Top 5 cărți favorite de la maestrul suspansului – Stephen King

Pasiunea mea pentru Stephen King a apărut în urmă cu ceva ani, prin liceu, când am pus mâna pe volumele Carrie, The Shinning și Misery, fiind impresionată de măiestria cu care reușea să creeze povești captivante în jurul unor personaje obișnuite, cărora le adăuga câteva elemente fantastice și/sau macabre.

Pe numele său întreg, Stephen Edwin King, s-a născut în Portland Maine pe data de 21 septembrie 1947, deseori micuțele orășele din copilărie fiind folosite ca și locații pentru romanele sale.

King a publicat 61 de romane, șapte sub pseudonimul de Richard Bachman, cinci cărți de non-ficțiune și aproximativ 200 de nuvele și povestioare, lecturi ce s-au vândut în peste 350 de milioane de exemplare, plasându-l pe american printre cei mai citiți și publicați scriitori din toate timpurile.

King este renumit pentru stilurile horror, supernatural, suspence, crime, SF și fantasy folosite în cărțile sale ce au multă priză la public, dar și la cinefili, majoritatea volumelor sale fiind adaptate pentru micul și marele ecran.

Ei și pentru că Stephen King este unul dintre cei mai citiți scriitori de mine în ultima vreme, m-am gândit să fac un mic top 5 cu cărțile preferate de la novelistul american.

5. Cimitirul animalelor

Ultima mea lectură de la King a fost una ce m-a băgat în sperieți prin detaliile înfricoșătoare ale unui cimitir ce readuce din morți animalele de companie ale copiilor.

Când doctorul Louis Creed se mută cu familia și motanul Winston Churchill în idilicul orășel Ludlow din Maine, totul pare prea frumos să fie adevărat. Dar un mare pericol stă la pândă. Camioanele trec prin fața locuinței familiei Creed cu o viteză nefirească. Așa se face că cimitirul din pădure, în care generații întregi de copii și-au înmormântat animalele de companie, este plin.

Louis primește avertismente reale, dar și din adâncurile propriilor coșmaruri, că nu trebuie sub nicio formă să se aventureze dincolo de cimitir, unde se întinde un alt tărâm plin de promisiuni seducătoare și tentații imposibile. Un loc ce ascunde un adevăr mai terifiant și mai hidos decât moartea însăși.

Cartea este cunoscută ca fiind cea mai înfricoșătoare poveste scrisă de King, lucru ce îl pot confirma și eu, fiind o lectură ce discută premonițiile și spaimele omului legate de teama de moarte, punând accent pe cele mai tulburătoare aspecte.

Recenzia cărții o puteți citi aici.

Cimitirul animalelor este disponibilă pe site-ul celor de la Nemira.

4. Ce-am găsit al meu să fie

O altă carte citită de mine anul acesta ce mi-a rămas în suflet este Ce-am găsit al meu să fie, cea de-a doua carte din seria Bill Hodges, trilogie despre care am și scris un articol aici.

John Rothstein, scriitorul care l-a inventat pe Jimmy Gold si care este preferatul lui Morris Bellamy, e ucis de fanul sau înfocat. Sfârșitul lui înseamnă începutul goanei după opera sa nepublicată, care cuprinde cel puțin înca un roman cu Jimmy Gold. Însă Morris ascunde tot și, peste treizeci și cinci de ani, când iese de la închisoare, află că între timp comoara furată a fost descoperită de altcineva. Dar în calea răzbunarii mult visate stau fostul detectiv Bill Hodges și asociații lui de încredere.

Mi-a plăcut tare mult cartea, mi s-a părut un thriller psihologic închegat, cu personaje captivante și o poveste bine dezvoltată.

Recenzia cărții o găsiți aici.

Pe site-ul celor de la Nemira găsiți cartea Ce-am găsit al meu să fie.

3. Misery

Am lecturat Misery în vara anului 2015 și pot să spun că este o lectură musai de citit pentru toți împătimiții genului suspense și thriller.

Misery Chastain este eroina unui ciclu de române „duioase“, dar părintele ei, scriitorul Paul Sheldon, e hotărât să o dea uitării… Până când Annie Wilkes, o fosta infirmieră și fanatică admiratoare a personajului și creatorului sau, îl „recuperează“ pe Sheldon dintr-un accident de automobil. și celebrul autor este obligat s-o reînvie pe Misery, să rescrie ultimul episod, numai pentru Annie și sub vigilența ei supraveghere. Dar tensiunea atinge cote insuportabile și curând devine limpede că sfârșitul cărții va fi și sfârșitul unuia dintre cei doi…

Cu toate că romanul se folosește în speță doar de două personaje într-un decor închis, lectura oferă momente de înaltă tensiune și ingeniozitate, cum numai King reușește să născocească.

Pe blogul Nemira a fost anunțată o nouă reeditare a romanului Misery pentru toamna acestui an, prilej numai bun pentru mine de a redescoperi acest roman plin de suspans și mister.

2. Misterul regelui. Despre scris

Citită la sfârșitul anului 2018, Misterul regelui. Despre scris este cartea ce m-a făcut să îl admir și mai mult pe scriitorul american, fiind totodată lectura ce mi-a reaprins apetitul pentru romanele sale.

Într-un fel profund personal, Stephen King pune sub lupa literatură. A lui și a altora. Vine cu trusa de instrumente a scriitorului. Plus lista de lecturi obligatorii. Plus teme pentru acasă. Plus secvențe de viață privată și episoade dintr-un trecut neocolit de senzații țări, trecutul unui scriitor admirat de milioane de cititori. Plus nenumărate idei despre literatură și măștile ei, despre ficțiune și forțele ei, despre cititori și dorințele lor.

Despre scris este genul de carte ce trebuie citită cu creionul în mână, subliind multitudinea de sfaturi date de maestrul thrillerului. Dacă ar fi vreodată să îmi încerc norocul la pană și călimară, atunci aș reciti de multe ori această carte, deoarece conține sfaturi și metode practice pentru un tânăr scriitor aspirant.

Cartea Misterul regelui. Despre scris poate fi găsită pe site-ul Editurii Nemira.

1. The Shining

Bineînțeles, clasicul lui King și cartea ce l-a făcut celebru în toată lumea – The Shining, citită de mine în 2014, este prima în topul favoritelor din diferite puncte de vedere, dar cel mai pertinent fiind că este o carte (aproape) perfectă.

În hotelul Overlook se ascunde o forță monstruoasă, care începe să strălucească și să-și desăvârșească sinistră lucrare odată cu sosirea lui Jack Torrance și a familiei sale. Nebunia izbucnește cu o furie uriașă, în timp ce forțe stranii se manifestă în jurul lui Danny, băiețelul de cinci ani care are un dar unic.

Lansată în 1977, The Shining l-a propulsat pe King în vârful ierarhiei genului horror, carte ce urma să devină, alături de filmul cu Jack Nickolson, un clasic, stârnind un adevărat fenomen pop-culture.

Eu de-abia aștept să recitesc cartea, fiind curioasă cum o percep la a doua citire, dar până atunci vă recomand și vouă lectura cu mare drag, este un must read pentru orice scriitor ce se respectă 😉.

Cartea The Shining este disponibilă pe site-ul celor de la Nemira.

Așadar, acesta este micul meu top 5 cărți preferate de la King, top ce se va mări cu siguranță în această toamnă, asta pentru că am în plan alte lecturări de la maestrul american, printre care se numără Mobilul, Salems Lot, JFK, Institutul sau Frumoasele adormite.

Publicitate

4 gânduri despre “Top 5 cărți favorite de la maestrul suspansului – Stephen King

  1. Wow, habar nu aveam că e născut în aceeași zi cu mine. Trebuie neapărat să citesc cărțile lui, iar cu siguranță voi ține cont de recomandările tale. Te pup, draga mea și felicitări pentru articol.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s