Niciodată nu am avut obiceiul să citesc înainte de culcare deoarece, în puținele dăți când am făcut-o, am avut vise mult prea vivide încât mi-a fost foarte greu să mă odihnesc. Prefer lecturile de la începutul zilei sau de peste zi, dar acestea trebuie să se încheie cu cel puțin o oră înainte de stingere pentru a putea rumega puțin la poveste și de a mă detașa, pe cât posibil, de lumea cărții și să mă având în lumea viselor întăritoare. Însă, trebuie să recunosc că volumul Povești de noapte bună pentru adulți nu numai că sună tare bine, dar vine cu o distribuție de povestioare scrise de unii dintre cei mai mari scriitori universali. Fie că vorbim de Oscar Wilde, Goethe, Lev Tolstoi, Virginia Woolf, Guy de Maupassant sau Lewis Carroll, cartea promite un adevărat regal literar al nuvelelor, poeziilor și schițelor.

Volumul are parte de o introducere de Lucy Mangan, în care scriitoarea și jurnalista britanică detaliază selecția operelor, punând accent pe importanța înlocuirii timpului petrecut în fața ecranului cu cititul unei povești. Datul cu degetul în sus și jos pe ecranul rece nu ne aduce nimic însemnat, dar o povestioară bună ne poate alina sufletele obosite, sau măcar ne relaxează mintea și ne transpune într-o lume ficțională, unde temerile proprii dispar, fiind înlocuite cu peripețiile personajelor.
Cântecul de noapte al călătorului – J. W. Goethe
Peste coline
E acum pace,
În toți copacii
Nu se aude
Nicio suflare;
Păsările dorm în copac:
Așteaptă, ca ele
Curând vei adormi.
În cele puțin sub 300 de pagini, cartea vine cu subiecte diverse, de la povești emoționale, la aventuri prin grădini fermecate sau declarații de dragoste ce abundă în sinceritate și delicatețe. Nu ai cum să nu fi mișcat la anumite nuvele care poartă cu ele amprenta geniului scriitorilor faimoși pentru că, fie roman, fie schiță, talentul acestora iese în evidență prin fiecare propoziție.

Au fost multe povestioare ce mi-au plăcut și per total, am fost încântată de lungimea poveștilor, fiind numai bune pentru lecturi liniștitoare de seara. Cred că volumul proporționează cu chibzuință emoțiile puternice cu cele liniștitoare, alternând nuvelele de 20 de pagini cu poeziile de câteva rânduri sau cu schițele de 3-4 pagini. E adevărat că nu toate mi-au plăcut în aceeași măsură, pe unele nu le-am înțeles, iar la unele s-au folosit doar fragmente din povestea completă, însă au fost și multe pe care le-am îndrăgit de la primul paragraf sau unele care deveneau tot mai bune pe cum înaintam cu lectura.
„Unde, în lumea oamenilor, poate fi găsit extazul suprem, care face și din zi, și din noapte, o încântare, extazul ca scop, extazul mulțimilor și extazul unic, al unui singur trup și suflet, extazul sub lumina lunii? Unde, în inimile noastre, este acea cunoaștere transcendentă, care unește soarele și întunericul, ziua și noaptea, spiritul și simțurile? De ce nu știm că cele două ființe în extaz sunt una singură; că fiecare este doar o parte, pentru totdeauna incompletă și singură, dar că împreună, în extaz, cele două sunt perfecte, dincolo de spațiul însingurării sau al solitudinii?„ din „Torcătoarea și călugării” de D.H. Lawrence
Cred că volumul Povești de noapte bună pentru adulți este potrivit pentru vremurile în care nu ai timp sau dispoziție de o lectură de lungă durată, având povestioare care să satisfacă nevoia oricui de ficțiune după o zi încărcată. E drept că poveștile nu tratează subiecte tabu, specifice doar publicului adult, ci sunt orientate spre teme generale, unele potrivite mai mult micuților, dar sunt și unele ce tratează moravurile societății sau sentimente tari și intime. Însă, nimic nu este vulgar sau extrem, așa că somnul de seara își poate lua doza de calm din acest volum.
Povești de noapte bună pentru adulți a apărut la sfârșitul anului trecut la Editura Niculescu și poate fi găsit aici.
