„Mâna ascunsă” de Agatha Christie – misterul unor scrisori anonime ce ațâță un orășel întreg

Pentru că 2020 s-a dovedit a fi anul în care am citit cele mai multe cărți de la Agatha Christie, mai ales datorită provocării #provocareaAgathaChristie, nu puteam decât să și închei aceste 12 luni pline cu o carte de la Regina Crimei. Am ales Mâna ascunsă, un roman bine cotat atât de iubitorii de cărți polițiste, cât și de scriitoarea însăși.

Trebuie să recunosc încă o dată că geniul Agathei mă uimește cu fiecare nouă lectură, întreaga anchetă fiind construită magistral, iar criminalul nu este ascuns printre tufișuri, ci este afișat peste tot, ceea ce face și mai spectaculoasă concluzia la sfârșit.

Mâna ascunsă este croit după tiparul clasic al scriitoarei, cu un orășel tipic englezesc unde se ascund personaje ce ascund fel și fel de secrete ce la un moment dat dau pe-afară, rezultând o crimă sau două ce fac deliciul cititorilor.

Cartea îl are ca narator pe Jerry Burton, un pilot ce are nevoie de multă odihnă pentru a se recupera dintr-o grav accident aviatic. Așa că, alături de sora sa Joanna, închiriază o frumoasă și cochetă căsuță în micul orășel Lymstock unde vor petrece câteva luni la soare. Însă așteptările sale sunt curând schimbate de apariția unei scrisori anonime ce aruncă cu noroi și cuvinte îngrozitoare către Joanna. Numaidecât află că mai mulți localnici au primit o astfel de scrisoare anonimă menită să murdărească reputația oamenilor, care iau orice bârfă sau vorbă drept adevăr.

Nu mult după apare și un prim deces, o sinucidere rezultată în urma unei scrisori foarte supărătoare. Așa că tot orașul clocotește, unii fiind de partea anonimatului scrisorii și alți de partea unui adevăr ce nu dorește să fie pângărit de asemenea vorbe în vânt.

Lymstock este decorul perfect pentru un astfel de mister, Agatha alegându-și mai mereu astfel de orășele ca scene pentru crime tipice rezultate în urma unei averi uriașe sau a unui trecut scandalos. Mi-au plăcut tare mult descrierile străzilor și mai ales ale caselor englezești, care alături de tipologia personajelor bine construite fac deliciul poveștii.

Cu toate că acest roman face parte din seria ce o are în prim plan pe Miss Marple, aceasta își face apariția doar la final, spre dezamăgirea mea, deoarece o îndrăgesc tare mult pe această simpatică bătrânică și vreau să o văd în acțiune mult mai mult.

Cine trăiește la țară are ocazia să cunoască natura umană, zise placidă Miss Marple.

E drept că m-a deranjat puțin lipsa drăguței Miss Marple, dar prezența ei, oricât de activă sau retrasă este, aduce întotdeauna un plus de savoare anchetei, așa că nu ai cum să nu o îndrăgești.

Recomand cartea iubitorilor de cărți polițiste ce își au decorul în intensa lume a ruralului, celor ce îndrăgesc un mister lent, dar plin de suspans al Agathei Christie și celor ce sunt în căutarea unei lecturi plăcute, ușoare, dar antrenante.

Mâna ascunsă a văzut lumina tiparului pentru prima dată în anul 1942, iar de curând Editura Litera a reeditat-o în minunata lor colecție cu cărți de la Agatha Christie. Cartea este disponibilă aici.

P.S. Continuăm și anul acesta #provocareaAgathaChristie, alături de cea mai nouă provocare lansată aici pe blog și pe Instagram#readingcrimefiction2021 în care una dintre cerințe este să citim o carte de Regina Crimei.

Minunata sacoșă personalizată cu Agatha Christie a fost creată de Andreea pe care o găsiți pe Instagram la @atelierdeunicorni dar și pe site-ul atelierdeunicorni.com

Publicitate

Un gând despre “„Mâna ascunsă” de Agatha Christie – misterul unor scrisori anonime ce ațâță un orășel întreg

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s