Viața unei personalități nu numai că constituie o lectură interesantă și captivantă, dar este presărată cu multe lecții de viață și perseverență. Însă, sunt anumite autobiografii care nu doar ne dau un model de urmat în ceea ce privește puterea de a depăși anumite greutăți, dar schimbă cursul istoriei. Un astfel de exemplu este și volumul Viața unui sclav american ce reprezintă povestea de viață a lui Frederick Douglass, de la începutul brutal în sclavie și până la evadarea acestuia din lanțurile Sudului înrobitor.
Născut dintr-o mamă de culoare și un tată alb în 1818, Frederick Douglass a avut o viață uluitoare, care l-a târât prin mlaștinile brutale ale sclaviei americane, dar care a avut norocul să învețe destulă carte cât să poată mai apoi să își folosească cunoștințele, și mai ales experiențele, pentru a încerca abolirea exploatării persoanelor de culoare. Frederick nu a știu ziua exactă când s-a născut, lucru obișnuit în acele vremuri, iar relația cu mama sa a fost inexistentă, acesta fiind crescut de bunici. A schimbat stăpâni, dar spiritul său nu a fost amuțit nici măcar când trupul îi era biciuit până la sânge.
„Copiii albi știau ce vârstă aveau. Eu nu înțelegeam de ce trebuia să fiu lipsit de acest privilegiu. Nu îmi era îngăduit să îl întreb pe stăpân despre asta. Ar fi considerat că asemenea întrebări erau nepotrivite și impertinente din partea unui sclav, o dovadă a unui spirit rebel.„

Frederick își povestește copilăria cu o sinceritate brută, care nu are nevoie de nici o înfloritură stilistică, astfel că stilul ales de aboliționistul american este unul simplu, dar încărcat de emoție. Nu ai cum să nu te tulburi atunci când citești paragrafele ce abundă în violență grafică de mare intensitate. Este de necrezut când auzi prin ce chinuri au trecut milioane de suflete ce nu au făcut nimic rău, doar s-au născut cu o culoare a pielii mai întunecată. Douglass nu se sfiește cu descrierile acelor timpuri, volumul având o sumedenie de paragrafe greu de digerat.
„Eram trezit adesea de strigătele sfâșietoare ale propriei mele mătuși, pe care obișnuia să o lege de un stâlp și să o biciuiască pe spatele gol până o lăsa acoperită de sânge. Nici cuvintele, nici lacrimile, nici rugăciunile victimei lui însângerate nu păreau să îi miște inima de piatră de la scopul ei sângeros. Cu cât striga mai tare, cu atât mai tare o biciuia; unde curgea sângele mai tare, acolo o lovea mai cu sete. P biciuia ca să o facă să țipe, o biciuia ca să o facă să tacă; până nu obosea, nu lăsa din mână biciul de piele plin de sânge închegat. Îmi amintesc prima ocazie în care am văzut spectacolul acesta oribil. Eram doar un copil, dar mi-l amintesc bine. Nu o să-l uit câtă vreme voi fi în stare să îmi amintesc ceva. A fost prima dintr-o serie îndelungată de asemenea atrocități, la care eram condamnat să fiu martor și participant.„
Însă, Frederick a vrut mai mult de la viața sa. A sperat încă de la început la un viitor mai bun, la o viață în libertate. A avut norocul să dea peste o stăpână cumsecade, care l-a învățat să citească, însă aceste lecții au fost repede interzise de soțul acesteia, care credea că o dată ce i-ai dat un deget, îți va lua toată mâna și mai apoi, cine știe, se vor răscula cu toții. Dar, sămânța a răsărit deja în tânărul Douglass, care mai apoi a continuat să învețe să citească și să scrie pe unde apuca, acesta fiind singurul său gând în orice clipă.
„În epoca aceasta, caietul meu de exerciții era un gard de lemn, un perete de cărămidă sau trotuarul; stiloul și cerneala, un capăt de cretă.„

Nădejdea spre mai bine a fost singurul lucru ce l-a ținut în viață în calvarul sclaviei. Cu mare noroc a reușit să scape de aceste lanțuri mizere și deși putea să fugă oriunde și să încerce să uite prin ce a trecut, a preferat să își dedice timpul și resursele pentru a milita pentru drepturile omului de culoare. Povestea sa de viață a fost cea care i-a folosit în discursurile sale înflăcărate prin care imediat a reușit să capteze atenția ascultătorilor. Așa a devenit un orator plin de elocvență, cu discursuri ce au aprins flacăra aboliționismului. Nu numai că Frederick a fost printre primii activiști ai interzicerii sclaviei, dar a fost una dintre cele mai importante voci ale acelor vremuri, ce indiscutabil au schimbat cursul istoriei americane.
„Adesea mă trezeam regretându-mi propria existență și dorindu-mi să fiu mort; dacă nu ar fi fost speranța de a deveni liber, nu mă îndoiesc că m-aș fi sinucis sau aș fi făcut ceva pentru care să fiu ucis.„
Volumul publicat pe Editura Herald redă viața acestei figuri emblematice a libertății care, datorită importanței poveștii și a mesajului transmis, este cea mai citită operă a americanului. Autobiografia oferă o relatare dură a copilăriei și evadării acestuia, ce a făcut furori în 1845, atunci când a fost publicată pentru a potoli îndoielile cu privire la originea sa. Însă, și la mai bine de 175 de ani de lansare, cartea captează atenția cititorilor datorită curajului lui Douglass și a forței sale de a-și depăși condiția și de a lupta pentru ceea ce e corect și uman.
„Am observat asta în experiența mea de sclav: atunci când situația mea se îmbunătățea, în loc să-mi crească mulțumirea, îmi creștea doar dorința de a fi liber și mă apucam să făuresc planuri de câștigare a libertății. Am văzut că numai sclavul care nu gândește poate fi mulțumit. Trebuie să îi întuneci viziunea morală și intelectuală și să anihilezi pe cât se poate puterea lui de raționare. El nu trebuie să vadă nicio neregulă în sclavie; trebuie să-l faci să creadă că sclavia e dreaptă; și poți să faci asta doar atunci cand nu mai e om.„
Cred că Viața unui sclav american este o lectură ce trebuie să fie citită de toți cei care sunt interesați de istoria afro-americană, dar este și o lectură de care avem nevoie chiar și în secolul XXI, când pe tărâmul american încă se dezbate drepturile tuturor cetățenilor săi, mai ales în ultimul an cu mișcarea Black Lives Matter.
Viața unui sclav american de Frederick Douglass face parte din colecția Autobiografia și este disponibilă aici. Tot din aceeași colecție apărută la Editura Herald mai găsiți și alte titluri cu temei ale altor personalități ce au marcat lumea, cum ar fi Dalai Lama, Charles Darwin, Mahatma Gandhi, Winston Churchill, Virginia Woolf, Mark Twain și mulți alții.
