„Rubinul albastru” și „Banda pătată” – un deliciu polițist al cărților pentru copii cu Sherlock Holmes și Dr. Watson

Cărțile pentru copii au început să îmi intre tot mai mult pe sub piele, iar aceste adaptări ale faimoaselor cazuri ale lui Sherlock Holmes, realizate de Stephanie Baudet mă încântă de fiecare dată! Dacă în decembrie m-am bucurat de lectura antrenantă a volumului Semnul celor patru, de Crăciun mi-am dăruit, cu ajutorul spiridușilor de la Cartepedia, următoarele două cărți din serie – Rubinul albastru și Banda pătată.

Așa că am început noul an în compania a două lecturi tare faine, cu ritm alert, un stil jovial și personaje carismatice. Aceste două cărți întrunesc una dintre cerințele din cadrul #readingcrimefiction2021, și anume o carte polițistă pentru copii. Voi reveni cât de curând și cu alte recomandări pentru această cerință, am găsit alte câteva titluri numai bune, ce deși sunt adresate publicului tânăr, pot fi savurate la orice vârstă.

Să începem cu Rubinul albastru, o lectură rapidă, plăcută și cu mult farmec. Romanul se învârte în jurul unei pietre prețioase găsite în gâtul unei gâște ce aștepta să bucure o familie în ziua de Crăciun. Proprietarul însă, a dus-o imediat la Sherlock Holmes, care de îndată s-a mobilizat și a început săpăturile în ceea ce avea să devină un caz foarte interesant. Se pare că rubinul fusese furat din caseta de bijuterii a Contesei de Morcar, care acum oferea o recompensă uriașă de 1.000 de lire celuia care îi va înapoia mult iubita nestemată.

Alături de colocatarul său, Dr. Watson, Sherlock Holmes se va îmbarca la bordul unui mister incitant și plin de surprize. Nici răsturnările de situație nu lipsesc, care alături de tabieturile ciudățele ale faimosului detectiv și umorul fin tipic englezesc ne aduc o lectură pe cinste, demnă de statutul legendar al lui Sir Arthur Conan Doyle, maestrul din spatele acestor personaje memorabile.

Dacă Rubinul albastru ne face martorii unui mister extrem de valoros, atunci Banda pătată ne duce în partea pitorească a Angliei, în casa unui doctor straniu și taina ce înconjoară moartea uneia dintre fiicele sale vitrege. Helen știe că ceva rău o așteaptă în casa de la Stoke Moran, după ce în urmă cu doi ani a fost martora morții succinte a surorii ei. Băgată în sperieți și neputând apela la tatăl său vitreg, aceasta îi cere ajutorul lui Sherlock Holmes.

Detectivul nu ezită, fiind intrigat de trecutul zbuciumat al tatălui vitreg. Spirjinit de prietenul său Dr. Watson, acesta va încerca să rezolve enigma unui caz vechi de doi ani, putând astfel să prevină o nouă moarte suspectă. Cartea ne duce în intimitatea unei familii problematice, unde secretele au întâietate, iar reputația nu înseamnă mare lucru.

Atât Rubinul albastru cât și Banda pătată poarta amprenta caracteristică englezului Sir Arthur Conan Doyle, care a reușit să ne aducă primul detectiv marcant al literaturii polițiste, ce nu încetează să cucerească noi cititori cu fiecare generație, farmecul său trecând testul timpului, ba chiar devenind și mai șarmant. Stephanie Baudet reușește însă să adapteze faimoasele cazuri ale lui Holmes și Watson pentru publicul tânăr, care se poate iniția în tainele romanului polițist cu ajutorul acestor texte ajustate înțelegerii lor.

Ceea ce aceste noi volume din colecția Sherlock Holmes pentru copii au în plus sunt ilustrațiile alb-negru realizate de către Arianna Bellucci, care accentuează anumite scene sau motive prin intermediul desenelor reprezentative, ce sunt naturale, comice și pe gustul celor tineri.

Mi-au plăcut tare mult ambele romane, mi-au dat o stare de bine, ținându-mă ancorată în poveste până la sfârșitul revelator. Cred că, dacă ar fi să menționez un minus, acela ar fi lungimea volumelor, care din păcate nu s-au întins pe aceeași suprafață ca celelalte două cărți din serie – Un caz în roșu aprins și Semnul celor patru. Mi-ar fi plăcut să mă țină fermecată în poveste mai mult timp, Holmes și Watson fiind două personaje de care te dezlipești cu greu.

Recomand cu mare drag aceste două cărți, cât și celelalte două din colecția Sherlock Holmes pentru copii, fiind lecturi ușoare, cu mult amuzament și anchete suspicioase. Eu una de-abia aștept lansarea următoarelor cărți din serie, care deja în Marea Britanie numără 12 volume. La noi s-a anunțat următorul titlu, Liga roșcaților, care se anunță a fi un mister pe cât de interesant, pe atât de antrenant.

Rubinul albastru și Banda pătată sunt disponibile aici.

Publicitate

Un gând despre “„Rubinul albastru” și „Banda pătată” – un deliciu polițist al cărților pentru copii cu Sherlock Holmes și Dr. Watson

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s