Anul 2020 a venit la pachet cu o situație bizară cu care omenirea nu s-a mai confruntat din timpul Gripei Spaniole din 1918 ce a luat viața a peste 50 de milioane de oameni, infectând peste 500 de milioane, adică o treime a populației la aceea vreme.
Coronavirus a luat cu asalt întreaga planetă, scoțând la iveală neajunsurile unui sistem sanitar nedemn de tehnologia avansată a secolului XXI.
Mulți și-au exprimat părerea despre această pandemie ce a infectat peste 76 de milioane de oameni și a ucis peste 1.6 milioane, opiniile fiind diverse, considerând-o fie un prilej pentru regăsirea unui echilibru interior, fie prăbușirea economiilor de peste tot.
Bernard-Henri Levy, un cunoscut filozof francez ne aduce un eseu ce tratează pandemia într-un mod rațional, practic, ce se îndoiește de calitatea și conținutul știrilor și statisticilor date populației și efectul pe care acestea îl au asupra mentalității oamenilor.
Acest virus care ne smintește încearcă să trateze pandemia la rece, fără implicațiile, de multe ori false, ale instrumentelor media, menite să influențeze populația spre anumite puncte de interes.
Ceea ce Bernard-Henri transmite este mai mult o părere personală, o răzvrătire împotriva influenței negative răspândite în timpul acestei pandemii.

„Și nu doar pandemia de Covid s-a abătut asupra lumii, ci și pandemia de frică.”
Levy punctează foarte bine răspândirea fricii printre milioanele de oameni sechestrați în micile lor locuințe, când siguranța traiului și a bunăstării de mâine este pusă pe neașteptate în balanța morții și a șomajului.
Cu toții am avut de suferit de pe urma acestei pandemii, ieșirile fiind restricționate, iar pericolul pândind la orice cotitură.
Eseul de 100 de pagini a lui Levy invită cititorul la meditație, la introspecție și la reflecție, pe fondul unor păreri variate și controversate legate de fenomenul ce a marcat o generație întreagă.
Cartea este împărțită în cinci capitole, fiecare dezbătând un anumit punct de interes afectat de acest virus, cum ar fi izolarea, care deși a salvat milioane de vieți, prevenind infectarea în masă, a dus, în opinia lui Levy, și la o regresie a civilizației.
Levy își punctează ideile cinic și realist, folosindu-se de spiritul liber de filozof, aducând în discuție noțiuni controversate, ceea ce îi oferă cititorului posibilitatea dezbaterii și a discuției în contradictoriu.
Pentru mine această lectură a fost o viziune aparte asupra impactului negativ al știrilor, ceea ce a dus la o frică exagerată, care putea fi evitată cu o mai bună delegare a informației. Trebuie să recunosc că nu am fost de acord cu multe dintre ideile lui Levy, dar a fost interesant să citesc și un alt punct de vedere despre o pandemie ce a afectat o lume întreagă.

Însă, pandemia a reușit să și mobilizeze oamenii, cum s-a întâmplat și cu Jurnal de vremuri încercate, un proiect tare fain gândit de către Editura ACT și Politon, menit să adune laolaltă pagini din jurnalul a câtorva zeci de persoane despre cum își petrec timpul în izolare și care este lecția ce au învățat-o în acele zile.
Pandemia însă nu a trecut, este încă fatală pentru mulți, așa că trebuie să ne protejăm cum putem noi mai bine, păstrând o distanță corespunzătoare față de celelalte persoane și purtând masca pe față și nas.
Eu vă las cu gândul că trebuie să avem grijă de noi și că acest virus nu este o joacă și nu trebuie luat în derâdere, cifra morților în creștere dovedind riscul uriaș ce încă este prezent.
Acest virus care ne smintește de Bernard-Henri Levy este una dintre noutățile de la Editura ACT și Politon și poate fi găsită pe site atât în format tipărit, cât și ebook, audiobook sau mp3 download.
