7 cărți thriller scrise la două mâini

The more, the merrier, am I right? O carte bună nu trebuie să fie scrisă doar de o singură persoană, ci poate avea doi autori care împreună aduc o poveste captivantă și cizelată. În ceea ce privește cărțile crime, o mulțime din scriitorii grei ai genului au scris thrillere alături de alte persoane, iar rezultatul a fost de cele mai multe ori satisfăcător.

Așa că în cadrul provocării Reading crime fiction 2021 m-am gândit să adaug o categorie cu un roman polițist/thriller scris la două mâini. Din păcate la noi nu sunt traduse multe dintre titlurile de acest gen al literaturii universale, dar tot am găsit câteva, despre care am vorbit câte puțin în rândurile ce urmează.

Astfel, vă aduc o listă cu 7 thrillere scrise la două mâini, care sună cam așa:

1. Frumoasele adormite de Stephen și Owen King – Într-o colaborare spectaculoasă, Stephen King și fiul sau, Owen King, pornesc de la o premisă originală și incendiara: ce s-ar întâmplă dacă ar dispărea femeile? Într-un viitor deloc îndepărtat, după ce adorm, femeile sunt acoperite de coconi asemenea fluturilor, iar dacă cineva îndrăznește să le tulbure somnul le va transformă în creaturi incredibil de agresive. Una singură, Evie Black, e imuna la blestem. Abandonați și lăsați pradă instinctelor primare, bărbații se împart în facțiuni: unii vor s-o salveze pe Evie, iar alții nu vor decât să mențină haosul. Într-o lume a bărbaților, totul se reduce la agresivitate foarte rapid.

2. Fata anonimă de Greer Hendricks și Sarah Pekkanen – Din dorința de a câștiga ușor niște bani, Jessica Farris se înscrie ca subiect al unui studiu psihologic despre etică și moralitate inițiat de doamna doctor Shields, psihiatru și profesor universitar. Ea crede că tot ce trebuie să facă e să răspundă la câteva întrebări, să încaseze banii și să plece. Dar întrebările devin din ce în ce mai dificile și, pe măsură ce studiul se mută din sala de examinare în lumea reală, linia dintre realitate și experiment se estompează, iar Jess simte că doamna doctor Shields pare să știe nu doar ce gândește ea, ci și ce ascunde. Prin urmare, comportamentul Jessicăi va fi nu doar monitorizat, ci și manipulat. Prinsă într-o rețea de atracții, înșelăciuni și gelozie, Jess află rapid că unele obsesii pot fi mortale.

3. În lipsa președintelui de James Patterson și Bill Clinton – Da, vedeți bine, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii a scris un thriller despre un președinte de la Casa Albă. În lipsa președintelui descrie o amenințare atât de gravă, încât ar putea periclita toată America. Nesiguranța și frica pun stăpânire pe preşedintele Duncan şi stafful lui. Evenimentele, neaşteptate şi surprinzătoare, se petrec pe parcursul a trei zile, când zvonurile despre eventuale atacuri cibernetice, spionaj și trădare la Casa Albă se răspândesc cu repeziciune. Însuși președintele devine suspect, apoi dispare, pur și simplu, din ochii tuturor, creând o şi mai mare panică.

4. Blestemul manuscrisului de Bogdan Hrib și Răzvan Dolea – al doilea roman din seria Stelian Munteanu. Premisa romanului este una destul de complexă, având parte de 2 planuri narative cumva separate, dar care au un punct comun, manuscrisul. Primul plan, cel scris de Răzvan Dolea, se axează pe partea istorică a cărții, având în prim plan derularea istoriei Țărilor Române până la punctul în care manuscrisul redactat de un Papă cu sute de ani în urmă este pierdut în preajma celui de-al Doilea Război Mondial. Al doilea plan se focalizează în jurul fostului jurnalist și purtător de cuvânt al poliției, în persoana lui Stelian Munteanu, care este prins din nou într-un caz destul de complicat tocmai când se pregătește să meargă în vacanță. Alături de poliția franceză, germană și alte națiuni importante, va încerca să găsească acest manuscris misterios ce amenință balansul întregii lumi.

5. Labirintul albastru de Douglas Preston și Lincoln Child – Agentul special FBI Aloysus Pendergast a avut mulți adversari de-a lungul timpului, iar unul dintre cei mai mari este chiar fiul său, Alban. Când acesta este lăsat mort în față casei agentului, Pendergast știe că nu are de ales și trebuie să descopere asasinul. Un turcoaz rar descoperit în stomacul lui Alban îl trimite pe agent într-o mină părăsită în California, unde însă îl așteaptă o capcană întinsă cu grijă de un geniu care vrea să se răzbune pe întreaga familie Pendergast pentru o fărădelege comisă de unul dintre strămoși. O altă crimă este comisă în Muzeul de Istorie Naturală, iar cele două sunt legate. Și așa începe devoalarea unei conspirații care începe cu patentarea unui medicament și se încheie cu lupte bizare ce implică acid triflic și săgeți otrăvite.

6. Vector de atac de Tom Clancy și Mark Greaney – Pentru Jack Ryan Jr. și colegii lui din organizația secretă cunoscută drept Campusul, lupta împotriva inamicilor Americii nu se termină niciodată. Dar o nouă amenințare apare de unde nu se așteptau. Campusul a fost deconspirat, iar cine știe de existența organizației știe și că poate fi distrusă. Între timp, președintele Jack Ryan s-a întors în Biroul Oval, iar curajul și înțelepciunea lui sunt mai necesare că niciodată. Luptele politice interne și problemele economice au adus conducerea Chinei în pragul unui dezastru, din care încearcă să-și revină atacând mult-doritul Taiwan și pe americanii care protejează micuța națiune. Pe măsură ce cele două superputeri se apropie de o confruntare directă, președintele Ryan este nevoit să folosească singurul atu pe care îl mai are – Campusul.

7. Sub hipnoză de Lars Kepler – Lars Kepler este pseudonimul unui cuplu de scriitori suedezi: Alexander Ahndoril şi Alexandra Coelho Ahndoril. În toiul unei nopţi teribile de decembrie, psihiatrul Erik Maria Bark este trezit brusc de un telefon primit de la spitalul din Stockholm. Detectivul Joona Linna îi solicită urgent ajutorul în vederea tratării unui pacient aflat în stare de inconştienţă, după o traumă severă. Dacă Erik reuşeşte să comunice prin hipnoză cu băiatul inconştient, poliţia ar putea afla răspunsul la întrebarea cine i-a ucis în mod brutal părinţii şi sora mai mică. Au trecut însă 10 ani de când Erik nu a mai practicat hipnoza. De când şi-a propus să nu o mai facă. Amintiri dureroase din perioada aceea îl copleşesc şi-l determină să refuze să sprijine poliţia. Când, într-un final, Erik acceptă totuşi să se implice, se dezlănţuie un şuvoi ameţitor de întâmplări neprevăzute.

Mai multe detalii despre provocarea Reading crime fiction 2021 găsiți în articolul de aici. Iar pe mine mă găsiți pe InstagramGoodreads și mai nou, pe Facebook.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s