Jurnalul unui librar este o carte scrisă de scoțianul Shaun Bythell în care relatează viața sa de librar timp de un an de zile.
Shaun a cumpărat în 2001 un anticariat în Wigtown, cel mai mare magazin de acest fel din Scoția. În 2010 decide să îi facă o pagină de Facebook în care să se axeze pe comportamentul clienților, care, surprinzător sau nu, poate ajunge la cote înalte de ciudățenie și amuzament.

Volumul de față reprezintă jurnalul ținut de Bythell în perioada februarie 2014 – februarie 2015. Fiecare lună este precedată de comentariile lui Shaun pe seama câte unui paragraf din opera lui George Orwell, Amintirile unui librar.
Shaun îl aprobă pe Orwell în mai toate punctele, rezultând că piața de carte nu s-a schimbat prea mult în ultimii 50-80 de ani.
Un lucru ce este diferit însă, este apariția giganturilor ce comercializează cartea la un preț mult mai mic față de librărie, cum ar fi Amazon, care înghite tot mai mult din piața de carte, îngropând-o în Kindle-uri și tablete.
Bythell nu se dezminte în a-i critica pe aceștia ori de câte ori are ocazia, ba chiar și-a construit o faimă aparte atunci când a împușcat un Kindle, după care atârnându-l într-un tablou pe peretele anticariatului.
Lectura este una bazată pe mult umor și ironie, dar și momente mai delicate, cum ar fi viitorul nesigur al cărții și al librăriilor.
Jurnalul unui librar se bazează pe confesiunile lui Shaun, prin intermediul cărora putem vedea și diferite comportamente ale iubitorilor de carte, care uimesc fie prin extravaganță rafinată, fie prin ciudățenie hilară.
Mi-a plăcut cartea tare mult, m-a purtat preț de câteva ore printre rafturile ticsite din Wigtown, timp în care am râs cu poftă la comportamentele bizare ale clienților, am suspinat cu tristețe la starea pieței de carte, care peste tot în lume se află pe o pantă descendentă și am sperat ca într-o zi să îi trec pragul minunatului anticariat.
Cartea poate fi savurată pe repede înainte, cum am făcut eu, sau gustată în doze mici, fiind ușor delimitată pe lunile anului.
Shaun este un narator veritabil, iscusit cu cuvintele, așa că jurnalul trece bariera unei simple înșiruiri de evenimente anoste, ducând cititorul într-o călătorie umoristică, recreativă și iscusită printre rafturile unui anticariat de poveste.
Recomand cartea cu mare drag, este un must read pentru toți iubitorii cuvântului, reprezentând tabloul inteligent și verosimil al unei vieți închinate cărților.
Jurnalul unui librar este disponibilă pe site-ul celor de la Cartepedia, alături de alte titluri noi și inedite din recenta colecție Anansi de la Pandora M.

4 gânduri despre “„Jurnalul unui librar” de Shaun Bythell – o lectură umoristică despre piața amară de carte”