Recenzie „Refugiul de la Stillhouse lake” și „Coșmarul de la Killman Creek” de Rachel Caine

Seria Stillhouse Lake de Rachel Caine o are în prim plan pe Gina Royal, actualmente Gwen Proctor, care se vede nevoită să își schimbe total viața de casnică fericită cu doi copii dintr-o suburbie sigură pe un trai pe fugă din motel în motel de frica hackerilor online ce nu contenesc să îi aducă injurii în legătură cu crimele îngrozitoare ale soțului ei.

Oare cum este posibil ca soțul tău să sechestreze, tortureze, violeze și ucigă femeie după femeie în garajul casei tale și tu, o soție responsabilă cu doi copii ce trebuie protejați, să nu îți dai seama? Aceasta este întrebarea la care mulți încearcă să găsească un răspuns astfel că mediul online este plin de rețele și forumuri în care Gina Royal este acuzată de complicitate în numeroasele fapte odioase ale lui Melvin Royal, actualmente locatar al unei închisori de maximă securitate.

Prima carte a seriei – Refugiul de la Stillhouse Lake – începe în forță, cu tabloul gospodinei și familiei fericite distrus atunci când poliția descoperă, ca urmare a unui accident stupid, faptul că garajul soților Royal ascunde secrete de neconceput.

Gina Royal se vede nevoită să lupte pentru libertatea ei, convingându-i într-un final pe anchetatori că ea pur și simplu nu știa nimic de hobby-urile extrafamiliare ale soțului. Aceasta trebuie să își ferească, pe cât posibil, copiii din raza tăioasă a presei și a miilor de persoane ce lovesc prin cuvinte din spatele ecranelor. Își schimbă numele și devine Gwen Proctor, o aluzie la sarcina ei cea mai de preț, aceea de a-și proteja odraslele.

Într-un final, din multiplele salturi din hoteluri modeste, găsește refugiu într-o mică și îndepărtată așezare numită Stillhouse Lake, unde începe o nouă filă în încercarea de a pune orice asemănare sau legătură cu numele de Royal în uitare. Însă, bineînțeles că problemele o urmăresc peste tot, iar hackerii nu contenesc să îi facă viața un chin total, atât pentru ea, cât și pentru cei doi copii.

Fără a vă da prea multe detalii, vă spun că acțiunea romanului este una destul de antrenantă, însă ritmul se plafonează în multe momente, pierzându-și din viteză și încetinind din cauza unor detalii inutile. Povestea are însă mult potențial, ceea ce m-a făcut într-un final să vreau să citesc și partea a doua a seriei – Coșmarul de la Killman Creek.

Așadar, cel de-al doilea volum continuă evenimentele lăsate cu final deschis de către primul roman, acum Gwen fiind nevoită să se confrunte cu propriul soț în încercarea disperată de a-și salva viața și copiii. Acest roman este mai mult o cursă între cei doi, care de asemenea își pierde din avânt din cauza unor momente de prisos, care din nefericire nu aduc vreo îmbunătățire a personajelor sau a acțiunii.

Cred că seria a avut un potențial uriaș, cel puțin primul volum, a cărui tranziție spre o continuare este făcută destul de natural, care însă nu are destulă tonalitate pentru a ține captivat cititorul pe toată durata lecturii. Eu am citit Refugiul de la Stillhouse Lake în urmă cu câteva luni și mi-a trebuit ceva timp pentru a dori să mă alătur din nou personajelor familiei Royal, tocmai pentru că nu a existat acel element de suspans care să mă magnetizeze spre acțiune. Dar, voiam să văd cum au evoluat personajele și acțiunea, care însă nu au dat dovadă de prea multă îmbunătățire. Personajul lui Gwen rămâne pe alocuri de nesuferit, cu care oricât ai vrea să empatizezi, tot nu poți să o placi, cel puțin nu întru totul.

Cred că aceste două cărți sunt potrivite pentru cititorii ce încă nu sunt prea familiarizați cu genul mystery & thriller, care vor o lectură nu foarte închegată și un fir narativ previzibil și fără complicații psihologice.

Ceea ce e interesant este că seria Stillhouse Lake mai conține și alte 3 romane, care încă nu au văzut lumina tiparului la noi în țară. Ba mai mult, a cincea carte urmează să fie lansată în martie a acestui an pe piața internațională, carte ce cel mai probabil va fi ultima a scriitoarei Rachel Caine, care din păcate, s-a stins din viață în noiembrie 2020.

Așadar, poate vom vedea și la noi toată seria Stillhouse Lake de cinci volume, primele două fiind publicate la Editura Herg Benet, pe care aș fi curioasă să le citesc doar ca să văd cum și-a imaginat scriitoarea traseul plin de obstacole a lui Gwen Proctor.

Tot din universul cărților Herg Benet vă recomand și articolul despre seria Colecționarul de Dot Hutchison, pe care îl găsiți aici.

Publicitate

2 gânduri despre “Recenzie „Refugiul de la Stillhouse lake” și „Coșmarul de la Killman Creek” de Rachel Caine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s