„Când mâine nu mai vine” de Heine Bakkeid – un thriller noir intens cu un antierou întunecat

Când mâine nu mai vine este un thriller nordic scris de Heine Bakkeid și reprezintă prima carte din seria ce îl are în prim plan pe Thorkild Aske.

Fac ce fac și tot la thrillere trag, fiind atrasă atât de atmosfera plină de suspans, cât și de ancheta ai cărei ițe se dezleagă treptat, menținând misterul până spre ultimele pagini, când finalul încununează mintea și motivele din spatele crimelor.

Când mâine nu mai vine ne spune povestea unui fost polițist, proaspăt ieșit de la închisoare, care, din cauza unei datorii mai vechi, se aventurează în nordul Norvegiei pentru a investiga dispariția unui tânăr.

Thorkild se luptă atât cu detaliile obscure ale dispariției tânărului, cât și cu proprii demoni interiori, ce îi dau târcoale din ce în ce mai des.

Micul orășel rece și izolat este mediul perfect pentru desfășurarea unui astfel de thriller, atmosfera apăsătoare a vremii consolidând misterul anchetei.

Cu toate că începutul este mai greoi, o dată intrat în miezul anchetei lectura se intensifică în suspans, iar ritmul alert conturează povestea captivantă.

Cartea pune accent pe psihologia personajului principal, care trece prin mai multe stări interioare, de la calm sau frenezia unei noi anchete, la sevraj sau chiar vedenii.

Scriitorul nordic alege să își construiască povestea în jurul unui antierou, decăzut din drepturile polițiste din cauza unui accident ce a dus la moartea unei foste iubite. Însă, simțul său de anchetator nu îl părăsește, cu toate că este puternic afectat de probleme psihice avute în ultimii ani.

Thorkild este bântuit de dorința morții, care îl ispitește tot mai mult, slăbindu-i cugetarea și interferând cu cazul dispariției pe care ar trebui să-l ancheteze.

Ce mi-a plăcut în mod special la carte a fost atmosfera noir nordică creată cu ajutorul locației și a personajului principal problematic, care a reușit să înglobeze aceste elemente tulbure într-un reușit thriller de mare intensitate.

Marea învolburată joacă un rol vital în desfășurarea acțiunii, care pe lângă faptul că este cauza dispariției tânărului, este și un accesoriu important în lupta interioară a lui Thorkild, care de multe ori se pierde printre valurile pline de secrete și minciuni.

„Duhul Mării este un cadavru fără față, începe el fără niciun preambul. Un pescar mort care plutește în derivă pe mare sau navighează într-o juma de barcă cu pânzele sfâșiate. Un avertisment pentru moarte și disperare.”

Carte îmbină într-un mod sumbru o intrigă polițistă clasică cu motivele unui thriller întunecat unde demonii lăuntrici se suprapun cu pașii investigației, iar detectivul este de multe ori păcălit de propria-i minte, lăsând ucigașul să se adăpostească pe fundul mării.

Cred că este un debut bine conturat al unei serii nordice demne de marii clasici ai genului, având un personaj principal cu mari calități în câmpul polițist, dar și cu temeri și probleme proprii, pe care dacă nu le stăpânește îndeajuns, riscă să îi afecteze cariera.

Recomand cartea iubitorilor de thrillere nordice, fiind o lectură captivantă, cu mult mister, unde cititorul șovăie între realitate și iluzie, iar întunericul acaparează mult mai mult decât ținuturile Norvegiei.

Când mâine nu mai vine a apărut în acest an în colecția Paladin Crime Masters la Editura Paladin și poate fi găsită aici.

Tot din colecția Paladin Crime Masters vă recomand și Fără ieșire de Taylor Adams, un thriller cu mult suspans și momente de mare intensitate.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s