„Sherlock Holmes. Semnul celor patru” de Sir Arthur Conan Doyle – misterul savuros al unei comori demult îngropate

Sherlock Holmes este cel mai iubit și cunoscut detectiv din toate timpurile. Cu toate că în investigațiile sale crima este elementul principal, asta nu înseamnă că cei mici nu se pot delecta cu stilul savuros al lui Sir Arthur Conan Doyle. Astfel că Stephanie Baudet a dat statul unei colecții ce îl are în prim plan pe faimosul detectiv adresată copiilor.

Sherlock Holmes. Semnul celor patru este cea de-a doua carte de acest fel ce îi urmărește pe Holmes și Dr. Watson într-o misune complicată și plină de răsturnări de situație.

Volumul începe în forță, atunci când domnișoara Morstan le trece pragul celor doi locatari din 221B Baker Street pentru a le cere ajutorul în legătură cu o telegramă misterioasă.

Vino la cel de-al treilea stâlp din curtea Teatrului Lyceum la ora 7:00, în seara asta. Eşti o femeie nedreptăţită şi trebuie să ţi se facă DREPTATE. Nu veni cu poliţia, căci altfel totul va fi în van.

Cei doi sunt bucuroși să o ajute, mai ales datorită unei stări de neliniște și chiar plictiseală mentală prin care trece în ultima vreme una dintre cele mai iscusite minți ale lumii, Sherlock fiind în căutare nebună de un caz provocator.

Această misterioasă telegramă și implicit întâlnirea cu autorul ei îi atrag pe cei doi protagoniști într-o veche trădare ce a dus la moartea tatălui domnișoarei Morstan. Sherlock și Watson pornesc pe urmele firave ale unui trecut ce se vrea îngropat alături de comoara ce a adus blesmetul asupra multor suflete.

Semnul celor Patru prinde contur odată cu căutările la lumina lunii ce încet încet îi aduc pe cei doi pe urmele unui mister ce a luat naștere în inima Indiei și care are ramificații întinse pe mai multe decenii.

Și nu doar misterul comorii este dezbătut în acest volum, ci și o mică poveste de dragoste ce își face apariția încă de la început, atunci când lui Watson i se aprind călcâiele după tânăra domnișoară Morstan. Avem așadar mai multe puncte de focalizare, toate fucționând în perfect balans în conformitate cu iscusința marelui scriitor britanic.

Cu toate că acest volum este o variantă simplificată a poveștii originale, este o lectură antrenantă, plină de mister și suspans, ce debordează în energie și vivacitate, ceea ce o face captivantă atât pentru publicul tânăr între 7 și 13 ani, cât și cititorilor maturi, care vor descoperi o poveste savuroasă și fermecătoare.

Cartea se bucură și de ilustrații în alb și negru realizate cu multă măiestrie de Arianna Bellucci, ceea ce aduce un plus de vizualitate pentru cititorii tineri. De asemenea, în unele momente ale poveștii, regăsim mici căsuțe cu anumite cuvinte ce ar putea fi problematice pentru mințile încă în creștere, menite să-i ajute pe aceștia să înțeleagă textul întru-totul și să-i învețe în același timp și ceva nou.

Mie mi-a plăcut la nebunie acest mister cu care s-au confruntat Holmes și Watson, fiind captivată atât de carisma celor doi, dar având parte și de o anchetă cu mult suspans, unde viața acestora era deseori pusă în primejdie.

Umorul nu lipsește din narațiunea lui Doyle, pe care îl sincronizează la perfecțiune cu seriozitatea momentelor cheie, ceea ce formează o poveste închegată, numai bună de lecturat în tihnă.

Cred că aceste cărți adaptate de Baudet sunt un prilej numai bun pentru a introduce tinerii cititori în lumea fantastică și captivantă a misterelor și suspansului.

Cartea Sherlock Holmes. Semnul celor patru a apărut la noi la Editura Curtea Veche Publishing în traducerea Andreei-Cătălina Drăghici și poate fi găsită pe site-ul celor de la Cartepedia. Tot pe Cartepedia.ro găsiți și alte volume din colecția Sherlock Holmes pentru copii, cum ar fi Un caz în roșu aprins, Rubinul albastru sau Banda pătată.

Publicitate

3 gânduri despre “„Sherlock Holmes. Semnul celor patru” de Sir Arthur Conan Doyle – misterul savuros al unei comori demult îngropate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s