„Calul bălan” de Agatha Christie – un amestec ingenios între elementele supranaturale și cele polițiste

Calul bălan este o carte polițistă scrisă de Agatha Christie, apărută pentru prima dată în anul 1961.

Cartea reprezintă a cincea din cele opt în care își face apariția romanciera Ariadne Oliver, un personaj ce a prins la public prin prisma faptului că este scriitoare de romane polițiste și deseori o regăsim comentând cu mult haz asupra anchetelor de crimă.

Calul bălan este un roman puțin diferit, având elemente mistice și supranaturale.

Mark Easterbrook este un scriitor care devine, fără voia sa, un detectiv amator. Ajuns în Chelsea, locul unde pub-urile adăpostesc o sumedenie de tineri bogați în căutare de senzații tari, Mark dă peste un lanț bizar de morți aparent normale.

Excepție o face moartea preotului Gorman, care este ucis pe stradă tocmai după ce și-a notat numele aleatorii dictate în timpul spovedaniei unei femei muribunde, persoane ce fie au murit recent de cauze aparent normale, fie vor deceda în viitorul apropriat.

Lista le dă bătăi de cap atât scriitorului Eastbrook, cât și inspectorului șef Lejeune și doctorului Corrigan, care încep o investigație neobișnuită, unde elementele supranaturale se împletesc cu indiciile misterioase.

Ițele cazului bizar se unesc în jurul fostului han Calul bălan, devenit acum adăpost pentru trei vrăjitoare locale. Eastbrook nu poate să nu se întrebe dacă nu cumva la mijloc se găsește o conspirație sinistră, astfel că rațiunea sa este pusă la încercare de elementele supranaturale.

Mi-a plăcut cartea, a fost o lectură lejeră de duminică, plină de suspans și mister, dar și de ședințe de spiritism și magie. Scriitorul Mark Eastbrook face o treabă excelentă în fruntea acestui caz, fiind o adevărată plăcere în a-i urmări reacțiile și deducțiile inspirate.

Mi-ar fi plăcut ca Ariadne Oliver să apară mai mult în poveste, aparițiile sale, deși pline de savoare, fiind destul de rare și scurte.

Agatha Christie ne dovedește că se pricepe și la mânuirea elementelor supranaturale, aducându-ne o carte bogată în magie și spiritism, creionate captivant după tiparul romanului polițist.

Recomand Calul bălan atât iubitorilor de cărți polițiste, cât mai ales celor în căutarea unui roman complex și antrenant, dar și rapid și lejer, ce îmbină cu ingeniozitate elemente mitice cu clasicele indicii polițiste.

Calul bălan se bucură de două noi reeditări la Editura Litera, însă momentan doar ediția din colecția Buzz Books este disponibilă, pe acre o găsiți aici.

Pe site-ul celor de la Litera se găsesc o sumedenie de noi cărți de la Agatha Christie și nu numai, așa că vă invit să aruncați un ochi aici, în această perioadă puteți beneficia de oferte de neratat.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s