Minerva de dezlănțuie de Rodica Ojog-Brașoveanu – maiorul de securitate cameleonic al cărților polițiste

Deja nu mai nici un secret faptul că iubesc cărțile Rodicăi Ojog-Brașoveanu, aceasta având o selecție bogată și bine scrisă de lecturi polițiste, cu două figuri emblematice ale literaturii românești – Melania Lupu și Minerva Tutovan. După ce am citit cele șase romane cu simpatica, dar mai ales șireata Melania, nu am crezut că vreun alt personaj atât de captiavnt ar putea ieși din penița Rodicăi, dar Minerva începe să îi facă o concurență acerbă în topul favoritelor mele. Acum am ajuns la cel de-al patrulea volum din seria cu maiorul Tutovan, după Spionaj la mănăstire, Omul de la capătul firului și Plan diabolic, Sticlet cu șampanie așteptându-mă nerăbdătoare pe raft.

Minerva se dezlănțuie este un roman alert, cu multe personaje captivante și o intrigă îndeajuns de îmbârligată încât să mențină suspansul pe tot parcursul lecturii. Încă de la începutul antrenant, cu spioni și curse contracronometru ce țin în joc soarta a câtorva persoane cheie și posibil, a întregii omeri datorită unui leac magic ce regenerează complet țesuturile distruse, acest palpitant roman ne-o aduce în toată splendoarea și istețimea pe Minerva Tutovan, maiorul și fosta profesoară de matematică ce nu ezită să își riște viața pentru slujbă.

Toată acțiunea romanului se învârte în jurul unui loc misterios, iar primele pagini ale volumului promit că multe personaje nu o să supraviețuiască cu viață. Peștera Sihastrului de la poalele Munților Zărandului din județul Arad adună laolaltă o mână de oameni bătători la ochi, de la care aștepți crime, minciuni și secrete ale trecutului. Minerva Tutovan, alături de locotenentul Dobrescu, se vor îmbarca la bordul unei curse pe viață și pe moarte, ce ni-i prezintă pe cei doi în ipostaze noi și captivante. Dacă Dobrescu va avea parte de o excursie în afara României, Minerva se va deghiza complet într-un oaspete al hanului unde misterele prind viață și umbrele ucig fără milă.

Minerva se dezlănțuie își merită titlul cu vârf și îndesat, acest volum fiind o descătușare a personalității impozante a personajului principal și o elatare ingenioasă a istețimii acesteia. Mi-a plăcut la nebunie replicile ei acide la adresa lui Dobrescu, dar și postura falnică de care nu se dezminte în nici o clipă.

Romanul este mai mult decât o carte polițistă obișnuită, este o combinație de muncă meticuloasă de detectiv și suspansul unei aventuri clasice cu spioni internaționali. Practic, romanul conține două cărți într-una singură, cu multă dramă, momente critice și răsturnări de situație ce incită simțul de cititor al oricărui împătimit al genului crime.

Nici umorul și ironia nu lipsesc din tolba Minervei, care își surprinde cititorii încă o dată cu o nouă prestație cameleonică, de pus în vârful lecturilor ce o au în prim plan.

Eu o recomand iubitorilor de cărți polițiste și implicit, celor ce sunt în căutarea unei lecturi alerte, cu personaje bine creionate, o intrigă iscusită și o Minerva Tutovan la înălțime. Eu una sunt fermecată de talentul polițist al scriitoarei din București, care ne oferă o lectură vioaie, vibrantă și atractivă cu fiecare carte a sa.

Minerva se dezlănțuie de Rodica Ojog-Brașoveanu a fost reeditată anul trecut la Editura Nemira și poate fi găsită aici, fiind volumul al paisprezecelea din noua colecție dedicată maestrei suspansului românesc.

Publicitate

2 gânduri despre “Minerva de dezlănțuie de Rodica Ojog-Brașoveanu – maiorul de securitate cameleonic al cărților polițiste

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s