Elementele genului crime, cum ar fi crima, ancheta, suspansul și misterul trec de bariera unei simple și categorice cărți polițiste sau thriller. De aceea, în cadrul provocării Reading crime fiction 2021 m-am gândit să introduc și o cerință cu un roman clasic ce conține elemente crime, astfel de cărți fiind la mai îndemână pentru mulți cititori.
De mult timp tot zic că o să citesc Numele trandafirului sau Crimă și pedeapsă, dar ceva parcă mă reținea. Însă, datorită specificațiilor crime pe care le au, cred că aceste lecturi își vor găsi locul în lista de lecturi de anul acesta.
Așadar, mai jos vă las 10 sugestii de titluri clasice ce poartă amprenta genului polițist:
1. Crimă și pedeapsă de Feodor Mihailovici Dostoievski – capodopera lui Dostoievski prezintă în prim‑plan drama lui Raskolnikov, un fost student sărac și idealist care pune la cale o crimă cumplită, ce va zgudui orașul Sankt -Petersburg, atât pentru a-și rezolva problemele financiare, cât și din dorința de a -și demonstra sieși că este îndreptățit să o facă. Deși se consideră o persoană înzestrată cu calități deosebite și simte că decizia de a ucide este justificată, imediat după săvârșirea crimei, protagonistul se îmbolnăvește și are remușcări cu privire la acțiunile sale. Dostoievski analizează cauzele crimei, dilemele personajului său, felul în care Raskolnikov realizează treptat infracțiunea comisă și dorința lui crescândă de a se confesa, pentru a scăpa de remușcări și a se mântui prin iubire și jertfă de sine.
2. Ispășire de Ian McEwan – Debutând ca o cronică de familie, romanul Ispășire este, de fapt, o meditație despre locul scriitorului în lume și despre modul în care acesta poate afecta viețile altora prin felul în care înțelege să caute „adevărul”. Briony Tallis, protagonista cărții, își dă seama că vrea să abandoneze lumea himerelor pentru a scrie despre oamenii din jur și despre viața reală, dar simțul său exagerat al ordinii și justiției o împinge spre un act social greșit, de pe urma căruia vor avea de suferit cei dragi ei. La bătrânețe, ajunsă o scriitoare de succes, Briony va medita la consecințele faptei sale, pentru a cărei ispășire și‑a dedicat întreaga viață.
3. Preaiubita de Toni Morrison – O întâmplare teribilă tulbură liniştea căminului în care Sethe, o sclavă fugară, încearcă să ia viaţa de la capăt alături de cei patru copii ai săi. Liniştea mult aşteptată nu va apărea însă până când spiritul răzbunător care-i bântuie casa nu-şi va găsi pacea. Emoţionant, dur, apăsător, romanul lui Toni Morrison este o mărturie tulburătoare despre o rană nevindecată a unui popor, o istorie care reuşeşte să înspăimânte, intrige, emoţioneze, revolte chiar şi pe cititorul de astăzi.
4. O tragedie americană de Theodore Dreiser – Romanul reprezintă o epopee zguduitoare a omului care, atras de mirajul bogăţiei, încearcă prin toate mijloacele să-şi realizeze visul. Inspirat de o întâmplare reală petrecută în statul New York, cartea relevă cât de puternic este impactul unei asemenea dorinţe asupra conştiinţei umane. Personajul principal, Clyde, crescut în sărăcie şi lipsuri, se străduieşte din răsputeri să-şi depăşească condiţia socială, căutând fericirea în lumea luxului şi a bogăţiei. Un drum lung, presărat cu multe încercări, spre ţinta propusă: primul loc de muncă, primii prieteni, prima pasiune, fuga de acasă după un accident de circulaţie, viaţa rebelă de la Chicago, întâlnirea cu un unchi bogat, sosirea în Lycurgus. Aici, se îndrăgosteşte de o subalternă, Roberta, cu care ajunge să păcătuiască, urmarea fiind iminenta sosire pe lume a unui copil.
5. Mizerabilii de Victor Hugo – Unul dintre cele mai cunoscute romane ale secolului al XIX-lea urmăreşte viaţa şi interacţiunile dintre mai multe personaje pe o perioadă de douăzeci de ani, începând cu anul înfrângerii finale a lui Napoleon. Concentrându-se asupra aventurilor protagonistului său, fostul puşcăriaş Jean Valjean, care caută să se îndrepte, să-şi răscumpere greşelile din trecut prin fapte bune, romanul examinează impactul social al acţiunilor acestuia. Se analizează natura binelui şi a răului, a legii, într-o poveste care înfăţişează istoria Franţei, arhitectura Parisului, politica, filozofia morală, justiţia, religia şi diferitele tipuri ale iubirii romantice.
6. Să ucizi o pasăre cântătoare de Harper Lee – Scout Finch este martoră la întâmplările dramatice declanșate într-un orășel sudist atunci cînd un bărbat de culoare este acuzat că a violat o femeie albă. Tatăl naratoarei, Atticus, desemnat ca avocat al apărării, trebuie să țină piept unor prejudecăți până atunci latente și, din acest moment, Scout și fratele ei, Jem, sînt atrași într-o succesiune rapidă de evenimente care le depășesc înțelegerea. Pe timpul procesului, orășelul decade treptat în grotesc și violentă, însă există oameni care nu se lasă contaminați de setea generală de răzbunare, iar Atticus Finch rămâne reperul moral care îi oferă lui Scout, și totodată cititorilor, un punct de vedere empatic și echilibrat.
7. Pastorala americană de Philip Roth – o narațiune de proporții și de mare forță, unul din marile romane ale lui Philip Roth și ale literaturii americane din secolul XX. De altfel, cartea, apărută în 1997, a câștigat premiul Pulitzer și a fost inclusă pe lista celor mai importante o sută de romane din toate timpurile, realizată în 1998 de revista Time. Personajul principal, Seymour Levov, poreclit „Suedezul“, fostă vedetă a echipelor de baseball, baschet și fotbal american din liceu, este un american înstărit din Newark, care deține o prosperă afacere de familie și pare să aibă tot ce și-ar dori un om. Viața lui este însă data peste cap atunci când izbucnesc amplele mișcări pentru drepturi civile și manifestațiile de protest împotriva războiului din Vietnam, ce au dominat America deceniului șapte. Orașul Newark e răvășit de revoltele populației de culoare din 1967, iar fiica lui Levov Suedezul se opune activ războiului din Vietnam, devenind membră unei grupări teroriste.
8. Casa veseliei de Edith Wharton – romanul ne spune povestea frumoasei Lily Bart în vârsta de 29 de ani, plină de datorii și în căutarea unui soț bogat care să îi asigure un loc în societatea de elita și să îi susțină obiceiurile extravagante – toalete, opere de caritate și pariuri. Nedorind să încheie un mariaj lipsit de dragoste dar nici de bani, Lily devine ținta bârfelor și infamiilor care însoțesc întotdeauna o tânără care cochetează cu mariajul de prea mult timp.
9. Numele trandafirului de Umberto Eco – Roman polițist și parabolă despre adevăr văzut din perspectiva teologică, filosofică, scolastică și istorică, ce a văzut lumina tiparului în 1980. În anul 1327, într-o mănăstire izolată de lume, călugării sunt pe cale de-a fi învinuiți de erezie. Singura lor speranță este ajutorul dat de un faimos franciscan, fratele Guglielmo. Când lucrurile par să se limpezească între zidurile misterioasei abații, călugării încep să moară unul după altul. Că să descopere asasinul, înțeleptul călugăr, alături de ajutorul sau, Adso, se afundă că un adevărat detectiv în simboluri secrete și manuscrise codificate și aproape își pierde viață pe culoarele labirintice ale mănăstirii.
10. Umbra vântului de Carlos Ruiz Zafón – Ne aflăm în Barcelona anului 1945. Într-o dimineață cețoasă, domnul Sempere, proprietar al unui anticariat din inima orașului vechi, își duce fiul, Daniel, la Cimitirul Cărților Uitate, o clădire impunătoare, veche și sumbră, plină de volume ale unor autori necunoscuți sau uitați, cărți aduse de oameni care au ținut să le ferească de părăsire, de indiferență sau de la dispariție. Potrivit tradiției, cine intră pentru prima oară trebuie să adopte o carte. Dintre miile de tomuri, Daniel se simte atras de Umbra vântului de Julian Carax, un român misterios pe care, ajuns acasă, îl citește în aceeași noapte dintr-o suflare. În anii următori, Daniel se pomenește implicat într-o serie de intrigi și de crime, trecând prin numeroase primejdii pentru a salva cartea de anumite persoane. În același timp, el se lansează în cercetarea amănunțită a biografiei autorului, cel puțin la fel de enigmatică și de stranie precum romanele sale.

Mai multe detalii despre provocarea Reading crime fiction 2021 găsiți în articolul de aici. Iar pe mine mă găsiți pe Instagram, Goodreads și mai nou, Facebook 😀