„Liga roșcaților” de Sir Arthur Conan Doyle – aventura unui nou caz enigmatic cu Sherlock Holmes și Dr. Watson

Cu toții îl știm pe Sherlock Holmes și ale sale mistere ingenioase, care au cucerit de-a lungul timpului inimile a milioane de cititori și iubitori de film și televiziune din toată lumea. Însă, de câțiva ani încoace, Stephania Baudet îi introduce și pe cei mici în fascinanta lume a detectivului englez, adaptând faimoasele sale povești pentru publicul tânăr. Aceasta nu doar că le rescrie folosind un limbaj simplist și accesibil, dar le dă un farmec la care cei mici nu pot rezista. Și nu doar micuții se pot bucura de aceste lecturi, dar și publicul matur este captivat de repovestirea misterelor consacrate.

Pentru mine a fost dragoste la prima citire cu Un caz în roșu aprins, acesta fiind primul volum din seria Sherlock Holmes pentru copii. Au urmat Semnul celor patru, Rubinul albastru și Banda pătată, care mi-au oferit lecturi încântătoare, pline de mister și suspans. Așa că acest al cincilea volum – Liga roșcaților – a fost o prioritate pentru mine, bucurată fiind de faptul că Curtea Veche Publishing l-au lansat la începutul acestui an. Colecția conține, până acum, douăsprezece volume, pe care sper să le vedem în formulă completă cât de curând și la noi.

În cele puțin peste 100 de pagini atent ilustrate de Arianna Bellucci, romanul ne spune o poveste captivantă și antrenantă despre misterul unei ligi închinate părului roșcat. Venind în vizită la bunul său prieten, Dr. Watson dă peste o întrevedere în Holmes și un client cu multă personalitate. Neavând vreo jenă față de doctor, Sherlock își invită clientul să mai povestească încă o dată strania chestiune cu care se confruntă.

Jabez Wilson acceptă la insistențele asistentului său un job foarte bine plătit la Liga roșcaților, cu singura sarcină ca timp de patru ore, de luni până vineri, să rescrie Enciclopedia Britanică. Jobul straniu l-a nedumerit puțin pe acesta la început, însă simbria stufoasă i-a alungat orice nelămurire. Dar, cum orice lucru bun are și un sfârșit, când Jabez s-a prezentat într-o dimineață la lucru, biroul său dispărure, cu orice urmă a Ligii roșcaților. Nimeni nu știa nimic despre domnul care i-a oferit jobul lui Wilson. Supărat nevoie mare că a pierdut un post așa de bine plătit, acesta îi cere ajutorul lui Holmes pentru a afla mai multe despre bogații roșcovani.

Ei și cum Sherlock se alimentează din cazurile neobișnuite, îl acceptă pe loc. Ca ajutor de nădejde, acesta îl invită pe Watson în investigarea acestui caz misterios. Cei doi pleacă de la premisa unei ligi excentrice, dar ajung să dea peste un plan cu mult mai mare, ce ar putea avea consecințe dezastruoase, ramificațiile întinzându-se mult mai departe de Wilson și a sa plată ridicată.

„M-a scăpat de plictiseală, răspunse detectivul căscând. Vai, o și simt apropiindu-se de mine. Îmi petrec viața într-un efort continuu de a scăpa de banalitate. Aceste mici probleme mă ajută.„

Mi-a plăcut tare mult cartea, am savurat-o dintr-o ședere, fiind fermecată de iscusimea detectivului englez. Cred că faima internațională a acestuia stă atât în agerimea minții sale, cât și în șarmul și ironia cu care se tratează atât pe sine, cât și pe cei din jur. Nici Watson nu e mai prejos, aducând în firul poveștii un contrast bine venit de grijă și judecată. Unul este focusat doar pe munca sa, iar celălalt apleacă urechea și la spusele lumii, astfel că cei doi fac o echipă genială, foarte frumos și atent gândită de Sir Arthur Conan Doyle.

Liga roșcaților este alegerea perfectă pentru o lectură lejeră și plăcută, cu doze potrivite de suspans și mister, personaje la înălțime și un final surprinzător. Ilustrațiile pun accent pe punctele cheie ale firului narativ, astfel că cititorul are parte de o experință atât narativă, cât și vizuală, pe fondul unui caz clasic de-al lui Sherlock Holmes.

Adaptarea pentru copii a lui Stephanie Baudet a volumului Liga roșcaților de Sir Arthur Conan Doyle a apărut în acest an la Curtea Veche Publishing și poate fi găsită aici.

De asemenea, cărțile din colecția Sherlock Holmes pentru copii sunt numai bune pentru cerința carte polițistă pentru copii din cadrul provocării Reading crime fiction 2021, despre care am scris aici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s