Nu dați cu pietre în Julieta reprezintă ultimul volum din seria Julieta, scrisă de Tony Mott.
Dacă primul volum – Julieta avea un pistol – este în majoritate un roman polițist clasic, ce se ocupă cu anchetarea morții Anei Stancu, un cunoscut cardiolog din București, Un glonț pentru Julieta – al doilea volum – se axează pe interiorizare și pe urmărire unui atac sângeros în care Ana și-a pierdut marea dragoste, cel de-al treilea volum – Nu dați cu pietre în Julieta – aduce în prim plan o luptă a corupției medicamentelor, oferindu-ne un sfârșit închegat și satisfăcător.

Atunci când soția noului proprietar al clinicii Provita, un mare distribuitor de medicamente, este ucisă în propria casă, grădinarul de etnie romă este cel acuzat.
Speranța Ionescu este cea care încearcă să îi acorde o șansă egală, lucrând ca avocat pro bono pentru acesta. Speranța este și ea de etnie romă, astfel că lupta este personală, fără prejudecăți inutile.
Însă, atunci când grădinarul moarte subit în închisoare, Speranța găsește dovezi importante despre caz pe un stick lipit de spatele mașinii de spălat a mamei acestuia.
Cazul se intensifică, dezvelind o întreagă încrengătură în spațiul medicamentelor și al sistemului sanitar.
În scenă își face apariția și Ana Stancu, care este nevoită să iasă la lumină din liniștita viață din Danemarca pentru a-i da de cap misterului morții femeii și a legăturii acestuia cu industria medicamentelor.
Cartea are parte de o intrigă ingenioasă, cu polițiști, agenți secreți, securiști și politicieni corupți, dar și cu victimele colaterale ale unui sistem problematic.
Nu dați cu pietre în Julieta se aseamănă cu un roman politic, ancheta mulându-se după tiparul bifurcațiilor ierarhiilor înalte.
Finalul este unul tulburător, dar singurul care ar înrăma cel mai bine seria Julieta.

Mi-a plăcut cartea, trebuie să recunosc că puțin mai mult decât volumul II pentru că se pliază mult mai bine după standardele în care locuim, după nivelul ridicat de corupție dar și de luptă crâncenă a unor persoane ce vor cu adevărat să aducă o schimbare.
Un alt aspect ce mi-a plăcut a fost felul în care personajele feminine au fost conturate, având atât trăsături de lideri determinați, dar care au fost îndeajuns de puternice să-și arate sensibilitatea și emotivitatea.
Recomand cu mare drag atât Nu dați cu pietre în Julieta, cât și întreaga serie Ana Stancu, care are toate ingredientele necesare pentru a fi o trilogie polițistă de mare impact, cu mult suspans, mister, personaje captivante și o intrigă bine construită ce alcătuiește un tablou concludent al zilelor noastre.
Cartea Nu dați cu pietre în Julieta poate fi găsită pe site-ul editurii Tritonic sau pe Libris.ro, alături de multe alte titluri faine de la Tony Mott.
De asemenea, vă recomand interviul realizat cu Tony Mott în cadrul rubricii Creator al Vorbitor, în care scriitoarea originară din Brașov vorbește atât despre seria Ana Stancu și Gigi Alexa, dar și despre importanța lecturii.