„Croitorașul cel viteaz” și „Penele dragonului” – basmele clasice cu straie contemporane ce vrăjesc copiii mari și mici

Basmele ne fascinează atât în timpul copilăriei, cât și la vârsta maturității, când ne lăsăm purtați pe aripile viselor și ale lumilor îndepărtate în căutarea unor povești nemuritoare. Următoarele două lecturi nepieritoare pe care vi le prezint sunt două titluri de la Arnica Esterl cu care Editura Signatura își răsfață cititorii mici și mari deopotrivă.

Croitorașul cel viteaz și Penele dragonului urmează tiparul clasic al basmelor, dar cărora li se adaugă ilustrațiile medievale realizate măiestuos de Olga Dugina și Andrej Dugin, care împrospătează textul cu o nuanță nouă, contemporană și vie, ceea ce aduce un plus imaginației cititorilor.

Croitorașul cel viteaz ne spune povestea unui vrednic și iscusit cusător, care în timp ce mânca cu mare poftă un măr savuros prinde dintr-o lovitură șapte muște curioase de sucul dulce al fructului. Astfel că eroul nostru se miră de marea faptă de vitejie și decide să-și brodeze brâul cu litere de-o șchioapă – „șapte dintr-o lovitură”. Însă, croitorașul dorește să se fălească cu această mare ispravă și pleacă în lume pentru a arăta tuturor de câtă voinicie dă dovadă.

Și de n-ar fi, nu s-ar povesti, așa că în călătoria sa croitorașul se oprește la curtea unui palat și de oboseală se culcă pe iarba verde din fața regatului. Când slujitorii regelui observă brâul voinicului, aceștia se grăbesc să-l anunțe pe conducătorul lor de apariția acestui mare luptător. Regele, impresionat nevoie mare, îl poftește pe croitoraș să rămână la curtea sa, căci niciodată nu se știe când ai nevoie de un asemenea flăcău dârz. Însă, ceilalți cavaleri ai domnitorului devin nemulțumiți de noul comandant al armatei regale și împreună cu regele pun la cale un vicleșug prin care să scape de noul musafir.

La ce provocări îl supune regele pe croitoraș veți putea afla din paginile cărții, care nu numai că dă glas unui basm al jocului dintre aparență și esență, al vitejiei și al comicului, dar te transpune prin intermediul ilustrațiilor într-o lume medievală de mult apusă, unde putem călători doar prin intermediul imaginației pusă la dispoziție de scriitoarea Arnica Esterl.

Tot după tiparul „a fost odată ca niciodată” este construită și povestea Penele dragonului, care pune accent pe partea moralizatoare a basmului, aducând la înaintare istorisirea unui băiat voios și îndemânatic, care deși era muncitor și frumos nevoie mare, faptul că era doar băiatul unui tăietor de lemne nu îl putea mulțumi pe tatăl fetei de care era îndrăgostit.

Hangiul era un om de seamă a satului, cu o avere însemnată și o fată frumoasă foc. Însă, Lili, fata acestuia, era determinată să se căsătorească cu Gelu, eroul nostru, așa că își ia inima în dinți și își întreabă tatăl dacă se poate mărita. Bărbatul, vrând să descurajeze un astfel de aranjament neprofitabil, îi propune un târg – dacă Gelu îi va aduce trei pene de aur ale dragonului fioros din pădure, va consimți căsătoria.

Atât i-a trebuit eroului nostru pentru a lăsa speranța să îi încolțească în suflet și dus a fost, spre dragonul crud al pădurii. Pe drum însă dă peste câțiva oameni supărați și necăjiți, ale căror probleme își găsesc rezolvarea doar în înțelepciunea dragonului. Gelu promite să îl întrebe pe dragon ce este de făcut în fiecare situație și porni mai departe spre castel.

Oare reușește tânărul Gelu să scape viu de furia dragonului? Cum îi va putea ajuta pe toți oamenii din drumul său și cum va face rost de trei pene de aur ale dragonului? La aceste întrebări puteți să aflați răspunsurile în filele acestui basm al maturizării, al curajului și al iubirii nemărginite, pentru care o astfel de inimă tânără ar face orice, chiar să se aventureze în locuința unei fiare monstruoase.

Cele două cărți propun cititorilor două povești clasice, care aduc în discuție calitățile esențiale ale omului, cum ar fi vitejia, onestitatea, bunătatea sau omenia. Trebuie însă să accentuez importanța unor ilustrații bune pe lângă textul calitativ. Fădă desenele celor doi ilustratori iscusiți, Olga Dugina și Andrej Dugin, basmele ar întâmpina unele greutăți în transpunerea cititorilor în imaginația unei alte lumi, unde vizualul își aduce aportul uriaș pentru redarea unor povești nemuritoare.

Olga Dugina și Andrej Dugin apelează la linia contemporană a creionului, aducând o nuanță de modernitate textului, dându-i o nouă față plină de culoare și expresie. Detaliile cu care împăiază fiecare poveste duc cărțile la un nivel superior, fiecare pagină având lumea ei individuală și care puse cap la cap redau o poveste străveche într-o atmosferă nouă și excentrică.

M-am lăsat purtată pe aripile peniței scriitoarei Arnica Esterl, care reușește să țină cititorul captivat pe tot parcursul lecturilor datorită onestității și simplității poveștilor. Recomand Croitorașul cel viteaz și Penele dragonului atât micuților ce fac primii pași în lumea infinită a basmelor, cât și celor ce au rămas copii în suflet și care doresc să se delecteze cu două lecturi savuroase, pline de speranță și căldură.

Croitorașul cel viteaz este disponibil aici, iar volumul Penele dragonului poate fi găsit aici. Pe lângă aceste două povești, pe site-ul Editurii Signatura sunt disponibile o sumedenie de titluri noi și atractive, menite să vrăjească sufletul copiilor mari și mici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s