Fără doar și poate, Rodica Ojog-Brașoveanu este inegalabilă în ceea ce privește anchetele românești, cărțile ei polițiste având un stil colorat, cu personaje diversificate și protagoniști memorabili. Minerva Tutovan îi face concurență acerbă Melaniei Lupu în ceea ce privește carisma, iar acest al cincilea roman cu maiorul de securitate îi întărește statutul de personaj emblematic în literatura polițistă românească.
Stilet cu șampanie ne prezintă un caz tipic al Minervei, cu o ambianță haotică și o investigație captivantă. Inginerul Dan Manu este găsit în dimineața zilei de 1 ianuarie mort lângă rafturile bibliotecii, cu un cuțit înfipt între omoplați. Bineînțeles că decesul acestuia nu este rezultatul unui joc al beției dintre ani, ci o crimă în toată regula. Odihnită și gata de acțiune, Minerva Tutovan se prezintă la datorie, alături de un obosit și mahmur locotenent Dobrescu.

Cazul, deși poate părea a fi unul simplu, cu soția decedatului ca suspect principal, se ramifică într-o saga a locatarilor întregii case. Încet, încet, fiecare locatar își spune povestea, ce de fapt a început înainte de Crăciun, cu un șarpe ascuns în așternuturile lui Manu și scrisoare ce îi amenința viața.
Cora Manu, soția lui Manu, Jack, avarul neobosit, Titel, un escroc în toată regula, Georgeta, gospodina prostuță, Mihai, eternul îndrăgostit, Elena, pianista ratată și Venera, neadaptata frustrată, toți aceștia au un motiv pentru care l-ar ucide pe Manu, inginerul ce lucra de acasă la o invenție secretă. Mariajul cu Cora s-a răcit de mult, așa că informațiile primite recent cum că aceasta l-ar înșela cu orice bărbat din București îi întunecată mintea, fiind sâmburele ce stă la baza declinului, și eventual, morții sale.
Minerva pune cap la cap mărturiile tuturor locatarilor și astfel construiește un puzzle al tipologiilor umane, cu defecte și calități ascunse. Așa cum ne obișnuiește cu mai toate cărțile sale, Rodica Ojog-Brașoveanu pictează un tablou realist al lăcomiei și invidiei umane, căruia îi adaugă mult umor și ironie. Stilet cu șampanie are un stil fluid, ce alternează între prezentul anchetei și trecutul premergător crimei inginerului. E adevărat că la început salturile între trecut și prezent sunt puțin confuze, dar odată intrat în poveste, totul curge rapid și antrenant.

Romanul debutează în forță, cu descoperirea crimei în primele fraze, ceea ce se completează unitar cu finalul surprinzător. Problemele acestei gospodăriri fac deliciul oricărui cititor în căutarea unei lecturi plăcute, umoristice și împânzite de ițele unei familii complicate.
Eu una, iubesc cărțile Rodicăi, care întotdeauna îmi dau o stare de bine și de aceea le recomand oricui este în căutarea unei lecturi colorate, cu suspans, mister și personaje foarte bine creionate.
Stilet cu șampanie de Rodica Ojog-Brașoveanu a fost reeditată anul trecut la Editura Nemira și este disponibilă aici. Tot din colecția Minerva Tutovan vă recomand și celelalte romane ale seriei: Spionaj la mănăstire, Omul de la capătul firului, Plan diabolic și Minerva se dezlănțuie.

Un gând despre “„Stilet cu șampanie” de Rodica Ojog-Brașoveanu – ițele unei crime misterioase din noaptea de Revelion”