„Du-te cu el” de Agnès Ledig – O lectură despre fragilitatea sufletului uman și alegerea dragostei potrivite

Du-te cu el este un roman scris de franțuzoaica Agnès Ledig despre puterea de a înfrunta provocările vieții.

Cartea apărută în această toamnă la ACT și Politon ne prezintă într-un mod firav și plin de emoție destinele mai multor personaje care se intersectează datorită piedicilor intervenite pe parcursul a câtorva luni de cumpănă.

Agnès Ledig a devenit scriitoare după ce viața i-a dat o lovitură grea, pierzându-și fiul leucemiei. Pentru a-și canaliza emoțiile dureroase aceasta s-a apucat de scris, astfel că a dat naștere unor romane ce exteriorizează aceste zguduiri interioare.

Cu studii în medicină și de profesie moașă, scriitoarea s-a folosit de cunoștințele proprii pentru a crea o lume unde iubirea și durerea sunt la o mică distanță una de cealaltă.

Juliette Toledano este o infirmieră la reanimare într-un spital din Strasbourg, care deși se dedică trup și suflet meseriei sale, viața îi este umbrită de eșecurile în a avea un copil cu iubitul ei, Laurent.

În vârstă de 36 de ani, aceasta simte că corpul o dezamăgește și că ceasul biologic este pe sfârșite, așa că face tot ce ține de ea pentru a avea un copil, acesta fiind marele ei vis. Nici faptul că nu este susținută întru-totul de Laurent nu o încetinește, acesta fiind un adevărat focar de injurii și emoții negative.

-Nu ești nimic dacă n-ai copii.

-Ești tu însuți. Copiii sunt ceea ce vine după noi, nu sunt noi.

-Dar ceea ce vine după noi face parte din noi! Dacă n-am un copil, atunci pentru mine viațța se oprește aici, la scară universală.

-Și e grav dacă se oprește odată cu tine?

-Înseamnă că n-am folosit la nimic.

-Scopul nu e să folosești la ceva, ci să fii, nu?

Relația lor a început cu zâmbete și râsete, dar ușor-ușor s-a transformat într-un coșmar terifiant pentru Juliette, care zilnic trece prin momente dureroase și dificile.

Într-una din turele de la spital, Juliette îl cunoaște pe Romeo Fourcade, un pompier în vârstă de 25 de ani, ai cărui viață se află în cumpănă în urma căzăturii de la etajul opt în încercarea de a scoape un copil dintr-un incendiu.

Ajunge să fie îngrijit de Juliette, care pe lângă o atenție deosebită îi oferă și un sprijin moral de care are mare nevoie.

Vanessa, sora lui Romeo, este o adolescentă de 14 care încă nu și-a găsit vreun drum în viață și care se folosește de propriul trup pentru a se simți iubită. Procedura de avort reprezintă punctul culminant din viața ei tumultoasă, care va reprezenta și un apel de trezire.

La spital îl cunoaște însă pe Guillaume, un infirmier de 24 de ani, bun prieten cu Juliette, cu care Vanessa va începe o relație de prietenie și iubire pură, fără ocolișuri sau secrete.

La polul opus, trăind o viață aparent împlinită o avem pe bunica Juliettei, Malou, o bătrânică simpatică de 84 de ani care deși trăiește într-un azil de bătrâni denumit “La ciocârlii”, simte că mai are multă dragoste de dăruit, astfel că zâmbetele sale bucură toți colegii, lucru ce îl vrăjește pe Jean, bunicul lui Romeo și al Vanessei. Malou și Jean se vor îmbarca în ultima lor aventură, o călătorie plină de dragoste și fericire, trăită până la ultima clipă.

Trauma și regretele personale sunt punctul comun al personajelor, fiecare încercând să se regăsească în ciuda obsatacolelor întâlnite.

Puterea dragostei face ca toate acest povești de viață să fie strâns legate între ele și să prindă contur în fața provocărilor. Cu toate acestea, aceasta nu e o carte romantică, ci una în care de acest puternic sentiment depinde salvarea personajelor, fie că vorbim de iubirea de sine, iubirea de prieten sau de partener de viață.

Mi-a plăcut cartea tare mult, care folosindu-se de un stilul simplist a transmis multă emoție și fragilitate, unde personajele sunt sticluțele pe punctul de a se sparge datorită apăsării greoaie a neputinței și a infirmității sufletului de a se schimba.

Romanul transmite întâi de toate speranță pentru un viitor mai bun, îndemnând personajele să continue lupta în ciuda împrejurărilor neprielnice.

Felul în care se intersectează destinele protagoniștilor însumează câteva lecții de viață de urmat, în ceea ce privește dragostea și puterea voinței.

Recomand cartea pentru cei ce vor o lectură ușoară, dar pătrunzătoare, cu multe pasaje ce-ți răscolesc propria viață și care te îndeamnă la instrospecție și la propriile alegeri.

Du-te cu el este disponibilă pe site-ul editurii ACT și Politon atât în format tipărit, cât și ebook, audiobook sau mp3.

Tot pe site-ul celor de la ACT și Politon găsiți și cartea Chiar înainte de fericire, o poveste despre greșeli, despre sacrificiile pe care le facem pentru a ne repara greșelile, despre suferința pe care o îndurăm ca urmare a propriilor greșeli, despre speranță și nesăbuințele care rezultă uneori din ea, despre iubire, moarte și mai ales despre capacitatea extraordinară a ființei umane de a se regenera, de a renaște după ce se scufundă în abisurile cele mai întunecate ale disperării și deznădejdii.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s