„O zi din viața lui Teofil Avram” de Viorel Savin – portretul românului integru pus la pământ de corupția sistemului

Îmi pică din când în mâini câte o carte atât de bună a vreunui scriitor român de îmi crește mândria pentru literatura românească, care continuă să crească și să evolueze. Un astfel de exemplu este ultimul volum al lui Viorel SavinO zi din viața lui Teofil Avram. Inpirat de aclamata operă a rusului Aleksandr SoljenițînO zi din viața lui Ivan Denisovici – cartea lui Savin ne aduce portretul românului contemporan, pus la pământ de birocrație și corupție, în umbra căruia încearcă să licărească purul adevăr și ale sale convenții sociale.

Romanul urmează un tipar obișnuit ce ne face martorii unei zile pline de evenimente din viața unui pictor a cărei carieră strălucită a apus odată cu decernarea titlului de Cetățean de onoare. Deși nu are parte de durerea și suferința personajului rus, Teofil Avram are parte de multă suferință interioară, rezultată în urma multiplelor eșecuri morale datorate corupției celor din jur.

Viața lui Teofil Avram nu este doar o luptă continuă cu un sistem defect, dar și un chin familial, zilnic trebuind să facă față lenii incomparabile a ginerelui său, în timp ce propria fiică este orbită de influența acestuia. Astfel că acesta se vede nevoit să își recunoască eșecul în educarea fetei, lăsând însă o urmă de speranță, pe care nimeni nu o poate șterge din codul genetic al unui părinte.

Pe de altă parte, cartea se axează pe nemulțumirile, mizeriile și trădările cu care se confruntă Teofil în relație cu sistemul birocratic românesc. Revoluția, sau cum îi place lui să zică – Evoluția – nu a putut scăpa poporul de nenorociri, astfel că mita și relațiile prin birouri se practică cu o și mai mare intensitate la 30 de ani distanță.

Nu am putut să nu fie de acord cu multe dintre reacțiile personajului principal, pe care Viorel Savin îl transformă în justițiarul integrității, pe care mulți dintre noi vrem să îl imităm, dar care se ruinează la prima lovitură mai aspră a formalismului. Realitatea cu care se confruntă Teodor Avram este doar o oglindire dură și sinceră a cotidianului real, plină de ilegalități și intrigi mai mult sau mai puțin ascunse.

„Cele mai ieftine lucruri pe care le poți cumpăra cu bani sunt oamenii.”

Acest citat este unul reprezentativ pentru lectura cărții, pe care o rezumă trist și dureros într-o frază a imposibilității omului drept și civic să se opună sistemului putred. Lectura lui Viorel Savin ne lasă cu un gust amar în ceea ce privește acțiunea, dar ne îmbucură prin priasma talentului de narator, a cărui poveste curge lin și curat, fiind o adevărată plăcere să îl citești.

Fără doar și poate, O zi din viața lui Teofil Avram este portretul unei zile a fiecărui român în care încă mai dăinuiește vreun strop de integritate și onestitate. Lupta pentru adevăr nu va muri niciodată, dar va primi multe tributuri care vor ține partea dreptății și a cinstei.

O zi din viața lui Teofil Avram este o lectură necesară literaturii românești, pe care dacă am citi-o și mai ales, dacă am și rumega la cele povestite cu atâta măiestrie de Viorel Savin am putea să încercăm o schimbare mai de durată în vederea stârpirii decadenței societății. Oricum, lecturarea romanului este o adevărată plăcere prin prisma talentului de povestitor cu care scriitorul dă viață personajelor cotidiene.

O zi din viața lui Teofil Avram de Viorel Savin a apărut în vara anului trecut la Editura Paralela 45 și poate fi găsit pe site-ul celor de la Cartepedia. Romanul face parte din colecția Biblioteca românească, alături de alte titluri cu temei pentru literatura noastră.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s