Cinci povești noi pentru copiii mari și mici de la Editura Signatura

Cărțile pentru copii sunt o adevărată comoară pentru toți copiii și adulții deopotrivă, cu povești ce îi transpun în tărâmuri nebănuite și îi ajută să viseze la lumi fermecate.

Editura Signatura are o deosebită grijă pentru sufletul copiilor, publicând titluri de colecție, selecționate, curajoase, puternice și instrumente de dialog ulterior pentru copiii mici și mari.

În acest sfârșit de an au venit cu o sumedenie de titluri noi, iar astăzi vă prezint cinci dintre ele, ce plasează în centrul lor copilul, axându-se pe relația pe care acesta o are cu fiecare lectură.

Florile micuței Ida de Hans Christian Andersen, ilustrații de Daniela Iride Murgia

Micuța Ida își găsește, într-o zi, florile ofilite. Buchetul, atât de frumos ieri, era astăzi o adunătură de flori care păreau să se simtă rău. Ce să li se fi întâmplat, brusc, peste noapte? Studentul, camaradul cu care fetița se distra atât de bine, știa însă adevărul: florile au dansat toată noaptea, iar capul și-l țin aplecat acum din pricina oboselii. Dar pot florile să danseze? Sigur că da! Când afară este întuneric și toată lumea doarme, florile se trezesc și se prind într-un dans al fericirii ce oprește timpul în loc.

Daniela Iride Murgia creează un joc al texturilor, într-o cromatică vie care surprinde detaliile personajelor sau ale obiectelor. Florile sunt integrate armonios în diferite scene, defilându-și unicitatea sub ochii lectorului, iar gesturile, privirile și posturile sunt surprinse în naturalețea desfășurării lor.

Spune-mi ce îți imaginezi, ca să îți spun cine ești! Aceasta ar fi morala basmului, recognoscibilă în subsidiarul mesajului scris, în dansul florilor și în armonia ilustrațiilor.

Florile micuței Ida este disponibilă aici.

Cum știi că iubești pe cineva – de Leen Van Den Berg, ilustrații de Kaatje Vermeire

Te-ai întrebat vreodată cum îți dai seama că… iubești? Poate că nu. Dar a existat odată un elefant pe care îl frământa această întrebare; și, aflându-i răspunsul, a devenit erou de poveste – scrisă de Leen van den Berg și ilustrată de Kaatje Vermeire. Povestea „Cum știi că iubești pe cineva?”.

Pentru a-l lămuri pe elefant, s-a adunat toată lumea sus pe deal, la întâlnirea prezidată de țanțoșa furnică. Și bâlbâindu-se, acesta s-a adresat adunării: „cum știi că iubești pe cineva?” Frământarea a fost repede consemnată în cartea întrebărilor grele, iar apoi, rând pe rând, participanții au avut ocazia să ia cuvântul, explicitând iubirea din experiență proprie.

Pe șoricel dragostea îl face să se simtă mai puternic, iar Albă-ca-Zăpada uită de tot răul din jur; piatra asociază dragostei confortul, iar marea sprijinul. Norii alunecă în aceeași direcție, în timp ce mărul renunță la mângâierea soarelui de dragul iubitei și se emoționează, roșind. Pentru ursul polar și pentru fulgii de nea dragostea e sinonimă tandreței, iar pentru stele dragostea înseamnă a fi împreună.

Carte pentru oameni mari și mici, „Cum știi că iubești pe cineva?” devine o densă lecție despre ce înseamnă a iubi, datorită ilustrării vieții trăite în prezența iubirii. Sau în absența ei.

Cum știi că iubești pe cineva este disponibilă aici.

Penele dragonului de Arnica Esterl, ilustrații de Olga Dugina, Andrej Dugin

Sintagma „a fost odată ca niciodată” prefigurează un final întotdeauna fericit. Dar în cadrul acestei paradigme cu structură deja consacrată se derulează mereu alte evenimente, fațete ale unei lecții cu iz moralizator, care fascinează cititorul prin originalitatea și ineditul lor. În acest tipar narativ se încadrează și povestea „Penele dragonului”, scrisă de Arnica Esterl și ilustrată de Olga Dugina și Andrej Dugin.

Așadar, a fost odată ca niciodată un hangiu bogat care avea o fată pe nume Lili. Aceasta se îndrăgosti de fiul unui tăietor de lemne, un băiat sărac numit Gelu și, dorind să se căsătorească cu el, își mărturisi dorința tatălui. Nemulțumit de condiția socială a tânărului și căutând să descurajeze posibila căsătorie, hangiul ticlui un plan: îl trimise pe tânăr la dragonul cel fioros și crud din pădure, pentru a-i aduce trei pene de aur. Gelu, curajos fiind, știa că va găsi o soluție pentru a mulțumi hangiul, așa că porni la drum.

Îmbogățită de ilustrații cu tematică medievală, cu detalii abundente și cromatică vie, povestea „Penele dragonului” aduce în atenția lectorului un mesaj cu valoare morală fundamentală, accentuând triumful calităților asupra metehnelor, din cele mai vechi timpuri, până în zilele noastre.

Penele dragonului este disponibilă aici.

Croitorașul cel viteaz de Arnica Esterl, ilustrații de Olga Dugina, Andrej Dugin

Oare de n-ar fi fost un croitoraș care să fi prins șapte (muște) dintr-o lovitură, ce poveste despre vitejie ne-ar mai încânta auzul? Dar nu trebuie să aflăm răspunsul la această întrebare! Pe urmele vestitului croitor s-au aventurat scriitoarea Arnica Esterl și ilustratorii Olga Dugina și Andrej Dugin, iar faptele i-au fost consemnate și ilustrate în cartea „Croitorașul cel Viteaz”.

Totul a început pe când croitorașul stătea la masă și lucra, mușcând dintr-un măr copt. Atrase de mirosul dulce al mărului, niște muște au început să roiască în jurul său. Supărat, croitorașul luă o cârpă și plesni mărul; mare-i fu mirarea să-și vadă fapta de vitejie – sub cârpă găsi șapte muște moarte. Hotărât să arate lumii întregi câtă voinicie zace-n el, brodă cu litere de-o șchioapă pe un brâu – „șapte dintr-o lovitură” – și plecă în lume.

Narațiunea „Croitorașul cel Viteaz”, scrisă de Arnica Esterl, este punerea în pagină a unei povești deja bine cunoscută. Însă, ilustrațiile medievale, fin detaliate și prezentate într-o cromatică vie, devin haine noi pentru textul adus în contemporaneitate. Urmând tiparul constructiv al basmului, dar mizând pe situații comice demne de o comedie, povestea croitorașului stârnește amuzamentul fiecărui cititor, indiferent de vârstă. Jocul dintre esență și aparență, dintre vitejie și hazard, dintre înțelepciune și viclenie devine miza textuală, într-o continuă încercare de echilibrare a situațiilor înlănțuite, în (de)favoarea personajului principal.

Croitorașul cel viteaz este disponibilă aici.

Zâna-Vrăjitoare de Birgitte Minne, cu ilustrații de Carll Cneut

A fost odată ca niciodată o fetiță care locuia, împreună cu mama ei, pe un nor mare de pe cer, într-un castel cu turnuri din aur. Numele său era Rozmarie și era zână. Cu toate acestea, Rozmarie nu era prea încântată de statutul său nobil – viața de zână i se părea plictisitoare și își dorea cu orice preț să devină vrăjitoare. Gândul acesta îi părea mamei o absurditate; ba mai mult decât atât, toate celelalte zâne veniră în vizită și-i prezentară argumente solide, pentru a o determina să se răzgândească.

Dar degeaba! Fetița era absolut convinsă că vrea să devină vrăjitoare. Văzând-o de neînduplecat și încercând pentru ultima oară să o convingă, mama îi spuse că o vrăjitoare nu poate locui într-un castel. Rozmarie era nevoită să plece. Își luă bagajele și zbură spre Pădurea Vrăjitoarelor. Era oare locul acesta potrivit pentru ea? Sau avea mama dreptate? Ce impact va crea experiența asupraașteptărilor fetei și cum o vor întâmpina locuitoarele pădurii?

Povestea „Zâna-Vrăjitoare”, scrisă de Brigitte Minne și ilustrată de Carll Cneut, se împletește feeric, amintind de construcția basmului, din contrastul esență-aparență. Folosind ca pretext conformismul atât de enervant al zânelor, scriitoarea Brigitte Minne o ademenește pe Rozmarie cu viața tentantă și atât de puțin anostă a vrăjitoarelor. Dar acest univers compensatoriu nu este învăluit numai de fascinația fetei, ci și de judecățile de valoare greșite, deoarece statutul vrăjitoarelor nu se reduce la un comportament răutăcios și la poțiuni magice care pot transforma în broască. Confruntarea cu lumea din pădure îi oferă lui Rozmarie șansa de a explora opțiuni îngrădite până atunci: mersul cu barca, cu rolele sau zburatul pe mătură. Dar îi prezintă și reversul unei situații receptate prin filtrul prejudecății – de fapt, vrăjitoarele sunt empatice, se comportă frumos și laudativ. Ba mai mult decât atât, micuța zână se dovedește a fi chiar mai obraznică decât noile sale companioane.

Zâna-Vrăjitoare este disponibilă aici.

Mai multe detalii despre titlurile de mai sus, dar și alte oferte de povești îmbietoare găsiți pe site-ul editurii Signatura.

Publicitate

Un gând despre “Cinci povești noi pentru copiii mari și mici de la Editura Signatura

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s