Cosmos de Carl Sagan este una dintre cele mai iubite și citite cărți de știință, care ne relatează într-un mod captivant și pe înțelesul tuturor istoria Universului.
Când spui Cosmos, instinctiv te gândești la Carl Sagan, omul ce a revoluționat informația ce poate părea anostă despre infinitatea Universului și a transformat-o în lecturi plăcute prin intermediul unui stil fluid, pe înțelesul tuturor, unde magia Pământului se împletește feeric cu știința.
Carl Sagan se folosește de o proză clară pentru a dezvălui cititorilor o lume infinită, plină de planete, comete și mii de galaxii, pornind de la cele mai vechi descoperiri și până în prezentul de la sfârșitul secolului trecut când a fost lansată cartea.
Față de prima ediție din 1980, volumul reeditat anul acesta la Editura Herald are parte de un cuvânt-înainte de astrofizicianul Neil deGrasse Tyson și de o introducere scrisă de colaboratoarea lui Sagan, Ann Druyan, ceea ce îi promite cititorului o călătorie magică, plină de informații spectaculoase.

Vocea lui Sagan ghidează cititorul prin aerul gazos ce ocupă atmosfera și îl duce pe coclaurile unor galaxii recent descoperite sau pe suprafața unor planete cu care Pământul se învecinează, lectura acestei cărți fiind o lecție de știință ce rămâne adânc impregnată în mintea noastră.
„COSMOSUL ESTE TOT CEEA CE EXISTĂ, TOT CEEA CE A EXISTAT SAU VA EXISTA VREODATĂ.”
Așa începe aventura unei minți curioase, care pe parcursul celor 13 capitole retrăiește cei paisprezece miliarde de ani de evoluție cosmică, începând cu explozia Big-Bang-ului ce a dat naștere Universului și până la începuturile planetei albastre și a omenirii.
Cartea m-a cucerit încă de la primele paragrafe, savurând-o pe parcursul a mai multor zile pentru a-mi da răgaz să asimilez informațiile date cu atâta dibacitate de scriitorul american.
„Cosmos este un cuvânt grecesc ce reprezintă ordinea universului. Este, într-un fel, opusul Haosului. Presupune interconexiunea profundă a tuturor lucrurilor.”
Începutul este unul lin, menit să introducă cititorul în oceanul vast al Universului, oferindu-i informații și definiții ale marilor elemente ce îl alcătuiesc.
Evoluția cosmică a fost un proces lung, ce deși ar părea haotic, este de fapt în concordanță cu legile Universului. Astfel, Sagan ne prezintă 14 milioane de ani de transformare, vorbind despre originea vieții, creierul uman, misiunile spațiale, moartea Soarelui sau evoluția galaxiilor.
„Universul poate fi cunoscut, susțineau vechii ionieni, fiindcă manifestă o ordine internă: există regularități în Natură care permit descoperirea secretelor acesteia. Natura nu este total impredictibilă; există reguli cărora trebuie să li se supună chiar și ea. Acest caracter ordonat și admirabil al universului a primit numele de Cosmos.”

În cele 400 de pagini, Cosmos așterne povestea Universului, de la origini și până în viitor, de la date tehnice la mituri antice sau superstiții. Încă din primul capitol aflăm atât compoziția galaxiei – gaz, praf și stele, cât și viteza cu care călătorește o rază de lumină – 300.000 kilometri pe secundă.
Tot aici descoperim și cine a fost primul om care a măsurat dimeniunea planetei Pământ, care are o circumferință de 40.000 de kilometri. Eratostene a fost una dintre cele mai luminate minți științifice din toate timpurile. În al treilea secol înainte de Hristos, anstronomul, istoricul, geograful, folozoful, poetul, criticul de teatru și matematicianul din orașul egiptean Alexandria a fost primul care a măsurat cu precizie dimeniunea unei planete.
De asemenea, Cosmos stă la baza serialului cu același nume ce a fost vizionat în întreaga lume de peste 500 de milioane de oameni, serial ce vi-l recomand cu mare drag, mergând mână în mână cu lecturarea lui Sagan.
Carl Sagan excelează în scrierea acestei cărți, purtând cititorii într-o călătorie a trecutului, prezentului și a viitorului științei.
Recomand cartea cu mare drag, este o lectură de căpătâi îi ceea ce privește știința și Universul în care trăim, fiind cea mai bună metodă de a ne familiariza cu infinitatea cosmosului.
Este o lectură fascinantă ce vorbește pe înțelesul tuturor despre minunățiile Universului, din care noi, rasa umană, suntem o parte infimă, dar curioasă și în căutare de aventuri.
Tot de la Carl Sagan vă recomand și volumul Miliarde și miliarde. Gânduri despre viață și moarte în pragul mileniului, ultima carte a astronumului, despre care am scris un articol aici.
Cosmos de Carl Sagan este disponibilă pe site-ul Editurii Herald și face parte din colecția Mathesis, unde găsiți și alte titluri super interesante ce abordează fascinația Universului.
„Am avut curaj să încercăm apele şi am descoperit că oceanul ne place, că rezonează cu natura noastră. Ceva din noi recunoaşte în Cosmos propriul cămin. Suntem făcuţi din cenuşa stelelor. Originea şi evoluţia noastră au fost legate de evenimentele cosmice îndepărtate. Explorarea Cosmosului este o călătorie a descoperirii de sine”.

Un gând despre “„Cosmos” de Carl Sagan – lectura fascinantă a istoriei Universului”