10 citate puternice ce dau glas luptei împotriva sexismului din „Feminist(ă), feminişti” și „Dragă Ijeawele: un manifest feminist în cincisprezece sugestii” de Chimamanda Ngozi Adichie

Chimamanda Ngozi Adichie este cunoscută în lumea întreagă pentru operele sale ce elogiază atât cultura africană, cât și feminismul și conceptele sale.

Născută în Nigeria în 1977 și cu un o diplomă în Comunicare și Științe Politice, Chimamanda a publicat mai multe romane ce au ajuns pe lista bestsellurilor și în topul criticilor. Romanul Americana a apărut în 2013 și a fost distins cu National Book Critics Circle Award, fiind inclus și pe lista scurtă la Baileys’ Women’s Prize for Fiction în 2014 și în The New York Times Top Ten Best Books 2013.

Eu am făcut cunoștință cu Chimamanda Ngozi Adichie prin intermediul a două cărtilece ale căror idei rotesc în jurul feminismului și al egalității dintre sexe: eseul Feminist(ă), feminişti și scrisoarea Dragă Ijeawele: un manifest feminist în cincisprezece sugestii.

Având în vedere că ambele au bază aceeași luptă neîncetată contra sexismului și misoginismului, m-am gândit să le discut aici pe amândouă, fiind o ocazie bună pentru a scoase în evidență anumite puncte cheie.

Feminist(ă), feminişti este un mic eseu bazat pe discursul TED din 2012 – We Should All Be Feminists în care scriitoarea africană aduce în prim plan idei despre inegalitatea dintre sexe, încercând să accentueze discrepanțele ce încă persistă chiar și în secolul XXI.

O femeie poate fi inteligentă, creativă, inovatoare în aceeași măsură ca un bătbat. Am evoluat. Dar ideile noastre despre genuri nu au evoluat prea mult.

Dragă Ijeawele: un manifest feminist în cincisprezece sugestii reprezintă răspunsul convingător și bine argumentat dat de Chimamanda unei prietene care o întreabă cum să își crească fetița în spirit feminist.

Pentru mine, feminismul este mereu contextual. Nu am o regulă bătută în cuie. Soluția cea mai la îndemână pentru mine o oferă cele două „instrumente feministe”, și aș vrea să le împărtășesc cu tine încă de la început. Primul este premisa ta, credința durabilă, de nestrămutat, de la care pornești. Care este premisa ta? Premisa ta feministă ar trebui să fie: eu contez. Contez la fel de mult. Nu „doar dacă”. Nu „atâta timp cât”. Contez la fel de mult. Punct.

Pornind de la aceste două citate, m-am gândit că cel mai bun mod de a scoate în evidență esența acestor două lecturi este printr-o serie aleatorie cu câteva fraze puternice extrase din ele.

Aș vrea să le spun că sunt la fel de umană ca bărbatul de lângă mine, că merit la fel de mult să-mi fie conștientizată prezența. Acestea sunt lucruri mărunte, dar uneori lucrurile mărunte sunt cele care dor mai tare ca orice.Feminist(ă), feminişti

Și pledez astăzi pentru importanța de a începe să visăm și să proiectăm o lume diferită. O lume mai corectă. O lume cu bărbați mai fericiți și femei mai fericite – cu toții onești cu ei înșiși. Și putem începe astfel: trebuie să ne creștem fiicele diferit. Și trebuie să ne creștem fiii diferit.Feminist(ă), feminişti

M-am hotărât să nu mă mai scuz pentru propria feminitate. Și vreau să fiu respectată în toată feminitatea mea. Pentru că merit să fiu.Feminist(ă), feminişti

Nu cultura îi definește pe oameni. Oamenii definesc cultura. Dacă este adevărat că deplinătatea umană a femeilor nu face parte din cultura noastră, atunci putem și suntem obligați să o facem parte din cultura noastră.Feminist(ă), feminişti

Pentru că ești fată” nu este niciodată un motiv pentru nimic. Niciodată.Dragă Ijeawele: un manifest feminist în cincisprezece sugestii

De asemenea, trebuie să punem sub semnul întrebării ideea de căsătorie ca un premiu pentru femei, căci ea stă la baza tuturor acestor dezbateri absurde. Dacă încetăm să condiționăm femeia să vadă căsătoria ca pe un premiu, atunci vom avea mai puține dezbateri despre o soție care trebuie să gătească dacă vrea să obțină acest premiu. Dragă Ijeawele: un manifest feminist în cincisprezece sugestii

Sunt furioasă pe rasism. Sunt furioasă pe sexism. Dar sunt mai furioasă pe sexism decât pe rasism. Pentru că trăiesc printre mulți oameni care recunosc cu ușurință nedreptatea rasistă, dar nu și nedreptatea sexistă.Dragă Ijeawele: un manifest feminist în cincisprezece sugestii

Învaț-o să pună sub semnul întrebării lumbajul. Limbajul este depozitarul prejudecăților, credințelor, ipotezelor noastre. Dar ca s-o îneți asta, va trebui ca tu să-ți pui sub semnul întrebării propriul limbaj.Dragă Ijeawele: un manifest feminist în cincisprezece sugestii

Bineînțeles că mai sunt multe citate ce au un impact puternic asupra cititorului, dar asta rămâne de descoperit pentru fiecare în parte, aceste două cărticele fiind potrivite atât pentru fete, cât și (mai ales) pentru băieți.

Chimamanda vorbește și despre feminismul light, un fel de situație la mijloc, care cere supunerea femeii doar în anumite momente, circumstanțe ce trebuie înlăturate din mintea oamenilor pentru că în felul acesta nu se va ajunge niciodată la o lume egală, atât în drepturi, cât și în gândirea fiecăruia.

Mi-au plăcut cărțile tare mult, nu pot să zic că au fost idei revelatoare, dar m-au convins de importanța lor prin stilul direct, realist și elocvent al scriitoarei nigeriene, care s-a folosit atât de emoția cuvântului scris, cât și de gravitatea faptelor concrete pentru a sublinia necesitatea unei schimbări.

Adolescentele au mare nevoie de astfel de lecturi pentru a le deschide orizontul, pentru a știi că au de ales, că există și o altăcale, nu doar aceea impusă de părinți sau viitori soți.

Din păcate societatea nu se găsește la stadiul ideal de egalitate, nici măcar pe hârtie, dar în ultima vreme se înaintează pas cu pas spre o schimbare, spre o realitatea firească a lucruriilor, fiind ajutați și de personalități precum Chimamanda Ngozi Adichie, ai cărei voce întărește multe femei și idei.

Recomand aceste două cărți cu mare drag, atât eseul Feminist(ă), feminişti, cât și scrisoarea Dragă Ijeawele: un manifest feminist în cincisprezece sugestii conțin idei limpezi și precise, care dacă ar fi aplicate în viața de zi cu zi ne-ar da posibilitatea de a trăi într-o societatea corectă și de bună credință.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s