Ceea ce Susanna Clarke reușește să creeze prin romanul Piranesi este o lume labirintică, un refugiu al sufletului și un univers paralel, scos parcă din cele mai bizare cotloane ale imaginației.
Piranesi este genul de carte despre care îți e foarte greu să vorbești fără a stârbi din sentimentul de uimire pentru alți cititori. Elementele ce o alcătuiesc se rotesc într-un dans hipnotic prin intermediul inventivității scriitoarei, care nu numai că pune în scenă o poveste fantasy de mare clasă, dar crează o lume nemaiauzită, unde imaginația este clădită cu fiecare nouă piesă introdusă.

Piranesi este pionul principal și unitar al lecturii, care trăiește într-un mediu închis, ca o colivie imensă, unde camerele sunt pline de statui și gravuri spectaculoase. Această Casă a lui Piranesi este tot universul său, tot ceea ce își aduce aminte și tot ce a explorat vreodată.
Cartea ne prezintă jurnalul său intim, unde acesta își notează toate activitățile obișnuite, poate chiar banale, ale zilei, dar care îi oferă acestuia un sentiment de realizare. Piranesi este inspirat de pictorul italian Giovanni Battista Piranesi, faimos în urmă cu trei secole pentru gravurile sale cu închisori imaginare.
În această Casă cu camere infinite și coridoare nesfârșite mai trăiește o altă persoanlă, Omul Celălalt, cu care Piranesi se vede săptămânal pentru a discuta Cunoașterea din jurul Casei, element fundamental pentru evoluție.
Însă, Piranesi consideră că pe lângă el și Omul Celălalt mai sunt și alte 13 persoane, întruchipate de rămășițele altor oameni ce au trăit în Casă înaintea lui. Acesta îi consideră ca pe niște sfinți, dându-le ofrandă și având grijă de osemintele lor.
Toate aceste componente sunt enigmatic pictate de către Clarke pe fondul unui ocean muzical, ai cărui valuri răsună de sub scări, Piranesi având mereu grijă să stea departe din calea inundațiilor frecvente.

Ceea ce e minunat la această carte este taina Casei, ai cărei straturi se decojesc cu fiecare inscripție din jurnalul eroului nostru, dezvelind un loc misterios, cu umbre și secrete.
Piranesi, din câte își amintește, și-a petrecut toată viața între zidurile acestei clădiri imense și în tot acest timp a avut timp să cunoască pe dinafară fiecare cameră, fiecare cotlon sau ușă secretă. Pentru el nu există un alt mediu de viață, un alt orizont sau o altă lume, Casa îi e totul, iar existența sa se rezumă la explorarea clădirii.
Trebuie să recunosc că nu citesc frecvent fantasy, dar cartea aceasta m-a fermecat încă de la primele pagini. Susanna Clarke reușește să introducă cititorul într-o lume nouă, îl vrăjește cu fiecare cameră nouă și îl transpune timp de 240 de pagini într-un univers paralel, unde limitele cunoașterii sunt date doar de orizontul imaginației.
Povestea lui Piranesi aduce cu jurnalul unei naufragiat singuratic, unde fericirea nu stă în prieteniile cu alți oameni, ci în mulțumirea cu puținul avut. Piranesi emoționează, întristează, dar mai ales, șochează, fiind o lectură miraculoasă, plină de mister și fantastic.
Cartea este o lecție despre natura umană, despre pierderea și regăsirea sinelui, o aventură alertă cu personaje morale și o tensiune fluidă, cu un final surprinzător.
Dacă ar fi să îi găsesc vreau defect, acela ar fi lungimea romanului, care poate dacă mai avea în plus câteva zeci de pagini se putea extinde și mai mult în trăirile eroului, accentuând și mai mult singurătatea acestuia, cât și fericirea de care se bucura din cele mai mici și neînsemnate lucruri.
Recomand cu mare drag Piranesi atât iubitorilor de fantasy, cât și celor ce vor să se lase uimiți de imaginația frumos uneltită ce crează lumi extravagante.
Piranesi de Susanna Clarke a apărut în acest an la Editura Nemira și poate fi găsit aici.
