„Plan diabolic” de Rodica Ojog-Brașoveanu – Un roman al destinelor umane de nota 10, plin de suspans și emoție

Plan diabolic reprezintă cel de-al treilea roman din seria Minerva Tutovan, după Spionaj la mănăstire și Omul de la capătul firului.

Publicată pentru prima dată în 1974, cartea reprezintă o adevărată capodoperă a Rodicăi Ojog-Brașoveanu, care anul acesta s-a bucurat de o nouă reeditare la Editura Nemira.

13 pasajeri se îmbarcă într-o zi fatidică de 13 în avionul BAC-1-11 prototip 1965 pentru cursa București-Viena. La scurt timp de la decolare are loc un scurtcircuit ce cauzează o beznă totală pentru câteva secunde.

În acest interval scurt de timp are un loc un dublu asasinat. Unul dintre pasageri îi ucide pe cei doi piloți, lăsând avionul pe pilot automat, cu combustibil în rezervor îndeajuns pentru 4 ore de survolare prin aerul european.

Așa începe romanul Plan diabolic, unul dintre cele mai bune romane polițiste apărute la noi, cu o intrigă demnă de scena Agathei Christie sau mai nou, noveliștii nordici.

Rând pe rând aflăm povestea tuturor pasagerilor, fiecare având în spate un trecut păcătos și chiar rușinos în unele cazuri.

Pe cum se derulează lectura, personajele se destănuie singurului personaj în măsură de a asculta atrocitățile trecutului, părintele Iustin Făgădău, care încearcă să aline cât de cât ultimele minute ale pasagerilor.

Plan diabolic este un roman al tipologiilor umane, în care Rodica pictează tablouri ale destinelor fatale ale unor oameni bătuți de soartă, fiecare ascuzând un secret crud și reprobabil: soții Elena și Dim Hagianu ai căror relație se bazează pe o minciună cruntă; Nina Aldea, stewardesa ce trece prin momente de cumpănă din cauza uneo iubiri oarbe; Vasile Mareș, un scriitor ratat care a vrut celebritatea din toată fiinața lui, dar care a fost mereu urmărit de un ghinion necruțător; Miss Dorothy James-Porter, o englezoaică obsedată de câini; Nichita Dumitrescu, un bătrân senil, ai cărui minte îi e bună doar pentru activitățile de copil; Val Iacobescu, un caricaturist pueril; Laurențiu Pantelimon-Ciolac, un funcționar cu un trecut jalnic; Anton Oprișan, un economist fără tolerență la situații stresante și Ovidiu Diamantopol, un bătrânel infirm, bântuit de un trecut dureros și lugubru.

Cartea se aseamănă cu 10 negri mititei de la Agatha Christie, unde de asemenea are loc o crimă, iar unul dintre celelalte personaje este criminalul.

Romanul este alcătuit din două părți: prima este misterul morții piloților, iar cea de-a doua este viața tristă și tulburotoare a lui Ovidiu Diamantopol, care își povestește experinețele dureroase avute în lagărele naziste în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial.

Ovidiu este torturat de către un doctor nazist ce ia denumirea de Diavolul Alb. După ce ca prim minune scapă cu viață din lagăr, toată viața este condus de o singură dorință: să-l aducă în fața justiției pe acest Diavol Alb, care însă de fiecare dată îi scapă printre degete.

Firele narative se împletesc triumfal în povestea Rodicăi, care maiestuos ne țese o intrigă plină de suspans, mister și profunzime emoțională.

Nu reînnozi viața acolo unde ți-ar plăcea. Nu te poți întoarce înapoi ca într-un roman. Sari paginile dezagreabile, le ștergi și ajungi unde-ți convine.

Pentru mine este una dintre cele mai bune cărți de la Rodica datorită complexității personajelor și al poveștilor acestora. Avem parte de 13 destine care clocotesc în această oală ermetică aflată la mii de metri altitudine, cu cronometrul bătând insistent asupra trecutului tumultuos.

Despre final ce să vă spun mai mult decât că vă va uimi colosal, înrămând minuțios o lectură palpitantă, presărată cu elementele cele mai bune ale unui roman polițist, dar și cu pasaje emoționante și înduioșătoare din lagărele naziste.

Recomand cartea cu mult drag, este un roman polițist de nota 10, cu personaje bine creionate, mult suspans, o intrigă atent construită și un final ce lasă cititorul cu gura căscată.

Plan diabolic, este disponibil pe site-ul celor de la Nemira alături de celelalte romane din seria MINERVA TUTOVAN și multe alte volume pline de suspans, mister și umor de la marea doamnă a literaturii polițiste românești.

Publicitate

7 gânduri despre “„Plan diabolic” de Rodica Ojog-Brașoveanu – Un roman al destinelor umane de nota 10, plin de suspans și emoție

  1. De fiecare dată când citesc o recenzie scrisă de tine, O nouă carte ajunge în wishlist sau un autor implicit. Încă nu am citit nimic scris de Rodica, dar știu că se aseamănă cu Agatha, așa că mi-e teamă că o să prind prea mult drag de stilul ei, iar apoi o să-i devorez/cumpăr mai toate cărțile. Felicitări, draga mea și spor la citit și scris.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s