Tzitzi-Poc, „Cel mai mare vis al copilăriei” de Mirona Păun – lectura plină de aventură despre prietenie și curaj

Cărțile pentru copii nu doar arată foarte bine, dar conțin și povești nemuritoare, menite să îi transpună pe cei mici și mari în lumi imaginative cât mai diverse, cu personaje ce trec prin diferite peripeții, care la final aduc și o lecție de viață pentru prichindei. Aceștia învață mult mai bine prin intermediul desenelor, iar dacă le adăugăm și o istorisire captivantă, mesajul este captat mult mai pronunțat, formând amintiri și obiceiuri. O astfel de lectură este și Tzitzi-Poc, „Cel mai mare vis al copilăriei” care ne povestește despre două personaje ce ajung să se împrietenească în ciuda diferențelor dintre ei.

La cârma acestui volum stă Mirona Păun, psiholog clinician, psihoterapeut și fondatoarea programului de educație emoțională Tzitzi-Poc, care din cei peste 16 ani de experiență în lucrul cu copiii a adunat cele mai bune și folositoare sfaturi menite să îi împrietenească pe cei mici cu emoțiile lor. Acest program a luat naștere în 2007 sub numele de Magic Party, urmând ca din 2017 să fie cunoscut ca Tzitzi-Poc.

Cu ce se ocupă mai exact Tzitzi-Poc? Cu spectacole pentru copii, evenimente, workshopuri și materiale educative prin care se încearcă cultivarea empatiei și ai toleranței în rândul micuților. Mai multe despre acest program holistic ce a fost recunoscut si premiat pentru ideea cu cel mai mare impact în societate în cadrul competiției Future Makers 2018 găsiți pe site-ul lor aici.

Revenind la cartea noastră, Mirona Păun reușește să le aducă celor mici o lectură plină de învățături pe fondul unei povești încântătoare despre un șoricel roz și un dinozaur albastru. Volumul este împărțit în trei părți, fiecare axându-se pe un stadiu important ce duce la întâlnirea celor două personaje.

Tzitzi nu este un șoricel oarecare, astfel că dorința sa de a explora lumea nu se rezumă doar la lecțiile de la școală. El vrea să se ducă în lumea dinozaurilor și să întâlnească una dintre cele mai rare specii de acest fel. Așa că se apucă să își construiască o mașină a timpului, în ciuda descurajărilor primite de la cei din jur, bucurându-se totuși de sprijinul părinților. Însă, cea mai importantă este încrederea în sine, pe care Tzitzi se bazează întotdeauna.

„Ești puternic, ești deștept și ai tot ce îți trebuie ca să reușești.”

Cititorul este invitat la o aventură de zile mari alături de curajosul Tzitzi, unde bariera imposibilului este depășită de voința proprie, cei mici putând să învețe despre autodisciplină, responsabilitate, dar și despre ce înseamnă un vis măreț și cum îl putem obține. Mirona Păun a avut grijă să îndrepte atenția micuților și asupra înțelegerii și acceptării diferențelor dintre noi, folosindu-se de exemple concrete.

Limbajul este unul prietenos, personajele sunt captivante, iar aventurile sunt alese în așa fel încât să transmită ceva important celor mici. Pentru mine a fost o lectură tare plăcută, m-am distrat în compania voinicului Tzitzi și am călătorit alături de el pe tărâmul prieteniei.

Bineînțeles, nu au lipsit ilustrațiile fermecătoare, care au fost foarte bine plăsmuite de Catinca Dumitrescu, care le-a dat viață pe hârtie lui Tzitzi și lui Poc folosindu-se de o unduire simplă, dar atractivă a creionului.

Recomand cartea cu mare drag, este un must read pentru dezvoltarea empatiei și prieteniei la cei mici, fiind atât o lectură cu tâlc, cât și o frumoasă poveste de aventuri. De asemenea, Mirona Păun a avut grijă să lase și câteva pagini libere după fiecare moment important pentru a le da șansa copiilor să își exerseze desenatul sau pentru a pune în aplicare ce tocmai au învățat.

Volumul Tzitzi-Poc, „Cel mai mare vis al copilăriei” de Mirona Păun a fost lansat la Editura Vellant la începutul acestui an și este disponibil aici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s