„Stoic zi de zi: 366 de citate despre înțelepciune, perseverență și arta de a trăi” de Ryan Holiday și Stephen Hanselman – sfaturile esențiale pentru o viață mai bună și mai fericită

Stoic zi de zi: 366 de citate despre înțelepciune, perseverență și arta de a trăi este o carte scrisă de Ryan Holiday și Stephen Hanselman despre cum percepția corectă a lucrurilor ne poate influența în bine stilul de viață.

Cele mai multe probleme cu care se confruntă omul sunt doar o adunătură crâncenă de gânduri negative despre situații ce fie nu mai pot fi schimbate, petrecându-se deja în trecut, fie nu stau la cheremul nostru, fie cele din viitor, ale căror concesințe nu avem cum să le cunoaștem în totalitate.

Stoicismul înlătură aceste supoziții și le înlocuiește cu un stil de viață ce implică doar prezentul, adică doar situațiile pe care le putem schimba în acest moment, situații ce ne implică doar pe noi personal, fără alte ramificații sau conexiuni cu alte persoane.

Nu este sănătos să ne stresăm din cauza unui lucru pe care nu îl controlăm, cum ar fi deciziile șefilor de la lucru, alegerile partenerului de viață sau extragerea Loto.

Fiecare dintre noi este stăpân pe propria-i viață, iar ceea ce se întâmplă în jurul nostru nu trebuie să ne afecteze fericirea, mai ales dacă nu am avea cum să intervenim în a o schimba.

O definiție clară a stoicismului este dată chiar în introducerea cărții, unde ni se prezintă și cele patru virtuți cardinale pe care se bazează această gândire filozofică:

„Stoicismul este o școală filosofică întemeiată în Atena de Zenon din Citium, la începutul secolului al III-lea î.Hr. Numele provine din cuvântul grecesc stoa, care înseamnă pridvor, fiindcă la început acolo își ținea lecțiile. Această filosofie spune că virtutea (îndeosebi, cele patru virtuți cardinale: stăpânirea de sine, curajul, dreptatea și înțelepciunea) înseamnă fericire, și că cele mai multe probleme ale noastre sunt cauzate de felul în care percepem lucrurile – și nu de lucrurile în sine. Stoicismul ne învață că nu putem controla și nu ne putem încrede în nimic exterior sferei „alegerii noastre raționale”, după cum o numea Epictet, adică abilitatea de a ne folosi rațiunea pentru a alege felul în care etichetăm evenimentele externe, cum reacționăm la ele și cum ne reorientăm.”

Ryan Holiday și Stephen Hanselman sunt două figuri foarte apreciate ale ultimilor ani pentru ideile lor, care încearcă să ajute omul de rând, nu doar pe cei din vârful ierarhiilor de afaceri.

Pe Ryan Holiday îl puteți citi în cele cinci cărți apărute la editura ACT și Politon: Inamicul este ego-ul, Crede-mă, te mint: Confesiunile unui manipulator media, Growth Hacker în Marketing: Un abecedar al viitorului relațiilor publice, marketingului și publicității, Secretul vânzărilor perene. Arta de a crea produse memorabile și Stoic zi de zi: 366 de citate despre înțelepciune, perseverență și arta de a trăi, lecturi ce pot fi achiziționate atât la pachet, unde se beneficiază de o reducere substanțială, cât și individual.

Cei doi autori se folosesc de maximele unor mari înțelepți precum Marc Aureliu, Epictet, Seneca, Hecaton, Musonius Rufus, Cato cel Tânăr sau Zenon pentru a releva 366 de sfaturi menite să ne ajute să trăim mai bine și mai fericit.

Citatele filozofilor antici sunt însoțite de câte o poveste, un context, o întrebare sau un exercițiu ce sunt menite să rezulte în reflecții interioare și la o percepție mai clară asupra anumitori principii stoice.

În esență, aceste 366 de traduceri originale au un singur scop – acela de a răspunde întrebărilor esențiale ale fiecăruia dintre noi, fie că vorbim de fericirea în dragoste, în familie, în job sau în scopul nostru pe acest pământ.

Cartea este structurată ca un calendar motivațional, fiecare zi a anului corelându-i un citat, o învățătură. Eu am devorat cartea în vreo 2-3 șederi, dar vreau ca pe viitor să revin la acest jurnal reflexiv pentru a-mi reîmprospăta cunoștințele dobândite.

Volumul de 425 de pagini este structurat în trei mari părți:

Disciplina percepției (cum vedem și percepem lucrurile din lumea înconjurătoare);

Disciplina acțiunii (deciziile și acțiunile pe care le întreprindem – și cu ce finalitate);

Disciplina voinței (cum facem față lucrurilor pe care nu le putem schimba, cum dobândim o judecată clară și convingătoare și cum ajungem la o înțelegere adevărată a locului nostru în lume).

Fiecare din cele trei părți se axează pe diferite domenii de interes, cum ar fi: virtutea, moartea, emoțiile, conștiința de sine, tăria de caracter, justa acțiune, rezolvarea problemelor, acceptarea, claritatea mentală, pragmatismul, gândirea nepărtinitoare și datoria.

Astfel că lunile anului sunt împărțite în teme semnificative în care fiecare zi este o nouă șansă de a acționa și gândi mai bine.

Mie mi-a plăcut tare mult cartea, am subliniat și marcat multe pasaje, cred că este o lectură esențială pentru orice persoană ce vrea să crească ca persoană, care vrea să trăiască mai bine și mai fericit.

Pentru a mă nu lungi prea mult, m-am gândit să selectez 10 citate ce m-au impresionat/marcat pe mine în mod deosebit, menționând faptul că toate au un rol important în dezvoltarea spiritului stoic.

1. Păstrează la îndemână acest gând, din zori și până seara: nu există decât o singură cale spre fericire, iar aceasta este renunțarea la tot ce se află în afara sferei tale de alegere, să nu privești nimic drept un bun al tău, să predai totul în mâinile divinității și soartei. – Epictet

2. Așadar, pretrece-ți această clipă a timpului în conformitate cu natura și încheie-ți viața împăcat, cum măslina cade în clipa când e coaptă, binecuvântând pământul care a purtat-o și mulțumind pomului care i-a dat naștere. – Marc Aureliu

3. Dimineața, imediat ce te-ai trezit, întreabă-te următoarele:

Ce-mi lipsește pentru a mă elibera de dorințe?

Dar pentru a ajunge la împăcare?

Ce sunt eu? Un simplu organism, un proprietar de bunuri sau un nume vrednic de cinste? Niciuna dintre acestea.

Atunci ce sunt? O ființă rațională.

Așadar, ce se pretinde de la mine? Să cuget asupra acțiunilor mele.

Cum mi-am pierdut seninătatea?

Ce fapte neprietenoase, antisociale sau cepăsătoare am făcut?

Unde am greșit în toate aceste privințe? – Epictet

4. Dacă cineva ar pune corpul tău la dispoziția primului venit, te-ai indigna, pe drept cuvânt. Dar când tu singur îți pui sufletul la dispoziția oricui, pentru ca de insulta lui să se tulbure și să-și iasă din fire, nu ți-e oare rușine de tine? – Epictet

5. Însușurile specifice unui suflet rațional sunt: se autoanalizează… și se autodetermină așa cum voiește. Își culege roadele… Își îndeplinește scopul său propriu. – Marc Aureliu

6. Zeii au dat această lege: dacă vrei ceva bun, obține-l de la tine însuți. – Epictet

7. Învață-mă că valoarea vieții nu ține de durata ei, ci de felul cum este folosită; că se poate întâmpla, ba chiar se întâmplă adeseori, ca cine a trăit vreme îndelungată să fi trăit puțin. – Seneca

8. Care este arta ta? Să fii bun. – Marc Aureliu

9. Este cu totul nefericit spiritul ce-și face griji pentru viitor și simte nenorocirea mai înainte de a se întâmpla, fiind frământat de gândul că bunurile de care se bucură nu vor dura până la moarte. Nu-și va găsi nicicând pacea și, în așteptarea viitorului, va pierde bunurileprezentului, de care s-ar fi putut bucura. – Seneca

10. Așadar, ce îl eliberează pe om de impedimente și autodeterminare? Căci nici avuția, nici funcțiile înalte în stat sau împărăție nu fac asta – mai degrabă, altul este răspunsul… în cazul vieții, acesta este știința de a trăi. – Epictet

Așadar, cartea lui Ryan Holiday și Stephen Hanselman Stoic zi de zi: 366 de citate despre înțelepciune, perseverență și arta de a trăi cuprinde 366 de bucăți ce alcătuiesc esența stoicismului, o filozofie naturală și clară, care aplicată corect și, mai ales, constant, va realiza minuni în ceea ce privește viața omului de rând, fiind un instrument definitoriu în căutarea stăpânirii de sine, a perseverenței și înțelepciunii.

„Controlându-ne percepțiile, ne spun stoicii, putem dobândi claritate mentală. Direcționându-ne corect și just acțiunile, vom fi eficienți. Folosindu-ne și întărindu-ne voința, vom găsi înțelepciunea și perspectiva necesare pentru a face față oricărei încercări care ne iese în cale.”

Stoic zi de zi: 366 de citate despre înțelepciune, perseverență și arta de a trăi a apărut în acest an la ACT și Politon și poate fi găsită atât în format paperback, cât și ebook, audio book sau mp3.

Publicitate

2 gânduri despre “„Stoic zi de zi: 366 de citate despre înțelepciune, perseverență și arta de a trăi” de Ryan Holiday și Stephen Hanselman – sfaturile esențiale pentru o viață mai bună și mai fericită

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s