“Cum să creezi un cămin” de Edward Hollis – ghidul practic al unei locuințe fericite și satisfăcătoare

Cum să creezi un cămin este un ghid practic scris de Edward Hollis despre istoria designului interior, presărată cu multe sfaturi despre cum am putea să construim locuința de vis.

Cartea face parte din colecția The School of Life, coordonată de scriitorul Alain de Botton, din care mai fac parte titluri precum Cum să gândești ca un antreprenor de Philip Delves Broughton, Cum să-ți faci mai puține griji cu privire la bani de John Armstrong, Cum să-ți alegi partenerul de Susan Olliviam sau Cum să fi singur de Sara Maitland.

Colecția are scopul divizării confuziei ce acaparează societatea în care trăim, unde în ciuda debitului mare de informații, oamenii nu sunt siguri ce drum sau alegeri să ia, fie că vorbim de aria morală sau de cea practică.

Edward Hollis este un arhitect, profesor și scriitor din Edinburgh care a scris acest mic ghid practic menit să aducă puțină lumină în ceea ce privește domeniul căminului perfect.

“Căminul reprezintă stabilitate într-o lume instabilă. Acasă este o metaforă pentru sine. Acasă este depozitul amintirilor. Căminul este făcut de noi și ne face ceea ce suntem. Acasă este locul unde putem fi noi înșine.”

Cărticica de 160 de pagini are un design delicat menit să reliefeze conținutul despre istoria căminului, începând cu timpurile preistorice când triburile se foloseau de crengi și grote pentru a se adăposti de vremea rea sau atacatori și până la timpul prezent, când societatea este suprasaturată de ideile unei locuințe de vis.

“Scopul decorării locuinței tale este să creezi un decor pentru viața, reală sau nu, pe care ai dori să o trăiești în ea.”

Volumul lui Hollis ne oferă multe informații practice despre mobilarea casei, care de multe ori este sufocată de obiecte inutile ce mai mult strâmtoră locatarul decât îi aduce vreo bucurie sentimentală.

Omul încearcă să-și transpună propria personalitate în spațiul în care locuiește, folosindu-se de diferite obiecte de care s-a atașat de-a lungul timpului. Tot așa, din dorința de a deține întrutotul casa în care locuiește, orășeanul, înmulțește pe zi ce trece numărul de rate la bancă, preferând să muncească o viață întreagă pentru a avea acea casă pe numele său.

“Ceea ce strângem în jurul nostru concretizează ceea ce știm și cum știm aceste lucruri; dar cunoștințele în sine sunt dinamice. Când construim o casă, ne amintim de unde venim. Când mobilăm locuința, ne jucăm de-a cine am putea fi. Când decorăm o încăpere, ne imaginăm viața pe care am dori să o trăim în ea. Când colecționăm și aranjăm, și adunăm iar și rearanjăm conținuturile acestora, descoperim, iar și iar, cine suntem.”

Mi-a plăcut cartea, a fost o lectură ușoară și plăcută, cu multe exemple concrete din secolele trecute, cât și sfaturi utile despre cum acasă poate fi oriunde, având legătură nu cu cărămizile puse cap la cap, ci cu sentimentul de apartenență ce dăinuiește în noi înșine și mai puțin în mediul în care trăim.

Cu siguranță că în 160 de pagini nu s-a atins nivelul maxim de informații legate de acest subiect, cartea nefiind un stâlp de renume, dar este totuși o lectură interesantă, menită să fie citită fără prea multe bătăi de cap, cu un limbaj colocvial, porții ușoare de umor și mici povestioare despre istoria designului interior.

“Dacă această carte are un singur mesaj, acela este că un cămin nu înseamnă ceva care va fi vreodată desăvârșit. Un cămin reprezintă un set de strategii pe care le folosim pentru a ne simți în largul nostru, ca acasă, într-o lume care, așa cum tocmai am văzut, se împotrivește cu încăpățânare presiunii de a sta nemișcată suficient timp pentru ca noi să o perfecționăm.”

Cum să creezi un cămin a apărut în acest an la Editura Vellant, fiind disponibilă pentru comandă aici, alături de alte titluri tare faine din domeniul dezvoltării personale, ficțiune, filozofie, călătorii sau memorii.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s