„Petrecerea de Halloween” de Agatha Christie – o întâlnire palpitantă dintre Hercule Poirot și Ariadne Oliver

Agatha Christie are lecturi pentru toate sezoanele anului, fie că vorbim de Crăciun sau verile petrecute în vreo excursie exotică, așa că o carte cu o acțiune ce se învârte în jurul unei celebre sărbători americane nu este nimic ieșit din comun. Petrecerea de Halloween nu trebuie însă citită doar la sfârșitul toamnei, ci poate fi convenabilă în orice zi datorită misterului ce atrage orice cititor.

Ei și dacă șarmantul Hercule Poirot nu vă este de ajuns, acest al 39-lea roman din seria cu detectivul belgian o are alături și pe Ariadne Oliver, alter ego-ul scriitoarei britanice. Fără doar și poate, acest personaj este oglinda Reginei Crimei, căruia însă nu se sfiește să îi scoată în evidență defectele sau să o pună în situații stânjenitoare sau amuzante. Ariadne este o scriitoare de romane polițiste, care cum-necum, se găsește tot mereu prin preajma crimelor întortocheate, fiind o bună prietenă de-a lui Poirot. Așa se face că în acest mister, ea este cea care vine la acesta pentru ajutor într-un caz enigmatic.

Cartea debutează cu o petrecere pentru adolescenți dată în cinstea Halloween-ului, cu multe jocuri și activități specifice. La această petrecere se întâmplă să fie prezentă și faimoasa scriitoare de romane polițiste, Ariadne Oliver, căreia, cu doar câteva ore înainte de startul distracției, una dintre fete i se destăinuiește că în urmă cu ceva timp ea însăși a fost martora unei crime. Nimeni nu o crede pe tânăra Joyce, faima ei de lăudăroasă și plăsmuitoare răzbind pintre confesiunile ei acerbe. Însă, în timpul petrecerii, aceasta este înecată într-un vas cu mere, folosit cu doar ceva timp înainte de toți invitații.

Fără vreo pistă anume, cazul fetei pare să nu ducă la vreo concluzie prea curând, iar criminalul cel mai probabil va scăpa basma curată. Însă, Ariadne nu se dă bătută și îl cheamă în ajutor pe bunul său prieten, iscusitul Hercule Poirot, care nu șovăie nici o secundă, intrigant fiind de spusele fetei despre crima din trecut. Astfel că, pentru a putea afla criminalul lui Joyce, acesta este nevoit să dezgroape trecutul destul de liniștit al micului sătuc Woodleigh Common. Săpăturile acestuia duc spre câteva cazuri nerezolvate de accidente suspecte, iar descâlcirea acestora ar putea duce la revelații defăimătoare pentru unii dintre cei mai bine plasați rezidenți ai așezării pitorești.

Cartea urmează un făgaș firesc al anchetei, cu Hercule Poirot mereu în alertă. Nici Ariadne nu se lasă mai prejos, aparițiile ei făcând de fiecare dată deliciul cititorilor. Relația ei cu merele este una complicată, de care Christie se folosește la maxim pentru acest mister, incluzând-o chiar în crima de la începutul romanului. Relația dintre Ariadne și Hercule nu este una perfectă, cei doi având multe ciondăniri savuroase, care încântă orice împătimit al universului Agatha Christie.

„-Știi cum vorbești? întreabă doamna Oliver. Ca un calculator. Știi dumneata. Te programezi. Nu așa se spune? Adică acumulezi tot felul de lucruri toată ziua și apoi vezi ce iese.
-E o idee interesantă asta, spuse Poirot. Da, da, eu joc rolul calculatorului. Îl alimentezi cu informație…
-Și dacă rezultă răspunsuri greșite? spuse doamna Oliver.
-Asta ar fi imposibil, spuse Hercule Poirot. Calculatoarele nu fac așa ceva.„

Mi-a plăcut tare mult cartea, nu îmi pare rău că am citit-o acum și nu în preajma Halloween-ului, fiind o lectură clasică ce îl are în prim plan pe carismaticul Hercule Poirot. Cartea are doze zdravene de mister și suspans, iar deznodământul este unul surprinzător, ca întotdeauna. Însă, trebuie să recunosc că de această dată am intuit criminalul cu ceva timp înainte, dar cum fac mereu, mă avânt de la un personaj la altul în funcție de probele prezentate și tot uimită am rămas la inteligența detectivului.

Petrecerea de Halloween de Agatha Christie a fost reeditată la sfârșitul anului trecut în traducerea Laurei Frunză la Editura Litera și este disponibilă în colecția Buzz Books aici. Tot din aceeași colecție și de la aceeași excepțională Agatha mai fac parte și Moarte pe Nil, Cadavrul din bibliotecă, Asasinarea lui Roger Akroyd, Ceasul rău de pe strada Hickory și multe altele.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s