Acolo unde cântă racii reprezintă romanul de debut al naturalistei Delia Owens, una dintre cele mai discutate cărți ale lui 2019.
Trebuie să recunosc că frumusețea poveștii nu m-a cucerit din prima, abandonând cartea după primele 70 de pagini, începutul neavând acel ceva despre care toată lumea vorbea.
Însă, la o a doua recititre, cartea m-a vrăjit și m-a prins în mrejele unei frumuseți naturale și tulburătoare.
Suferința personajului principal are un ecou puternic mult timp după ce termini lectura datorită candorii cu care Owens s-a folosit de cuvintele simple pentru a transmite emoții puternice.

„Acolo unde cântă racii” este o expresie regională ce semnifică un loc ascuns de lume unde poți fi liniștit cu gândurile tale, o metaforă generală a vieții eroinei noastre.
Kya Clark este o fetiță de 6 ani ce este părăsită de mamă, frați și surori, rămânând singură cu tatăl apatic într-o mlaștină din orășelul Barkley Cove aflat pe coasta Carolinei de Nord.
Kya trebuie să supraviețuiască de una singură de la o vârstă atât de fragedă, procurându-și mâncare de pe unde apuca. Însă, cerșitul nu intră niciodată în discuție pentru Kya, care dă dovadă de o mândrie personală de nestăvilit.
Curând, Kya este cunoscută în Barkley Cove drept Fata Mlaștinii, cu haine zdrențuroase și fără educație.
Povestea Kyey ascunde însă mult mai mult, copilăria ei fiind marcată de o dorință dârză de a supraviețui și de a se bucura de frumusețea naturii.
Cartea are parte și de un al doilea plan temporal, acela al lui Chase Andrews, un localnic ce este găsit mort în condiții suspecte. Datorită conexiunilor pe care acesta le-a avut cu Kya în trecut, atenția polițiștilor se îndreaptă spre Fata Mlaștinii, împreună cu ura orășenilor.
Suferința Kyei și ancheta morții lui Chase se împletesc delicat într-o poveste plină de emoție și detalii cutremurătoare.

Delia Owens explorează străfundurile unui suflet chinuit, respins și singur, care însă are parte de bucuria naturii în forma ei celei mai pure și naturale.
Mlaștina îi este casă și familie, astfel că legătura aceasta sacră îi va fi singurul refugiu în momentele cele mai triste.
Mi-a plăcut povestea Kyei, m-a emoționat și m-a înduioșat sensibilitatea ei, cât și voința de care dă dovadă de a se autoeduca și de a depăși mintal mizeria unui loc izolat, pe care însă îl prețuiește mai mult decât orice altă locuință din oraș.
Iubirea pentru natură se adâncește o dată cu decepțiile în dragoste. Doi localnici, Tate și Chase sunt atrași de frumusețea și naturalețea Kyei, care se lasă vrăjită de vorbele lor, viața sa căpătând un alt sens.
Aceste două relații o vor zgudui pe interior, însă atunci când ceva merge rău, întotdeauna poate conta pe mlaștina ei ocrotitoare.
Mi-a plăcut tare mult cartea, este exemplul de poveste inspirațională și tulburătoare a maturizării unei tinere părăsite de familie, care în ciuda numeroaselor obstacolelor cu care s-a întâlnit la fiecare pas, a supraviețuit cu mândrie prin întunericul unei lumi ce a izolat-o încă de la început.
Este adevărat că primele pagini nu sunt tocmai captivante, însă dacă treci peste aceste câteva capitole nu ai cum să nu te emoționezi la suferințele Fetei Mlaștinii.
Natura joacă un rol important în povestea Deliei Owens, care aduce un omagiu luxuriant frumuseții unui loc uitat de lume.
Anchetarea decesului lui Chace poartă amprenta unui roman polițist antrenant, iar detaliile ce sunt descoperite pe parcurs fac ca lectura să fie una cursivă și alertă.
Recomand cartea cu tot dragul, pentru mine a fost o poveste răscolitoare, o lecție despre viață și suferință, despre dragoste și nevoia sufletului de a se simți iubit, un tablou al naturii neatinse de mâna distrugătoare a omului, cât și destinul suferind al omului singur.
