“100 de scrisori până mâine” de Ramona Lee Soo-Jun – o lectură relaxantă despre voința de a te bucura de fiecare zi

100 de scrisori până mâine este un roman scris de Ramona Lee Soo-Jun despre voința de a te bucura de fiecare zi, fie că e rea sau bună.

Mai întâi de toate, vreau să vă povestesc puțin despre scriitoarea ce în prezent locuiește în Londra, unde scrisul îi este ocupația majoritară. Ramona s-a născut pe 5 iulie 1997 în Germania, iar în 2007 s-a mutat în Timișoara, unde a absolvit cu o diplomă în pedagogie și învățământ. În 2012, la vârsta de 14 ani, a scris primul ei roman, Destinul unei flori de primăvară, pe care l-a creat în doar 28 de ore. Pâna la vârsta de 19 ani, Ramona a reușit să publice 11 cărți.

Cu toate că romanele ei merg spre genul acțiune arte marțiale, aceasta scrie și comedii romantice, fantasy sau drame psihologice. Ramona a scris și un scenariu pentru adaptarea cinematografică a romanului ei crime-action – Kung Fu Bodyguard, care a câștigat numeroase premii din străinătate. De asemenea, cariera ei cinematografică s-a extins în ultimii ani, unde și-a adăugat și scenariul pentru romanul Agent 00 volumul I, cât și multe alte producții aflate sub egida „Action Lee Entertainment Ltd”, fondată de Ramona în 2020.

Revenind la cartea noastră, 100 de scrisori până mâine a fost reeditată anul trecut la Editura HeyDay Books, în colecția Hey Saturday. Volumul de 200 de pagini ne spune povestea lui Tiffany Kiddo, sau Tiff Kiddo cum este cunoscută de publicul larg, o actriță ce se confruntă cu un episod defăimător în presa internațională. Acest eșec de imagine o determină pe Tiff să vrea să își încheie viața, tocmai din dorința de a nu trebui să dea socoteală nimănui despre acuzațiile ce îi sunt aduse.

După câteva încercări nereușite, Tiff se declară nemuritoare. Însă, în scenariul acesta sumbru intră Mu-Ku, un spiriduș neobișnuit care îi promite că îi va îndeplini dorința de a muri dacă duce la bun sfârșit trei porunci în intervalul de 100 de zile. Din lipsa unei alternative mai bune, Tiff acceptă pactul. În același timp, această îl întâlnește spontan pe Roy, un psiholog cu care eroina noastră pare că se dezvolte o relație mult mai strânsă decât cea de pacient-doctor.

Cu gândul tot la finalul celor 100 de zile, Tiff își pregătește mai în joacă, mai în serios, cele 3 sarcini ce trebuie completate, bucurându-se însă și de compania și prietenia lui Roy. Acesta o face să redescopere viața și ale sale mici satisfacții.

Astfel, Ramona Lee Soo-Jun ne aduce o poveste ce dezbate atât puterea omului de a trece peste momentele dificile, dar și o frumoasă relație de prietenie ce pare a trece de partea romanticului datorită compatibilității dintre cei doi protagoniști.

Mi-a plăcut alegerea scriitoarei de a folosi un personaj împovărat cu dezbaterea vieții și a morții în detrimentul unei eroine fericite, deseori având presărate mici fraze menite să dea curaj cititorilor aflați la ananghie. E adevărat că motivul supărării nu este unul primordial, dar pentru cineva ai cărei carieră și imagine publică înseamnă totul, fără vreo familie pe care s-ar putea baza, putem înțelege importanța acestui prejudiciu.

„Nu ar fi trebuit să accept ceva ce poate nu a fost să fie pentru mine. Și dacă a fost să fie, tot n-ar fi trebui să accept.Nu trebuia să fac ceva ce avea să mă aducă apoi în punctul în care orice, ar ajunge peste puterile mele.”

Lectura a fost una ușoară și relaxantă, cu pasaje presărate cu umor și ironie, dar și momente de tensiune, amărăciune și deznădejde. Însă, stilul a fost puțin sacadat, poveștii lipsându-i o fluiditate mai armonioasă pentru a lega mai uniform firul epic. Totuși, pot să spun că mi-a făcut plăcere să citesc un episod important din viața lui Tiff Kiddo.

Recomand cartea pentru cei ce sunt în căutarea unei povești simple, dar care tratează și problema sinuciderii și a bucuriei vieții de zi cu zi folosindu-se de un stil informal, cu mici atingeri de ironie, plus o parte ce se încadrează în registrul unei comedii romantice.

Cartea 100 de scrisori până mâine de Ramona Lee Soo-Jun este disponibilă pe site-ul editurii HeyDay Books și poate fi găsită aici. Tot pe site-ul editurii găsiți o sumedenie de alte titluri ale unor scriitori tineri românești, atât poezie, cât și proză.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s