„O să-mi mănânce pisica ochii? Răspunsuri la întrebări mari și mici despre moarte” de Caitlin Doughty – ghidul comic și informativ despre impactul morții asupra corpului uman

Eu sunt o mare iubitoare de pisici, având acasă doi blănoși ce constant cer atenție și mâncare, așa că atunci când am văzut noua apariție editorială de la Editura NemiraO să-mi mănânce pisica ochii? Răspunsuri la întrebări mari și mici despre moarte de Caitlin Doughty am știut că este o lectură pe gustul meu.

Caitlin Doughty este antreprenor de pompe funebre în California, blogger și influencer pe YouTube. A devenit cunoscută ca susținătoare a reformei practicilor funerare occidentale, susținând diversificarea și nuanțarea legilor în industria funerară americană.

Este omul din spatele seriei web „Ask a Mortician“ și fondatoarea firmei Clarity Funerals and Cremation din Los Angeles, totodată punând bazele organizațieibThe Order of the Good Death, care susține înmormântarea naturală și îmbrățișarea mortalității.

Astfel că experiența sa vastă a ajutat-o să scrie trei bestselleuri legate de domeniul ei de lucru, cea din urmă apărând în acest an și la noi, în traducerea Dorinei Tătăran.

„Trupurile moarte pot fi un adevărat caleidoscop. Acesta este unul dintre aspectele care îmi plac la ele. Poate că tu ești mort – „tu”, adică Jessica sau Maria sau Jeff –, dar asta nu înseamnă că viața a dispărut din interiorul tău. Sânge, bacterii, fluide: toate reacționează, se schimbă și se adaptează acum, că gazda lor este moartă. Iar aceste schimbări înseamnă… culori.”

Moartea nu mai este de mult un subiect tabu, ci o curiozitate pentru toată lumea, începând cu cei mici, care nu o pot înțelege și continuând cu cei mari sau în vârstă, care o privesc cu teamă și frică.

Caitlin aduce cititorului de rând răspunsurile la unele dintre cele mai ciudate întrebări legate de moarte, întrebări adresate de cei mici care dau dovadă de multă inventivitate și chiar morbiditate.

O să-mi mănânce pisica ochii? Răspunsuri la întrebări mari și mici despre moarte este un ghid eclectic, plin de amuzament, dar și informații utile, care pe fondul unui stil relaxat și amical ne aduce o lectură plăcută, antrenantă și delicios de versatilă.

Întrebări precum: E bine să păstrezi craniul unui prieten? Care e cel mai bun sol pentru mumificare? Ce se întâmplă când mori într-un avion? De ce au cadavrele diferite culori? Ce se întâmplă dacă înghiți popcorn înainte să fii ars(ă) la crematoriu? alcătuiesc o carte unde comicul joacă un rol vital în alcătuirea unui mic manual informal despre moarte și consecințele sale asupra corpului uman.

Volumul conține răspunsurile la 35 de întrebări care mai de care mai ciudate, toate fiind bine argumentate cu date științifice reale, ceea ce face ca această lectură să treacă de bariera unei simple lecturi comice și să intre în sfera unui manual general al curiozității morții.

Cartea lui Caitlin se bucură și de niște ilustrații atent create de Dianne Ruz, care accentuează punctele importante din fiecare capitol.

Mi-a plăcut cartea, intră la capitolul de lecturi diverse, dar necesare din când în când, aducând o stare de bine și de amuzament folosindu-se de un subiect macabru, dar esențial vieții noastre.

Am aflat multe informații noi, dar am dat și peste unele obiceiuri ce par cel puțin extravagante. De exemplu, în Germania ultimilor ani ai secolului al XVII-lea, singurul mod în care medicii erau 100% siguri că cineva era mort era prin așteptarea îndelungată a corpului să intre în putrefacție, să se umfle și să miroasă. Această convingere a dus la crearea unei camere mortuare de așteptare, unde trupurile moarte erau depozitate într-o cameră încălzită până când nimeni nu mai putea pretinde că acele persoane nu erau sută la sută moarte. Ceea ce e și mai bizar este faptul că lumea putea plăti o mică taxă și să intre în această cameră, plimbându-se printre trupurile fără viață.

Cred că această carte a lui Caitlin reprezintă ceva aparte pe piața de carte, fiind o incursiune de detalii științifice reale, dar și contexte culturale unde istoria se împletește cu imaginația copiilor.

Recomand cartea celor ce sunt în căutarea unei lecturi altfel, plină de umor, sarcasm și comedie neagră, dar și celor ce vor o scriere plină de informații utile și reale, fiind un volum curajos despre un subiect ce ne afectează pe toți – moartea.

O să-mi mănânce pisica ochii? Răspunsuri la întrebări mari și mici despre moarte de Caitlin Doughty a apărut în această toamnă la Editura Nemira și poate fi găsită aici.

„Trebuie să decizi ce e mai important pentru tine. Speri să arăți bine pentru câteva milioane de ani (eventual) și să ajungi cel mai tare obiect decorativ? În acest caz, închiderea ta în rășină ar putea fi o alegere bună. Dar, dacă vrei să îți conservi ADN-ul astfel încât, într-un viitor îndepărtat, să poți fi clonat, poate că ar trebui să te gândești la altceva: criogenare. Când o să mori, putem să îți înghețăm celulele în nitrogen lichid, la multe grade minus. Cercetătorii au clonat din celule înghețate atât șoareci, cât și bivoli.“

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s