Viitorul literaturii românești este pe mâini bune dacă Cosmin Leucuța continuă să scrie, asta pentru că o face cu o naturalețe și candoare absolut necesare în prezentul secolului XXI.
Dacă romanul Laptele negru al mamei l-a pus pe Cosmin în 2013 pe harta debutanților, și implicit al speranței literaturii contemporane, ultimul său volum de povestiri Cum te vei îmbrăca la sfârșitul lumii? îi întărește statutul de stea a culturii mioritice.

Scrisă sub forma unui volum de povestiri scurte, dar condensate, cartea oglindește realitatea cotidiană a românului, cu bune și mai ales cu rele. Naratorul nu numai că se inspiră din viața de zi cu zi a oricărui cetățean al acestei țări, dar reușește să surprindă esența traiului omului obișnuit, unde visele nu sunt formate din casă, mașină și familie, ci din idealurile iluzorii ale unei generații cu gândul la occident.
Povestirile au haz din plin, dar și mult umor negru ce de multe ori lasă un gust amar al realității, portretul românului fiind definit de anumite moravuri ușoare sau o absență tristă a identității. Leucuța nu se sfiiește să dezvăluie amănunte intime sau defăimătoare despre condiția românului de azi, dar o face cursiv, fără a supăra sau ofensa, cuvintele fiind doar oglinda sinceră și fără vină a societății.
Totuși, nu doar aspectele mai puțin pozitive sunt revelate în cartea de față, ci și emoția și mai ales melancolia ce dăinuiește în sufletul omului, care dacă i se mai adaugă și puțină nostalgie, se obține o povestire răscolitoare, tulburătoare, ce ațâță dorul de copilărie.

Deși este un volum de povestiri distincte, Cum te vei îmbrăca la sfârșitul lumii? poate fi luat și ca un roman, întâmplările relatate împletindu-se într-o radiografie autentică și crudă a realității.
Titlul este de asemenea un laitmotiv al cărții, dar și o temă perfectă pentru stadiul în care ne regăsim la ora actuală, când pandemia pune totul sub semnul întrebării. De aceea cred că apariția volumului spre sfârșitul anului a fost o alegere mai mult decât inspirată, cartea încadrându-se ideal în contextul curent.

Povestirile au în centrul lor diferite tipuri de personaje, cum ar fi un scriitor recent publicat care descoperă că opera sa aclamată este de fapt o carte plagiată sau echipa de filmare a unei producții porno, povestire ce trebuie să recunosc că a fost scrisă magistral. Nu am rezonat cu toate personajele, pe unele nu le-am înțeles, pe altele le-am desconsiderat de la primele replici, dar toate formează tabloul mozaic al contemporanului. Leucuța stăpânește foarte bine arta punerii în scenă a personajelor, împrumutând tipologii din realitate și completând cu puțină imaginație bine șlefuită și o doză zdravănă de tragico-comic.
Ei și dacă ar fi să menționez vreun defect al cărții, acela ar fi scurta ei întindere, care sintezizează foarte bine caracterul românului, lăsându-l însă înfometat de mai mult, cele 270 de pagini fiind parcă doar prima parte dintr-o lucrare întinsă pe mii de file, toate îmbibate în stilul degajat al naratorului.
Dialogul vast și stufos îi dă cărții un aer modern și fluid, replicile alertând narațiunea și punând în valoare esența. Au fost și povestiri fără dialog sau cu foarte puțin dialog, care s-au bazat fie pe monologul interior, fie pe o rememorare succintă de evenimente și emoții.
Sunt multe de spus despre acest nou volum a lui Cosmin Leucuța, dar cred că lucrul cel mai important este că merită citit pentru că e bun, pentru că e scris curat și fără îmbrobodiri inutile și pentru că oferă cititorului o experiență comico-tragică ce îl are în prim plan pe omul de rând.
Cum te vei îmbrăca la sfârșitul lumii? de Cosmin Leucuța a apărut la Casa de pariuri literare și poate fi comandat printr-un mail la un_cristian@yahoo.com, de pe pagina de facebook a editurii, de la librăria La Două Bufnițe din Timișoara sau de pe eMAG.

Un gând despre “„Cum te vei îmbrăca la sfârșitul lumii?” de Cosmin Leucuța – povestiri cu haz și mult umor negru ce surprind esența românului de azi”