Cine s-ar fi gândit că Agatha Christie își va găsi rivala într-o fetiță de 12 ani? Celebra scriitoare de romane polițiste l-a inspirat pe Sir Steve Stevenson să creeze un personaj ce nu doar că se aseamănă cu personajele create de Regina Crimei, dar îi și poartă numele. Așa că italianul scriitor a debutat în 2010 cu seria Agatha Mistery, pe care eu m-am bucurat să o descopăr prin intermediul celui de-al cincilea volum – Crimă pe Turnul Eiffel.

Cartea ni-i prezintă pe verișorii Agatha și Larry, care sunt nevoiți să rezolve cazul morții unui diplomat rus ce a fost ucis într-un restaurant din vârful Turnului Eiffel. Singurul lor indiciu îl reprezintă ultimele cuvinte ale victimei – „TRANDAFIR ROȘU”. Așa că cei doi aventurieri se vor îmbarca la cârma unui caz complicat, folosindu-se doar de aceste două cuvinte vagi, însă având de partea lor un dispozitiv ingenios primit de către Larry de la un superior de la școala de agenți pe care acesta o frecventează în Londra.
Lectura romanului este una alertă și antrenantă, ce captivează cititorul de la primele cuvinte. Nu ai cum să nu o îndrăgești pe Agatha, care te uimește cu perspicacitatea ei debordantă, care i-ar face chiar și Hercule Poirot și Miss Marple să se roșească de invidie. Nici Larry nu este mai prejos, el întruchipând tipul tânărului spion, a-l cărui singur interes este prinderea oamenilor răi, fără însă a-și risca comoditatea de a face multă muncă de cercetare pe teren. Cei doi se completează reciproc, cu Agatha însă ieșind mereu peste verișorul său, istețimea ei uimindu-i pe toți cei din jurul său.

Alături de cei doi îi avem în rolurile secundare pe domnul Kent, majordomul Agathei, care joacă rolul asistentului ori de câte ori este nevoie. Aceste un fost boxer profesionist, așa că prezența lui de lângă tânăra sa stăpână este de bun augur atunci când în joc intră crime periculoase. Sir Steve Stevenson completează echipa cu motanul Watson, a-i cărui principală ocupație este tolănirea pe vreo canapea moale.
Crimă pe Turnul Eiffel are, pe lângă evidentele influențe ale Agathei Christie, și insuflări ale faimoasele cazuri create de Sir Arthur Conan Doyle, cât și asemănări cu aventurile lui Indiana Jones. Așadar, cititorii mari și mici se pot bucura de 120 de pagini de peripeții palpitante pe străzile înzăpezite ale Parisului.
Lectura se bucură și de ilustrațiile bine realizate de către Stefano Turconi, care reușește ca pe tot parcursul anchetei să surprindă elementele esențiale, aducând un bonus vizual favorabil. Eu am fost încântată de toată cartea, pe care am devorat-o dintr-o singură ședere, gândindu-mă cât de adecvată este povestea pentru cititorii cu vârstele între 7 și 13 ani, dar și pentru adulții ce sunt în căutarea unei lecturi plăcute, cu umor, suspans și personaje bine creionate.

Eu am citit cartea în cadrul provocării Reading crime fiction 2021, fiind lectura ideală pentru cerința „o carte polițistă pentru copii”. După lecturarea acestui volum, mi-am trecut pe listă toată seria Agatha Mistery, care cu siguranță știe să capteze atenția cititorilor de toate vârstele.
Crimă pe Turnul Eiffel de Sir Steve Stevenson a fost publicată la Editura RAO și este disponibilă pe site-ul celor de la Cartepedia.
