„Cadavrul din bibliotecă” de Agatha Christie – lectura antrenantă a unei crime misterioase

Cadavrul din bibliotecă este o carte polițistă scrisă de Agatha Christie, a treia din seria ce o are în prim plan pe Miss Marple.

Trebuie să recunosc că în ultima vreme am început să mă atașez tot mai mult de simpatica Jane Marple, care de fiecare dată dă dovadă de o istețime ascuțită și de un umor nevinovat cu care reușește să rezolve și cele mai complicate cazuri.

Cadavrul unei domnișoare tinere este găsit în biblioteca familiei Bantry, un cuplu trecut de prima tinerețe, astfel că o aventură a stăpânului casei cu victima este repede exclusă. Se descoperă că fata este o dansatoare la un hotel select, astfel că admiratorii de care nu ducea lipsă sunt primii pe lista suspecților.

Victima, pe numele de Ruby Keene, se pare că era protejata unui oaspete de mare clasă a hotelului, care avea planuri să o adopte, spre nemulțumirea familiei sale.

Câteva zile mai târziu, un nou cadavru al unei tinere fete își face apariția, ars într-o mașină abandonată. Ce legătură ar putea avea aceste două crime odioase între ele rămâne de investigat de către Inspectorul Slack și bineînțeles, Miss Marple, care ia parte la anchetă datorită prieteniei cu familia Bantry.

Mi-a plăcut cartea tare mult, a fost o lectură polițistă cu o intrigă ca la carte, cu mult suspans, personaje captivante, crime greu de descifrat și un detectiv la înălțime.

Miss Marple strălucește spre finalul romanului, atunci când își prezintă dovezile deduse cu mare iscusime pe tot parcursul anchetei.

Mai spre începutul cărții, avem parte și de un portret al acesteia, care este mereu atrasă în plasa crimelor de familie din pură întâmplare, de aceea fiind doar un detectiv amator, care însă nu contenește să surprindă chiar și poliția Scotland Yard.

„Jos, în hol, lângă cea de-a treia coloană, stă o doamnă mai în vârstă, cu o față drăguță și placidă de fată bătrână, dar cu o minte care a sondat ticăloșiile omenești și le-a scos pe toate la lumină într-o singură zi. Se numește Miss Marple. Vine din satul St. Mary Mead, care e la trei kilometri distanță de Gossington, și e prietenă cu familia Bantry – iar unde are loc o crimă e și ea prezentă.”

Recomand Cadavrul din bibliotecă cu mare drag, este o lectură antrenantă, cu ritm rapid și mult mister, personaje bine creionate ce poartă alura anilor patruzeci, o Miss Marple de care nu te poți sătura și o anchetă construită după tiparele clasice polițiste.

Cadavrul din bibliotecă a apărut pentru prima dată în anul 1942, iar anul acesta a fost reeditată în colecția Buzz Books de către Editura Litera.

Tot pe site-ul Editurii Litera găsiți o colecție întreagă dedicată Reginei Crimei – Agatha Christie, atât cartonate și broșate în format de buzunar, cât în colecția Buzz Books.

Publicitate

2 gânduri despre “„Cadavrul din bibliotecă” de Agatha Christie – lectura antrenantă a unei crime misterioase

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s