Fiecare individ este unic în felul său și se dezvoltă diferit, iar dacă unui adolescent îi mai adaugi și un strop de dragoste neînțeleasă, atunci ai dat peste o poveste neobișnuită, ce poate fi atât incomodă, cât și sensibilă și emoționantă. Cu Oameni normali, Sally Rooney portretizează maturizarea și lupta cu elementele exterioare ce afectează o relație sinceră de iubire.
Cartea este câștigătoarea Costa Book Awards, fiind nominalizată și la Man Booker Prize, astfel că volumul trece de bariera unui simplu roman YA și se mută în sfera lecturilor de interes general, mai ales pentru că atinge și teme precum bullying-ul, violența domestică și constanta frică de a îi mulțumi pe cei din jur.

Marianne vine dintr-o familie înstărită, dar cu probleme grave în ceea ce privește dragostea pe care un cămin normal o acordă membrilor familiei, cât și violența domestică. Este constant înjosită în ultimul hal de propriul frate mai mare, având-o ca martoră mută pe mama acestora, un călău al fericirii propriei fiice. Nici viața la școală nu îi aplanizează din greutăți, colegii constant agasând-o în fel și chipuri. Însă, Marianne se poate bucura de o inteligență ascuțită, învățatul și cărțile fiind singurul ei refugiu.
La polul opus îl avem pe Connell, un elev foarte popular al liceului, cu o mamă iubitoare și multe fete ce îi fac cu ochiul. Cu toate că situația financiară nu a fost niciodată pe roze în familia sa, Connell privește viitorul prin ochii incerți ai adolescentului. Pentru a putea aduce un venit în plus în casă, mama lui Connell lucrează ca menajeră la conacul familiei lui Marianne, astfel că cei doi adolescenți se întâlnesc deseori atunci când acesta vine după mama sa.
Discuțiile celor doi tineri sunt tipic stângace la început, dar curând se vor dezgheța cât de cât datorită dezinvolturii lui Marianne, care își declară imediat amorezeala față de Connell. Cei doi ajung să aibe o relație fizică, ascunsă cu tot dinadinsul de Connell pentru a nu-și păta imaginea printre prieteni cu reputația de fată ciudată a lui Marianne.
Cei doi ajung să aibe sentimente foarte puternice unul pentru celălalt, dar nu știu cum să le gestioneze. Echilibrul se rupe în momentul în care Connell decide să invite o altă fată la balul de la sfârșitul liceului, ceea ce o lovește din plin pe Marianne. Timpul trece, cei doi intră la facultate, dar sentimentele rămân. Viața la universitate îi va lua pe cei doi într-o călătorie a maturizării, cu iubirea din adolescență pe post de temelie șubredă.

Fără doar și poate, Sally Rooney pictează un tablou captivant al evoluției unei patimi tinerești, de care cei doi nu se pot lepăda. Protagoniștii sunt creionați minuțios după portretul tineretului contemporan, unde neliniștile interioare predomină, alături de anxietățile sociale și teama de a fi sincer chiar și cu tine însuți. Lectura curge fluid, având parte de mult dialog neîndemânatic, ce denotă caracterul natural al poveștii.
“Ea ducea o viaţă extrem de liberă, vedea asta. El era prizonierul unei cohorte de idei preconcepute. Nu-i era indiferent ce credeau oamenii despre persoana lui.”
Oameni normali este o radiografie sinceră a unei iubiri adolescentine, cu elemente romantice, familiale și sociale. Este un roman al maturizării, al cunoașterii și acceptării de sine, al prieteniei și al dragostei. Este o lectură rapidă, dar care pătrunde în straturile intense ale unei perioade hormonale dificile și care nu se folosește de artificii stilistice inutile, ci preferă onestitatea normalului. Este însă o lucrare de ficțiune foarte bine scrisă, ce ține cititorul ancorat în poveste pe tot parcursul lecturii. Finalul este unul deschis, pe care eu l-aș fi schimbat cu o concluzie cât de cât definitorie a destinului celor două personaje, dar scriitoarea a ales să lase hazardul să își continue treaba și după ultimul punct.
Nu cred că volumul este unul destinat doar publicului YA și deși are elemente predominante ale acestui gen, este o puternică mărturie a caracterului fluctuant al iubirii. Eu îl recomand tuturor cititorilor peste 16 ani pentru naturalețea tabloului psihologic al personajelor, cât și pentru luciditatea și, în același timp, neclaritatea sentimentelor omului.
Oameni normali de Sally Rooney a apărut în traducerea Mihaelei Buruiană la Curtea Veche Publishing și este disponibil aici. Volumul are parte și de o adaptare recentă pentru micul ecran, formată din 12 episoade cu Daisy Edgar-Jones și Paul Mescal în rolurile principale.

Un gând despre “„Oameni normali” de Sally Rooney – radiografia sinceră a unei iubiri adolescentine”