind o urmare firească și naturală a lucrurilor.

Începutul și finalul înrămează o poveste, aceste aspecte fiind cele mai memorabile pentru cititor, iar seria Bill Hodges reușește să capteze atenția încă de la primele fraze, având la final un deznodământ demn de o serie musai de citit.

2. Răsturnări de situație/situații limită

Orice roman mystery care se respectă știe cum să țină cititorul implicat în lectură și o face cu ajutorul unor situații limită, când soarta binelui este în pericol, dar și prin răsturnări de situație care păcălesc intuiția și celei mai aprigi minți.

Fără să dau prea multe din casă, aflăm în volumul III – Mort la datorie – că Brady Hartsfield nu doar că a supraviețuit unei lovituri fatale la cap, dar în ciuda stării vegetative în care se află, acesta reușește să își dezvolte anumite abilități telekinetice care vor avea un impact nimicitor pentru mulți tineri sau persoane vulnerabile.

118729981_241375853765199_2794990106896963079_n

3. Relația erou-antierou este bine dezvoltată

Bill Hodges – un detectiv pensionat care se plictisește de moarte în casă, cu gândul la ultimul său caz, rămas nerezolvat.

Brady Hartsfield – un tânăr cu o copilărie problematică, ai cărui singură dorință este să vadă oamenii suferind.

Destinele celor doi se intersectează în momentul în care Bill îi încurcă planurile lui Brady, care va încerca cu orice preț să îl elimine pe bătrânul pensionat.

Relația dintre cei doi evoluează cu fiecare roman, trecând prin momente de ură și dispreț, dar și deznădejde și chiar milă.

Ceea ce începe cu un caz tipic de inculpat – polițist se transformă într-o bătălie personală ce va afecta și oamenii din jurul lor.

4. Ne învață ceva

O carte bună trebuie să lase ceva în sufletul și mintea cititorului, fie că este o tipologie bine dezvoltată a unuia dintre personaje, fie că traumele trăite în copilărie au ramificații mult mai adânci în viața adultă sau chiar cum să te raportezi la viață.

Dacă ar fi să iau măcar o lecție din această serie (pe lângă faptul că mi-a confirmat cât de bun este King 😉), aceasta ar fi că trebuie să avem grijă cum tratăm copiii atunci când sunt în creștere pentru că un singur gest ce nu e la locul lui poate să aibă un impact ireversibil în dezvoltarea sa mintală.

Relația abuzivă pe care Brady a avut-o cu mama sa l-a transformat pe acesta într-un psihopat, ceea ce a dus la moartea a multor persoane nevinovate.

5. Suspans, acțiune și mister la cote înalte

Seria Bill Hodges ne prezintă cursa contracronometru dintre Bill Hodges, un polițist pensionat și Brady Hartsfield, un criminal în serie a cărui singură placere este cea de a  face oamnei să sufere și implicit de a-i ucide.

Pe tot parcursul celor trei cărți, King reușește să mențină un ritm alert și antrenant, aducând tot mereu elemente ce adâncesc misterul poveștii, cum ar fi pasajele în care ni se prezintă copilăria abuzivă a lui Brady sau detaliile comorii lui Morris Bellamy din Ce-am găsit al meu să fie.

În nici una dintre cărți nu au fost momente în care să-mi fi pierdut interesul pentru poveste, ba chiar eram entuziasmată să mai citesc încă un capitol și încă unul pentru a afla deznodământul, fiind mereu pe ghimpi datorită noilor elemente introduse cu măestrie de King.

Bonus: Crafted by the KING

Ce alt motiv mai bun de a citi seria dacă nu scriitorul volumelor – STEPHEN KING – cunoscut în lumea întreagă pentru abilitatea sa inconfundabilă de a crea personaje bune și intrigi misterioase ce devin înfricoșătoare prin prisma realității acestora.

118742727_341833743865951_5301229378155950802_n

Așadar, seria Bill Hodges este un must-read pentru toți iubitorii de lecturi mystery thriller, având personaje bine creionate, o intrigă intensă, suspans și situații limită, dar  și teme cu gravitate care abordează copilăria sau diferența dintre a abandona și a te da bătut.

Cele trei volume le găsiți pe site-ul celor de la Nemira, atât separat, cât și la pachet, fiind disponibile în format tipărit sau ebook.

Publicitate

7 gânduri despre “5 motive pentru care merită să citești trilogia Bill Hodges de Stephen King

  1. Da, nu cred că ai nevoie de 5 motive pentru care să îl citești pe King, cel mai important e să ai curaj să pătrunzi în lumea lui, în lumea cărților lui. Eu încă nu am găsit acest curaj, dar îl caut 😁.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s