„Alwarda” de Ruxandra Novac – amalgamul unor emoții brute într-un scenariu postapocaliptic

În ultima vreme m-am bucurat de lectura a câtorva volume de poezie tare bune, așa că revenirea Ruxandrei Novac în literatura românească nu avea cum să îmi scape. Cu o absență de șaptesprezece ani din spațiul editorial, vocea lirică a Ruxandrei trece printr-un proces al renașterii, lucru ce se transpune într-un mod crud și brutal în noile poeme. Alwarda nu ține cont de rigorile poeziei, ci îți expune pe tavă emoții brute, înălțate de un jet lag al zborurilor între București, Bruxelles și Detroit.

Versul în proză cere o atenție aparte din partea scriitorului, care este nevoit să fie mereu atent să nu uite semnificația din spatele cuvintelor. Ruxandra merge pe firul unei teme extraterestre, al unei minți ieșite în afara corpului care observă și examinează schimbările din ultimii ani. Ochiul liric nu înfrumusețează realitatea, nu o îmbrobodește cu metafore inutile, ci o lasă în starea ei naturală, care în cazul acestui volum, este una confuză și obscură.

„În perioadele mai dubioase, amenințătoare, visam apă. Instrumente. Un corp mai mare decît al meu, deși era al meu. O peliculă organică.„

Mi-a luat ceva timp să mă obișnuiesc cu stilul nonconformist al scriitoarei, care invită cititorul la introspecție și visare. Este ca și cum ai privi un scurt metraj haotic, dar neprefăcut, un curs neîncetat al gândului liber, atins doar de raza imaginației, care cumva te transportă într-un tărâm postapocaliptic. Nu lipsește însă nici emotivitatea, versurile purtând amprenta sensibilității, care însă nu iasă în evidență, lăsând asprimea sentimentului să strălucească.

„Cu privirea diluată de ultimele resturi ale adolescenței. Lumea a fost creată prin muzică, ți se spune, ar putea să fi rămas ceva din asta sau e doar o infirmitate. Sau o traiectorie secretă, un fir electric îngropat în construcție. Am vrut să văd frumusețea lumii, am văzut reziduurile ei ascunse pe autostrăzile negre, tăind harta ca în vise.„

Eul liric călătorește între trei orașe mari – București, Bruxelles și Detroit – iar experiențele călătoritului îi aduc un efect de jet lag apăsător, ce diluează astfel percepțiile asupra noilor civilizații. Se simte permanent starea de moleșeală a acestuia, care însă i se dăruiește întrutotul. Nu alungă confuzia, ci mai degrabă o îmbrățișează cu toată ființa, înțelegând pe parcurs că o eventuală răzvrătire ar fi fără succes. Alwarda vine ca simbol al prăpastiei, al locului unde ne regăsim și mulți dintre noi în anumite momente, când voința pentru schimbare este imediat otrăvită de circumstanțele planificate de alții.

Eu nu am citit încă volumul de debut al poetei – ecografitti. steaguri pe turnuri – așa că nu aș putea face o comparație între cele două lucrări, dar se poate observa cu „ochiul liber„ maturizarea eului liric din Alwarda. Nu numai că avem parte de vocea unui adult plimbat prin toate colțurile lumii, dar putem recunoaște și amărăciunea ce vine la pachet cu maturizarea, efect infuzat de tot ce ne înconjoară și care nu are cum să nu se afecteze, mintal și emoțional.

„Orașul iradiază, împrăștie lumină, pădurea intră în mare. Am stabilit ce avem în comun:

ura de sine
animalele
părul blond decolorat mizerabil
buclele la marginea șoselelor
șoselele de fapt, spălate cu perhidrol, acoperite cu piele
lunile de dispariție
mecanismele utile pentru că te duc departe
și abandonate acolo, devenite rugină.

La cîțiva ani după maturitate am înțeles că vom avea
întotdeauna o sensibilitate modernă,
cu obiecte care lovesc și unifică,
cu pielea atît de permeabilă.„

Poezia Ruxandrei nu este pentru oricine, necesită multă rumegare și deschidere pentru viitor, dar este un specimen necesar dezvoltării poeziei românești, care a crescut considerabil datorită acestui volum. Citiți poezie contemporană nu doar pentru obscuritatea versului, ci și pentru diversitatea sentimentelor și situațiilor în care se regăsește eul liric.

Alwarda de Ruxandra Novac a apărut la sfârșitul anului trecut în colecția Anansi/Blues și este disponibilă pe site-ul celor de la Cartepedia. Tot pe Cartepedia.ro vă așteaptă toate titlurile noii colecții Anansi World Fiction, cât și sute de alte lecturi interesante și captivante.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s