20 de cărți polițiste/thriller adaptate în filme și seriale de succes

De când a apărut cinematografia și mai apoi, televiziunea, cărțile au fost adaptate în filme și seriale ce au ajuns la un număr mult mai mare de spectatori față de cititorii lecturilor. Avantajul unui film este că povestea este redată mult mai repede decât o face cartea, cu efecte speciale ingenioase. Serialul, pe de altă parte, se adâncește în poveste și o redă mult mai detaliat, de acea în ultimii ani se preferă televiziunea în defavoarea filmelor, calitatea personajelor și a acțiunii fiind una superioară.

De aceea, provocarea Reading crime fiction 2021 se bucură și de o cerință referitoare la filmele sau serialele adaptate după cărți polițiste/thrillere. Aici avem parte de multe opțiuni, însă eu m-am axat pe acele pe care le putem găsi în format tipărit, nu doar povestea redată vizual.

Așa că am făcut două liste, una pentru lungmetraje, iar alta pentru seriale, cu câte zece recomandări fiecare.

Filme

Fata dispărută – unul dintre cele mai bune thrillerele din ultimele decenii a fost scris de Gillian Flynn și adaptat într-un blockbuster cu Ben Affleck și Rosamund Pike în rolurile principale.

Cine eşti? Cum am ajuns aici? Sunt întrebări care îl frământă pe Nick în ziua când sărbătoreşte cinci ani de căsnicie. Şi tocmai acum, soţia sa dispare pe neaşteptate. Primul suspect este Nick. Deşi îşi susţine nevinovăţia, dovezile împotriva lui nu încetează să apară. Sub presiunea mass-mediei, face paradă de cinism şi de minciuni. Iar jurnalul lui Amy, descoperit de poliţie, dezvăluie că mariajul lor era departe de a fi perfect.

Bird Box Orbește – romanul post apocaliptic scris de John Malerman a făcut senzație la lansarea cinematografică de pe Netflix din 2018 cu Sandra Bullock, Sarah Paulson și John Malkovich în distribuție.

Malorie își crește copiii așa cum poate: cu ușile-ncuiate, draperiile trase și toate ferestrele acoperite cu saltele, să nu poată pătrunde nicio rază de lumină. Să nu poată zări ce este afară. Să nu poată desluși inamicul invizibil care a pus stăpânire pe întreaga lume și care îi transformă pe toți cei care-l privesc în criminali violenți și, în cele din urmă, în sinucigași. Cei mici dorm încă, dar, în curând, va fi silită să-i trezească și să-i lege la ochi. Astăzi vor risca totul. Astăzi trebuie să iasă neapărat din casă. Să plece, orbește, într-o călătorie de care depinde supraviețuirea lor.

Tăcerea mieilor – thrillerul scris de Thomas Harry a fost adaptat într-un film câștigător a cinci premii Oscar, avându-i în distribuție pe Anthony Hopkins și Jodie Foster.

Când agenta FBI Clarice Starling este trimisă să se ocupe de cazul unui monstruos ucigaș în serie, supranumit Buffalo Bill pentru că obișnuiește să-și jupoaie victimele, ea apelează la ajutorul unui psihiatru canibal aflat în închisoare, dr. Hannibal Lecter. Fascinația acestuia pentru tânăra femeie devine la fel de puternică precum nevoia de crimă. Un târg pe muchie de cuțit se impune între ambițioasa agentă și monstrul obsedat, însă Starling trebuie să se confrunte nu numai cu propriii demoni, ci și cu o forță malefică atât de puternică, încât s-ar putea să măture totul din calea ei.

The Shining – clasicul scris de Stephen King și-a dobândit faima și datorită filmului cult regizat de Stanley Kubrick, cu talentatul Jack Nicholson în rolul principal.

În hotelul Overlook se ascunde o forță monstruoasă, care începe să strălucească și să-și desăvârșească sinistra lucrare odată cu sosirea lui Jack Torrance și a familiei sale. Nebunia izbucnește cu o furie uriașă, în timp ce forțe stranii se manifestă în jurul lui Danny, băiețelul de cinci ani care are un dar unic.

Omul de zăpadă – thrillerul scris de Jo Nesbo a fost adaptat într-un film hollywoodian cu Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg, Val Kilmer și J. K. Simmons în distribuție.

„Omul de zăpadă” este al şaptelea roman în care apare detectivul Harry Hole şi prima tentativă a autorului de a-şi confrunta personajul principal cu un ucigaş în serie. Crimele „Omului de zăpadă” se petrec doar când cade prima zăpadă, iar ucigaşul îşi alege drept victime soţii infidele, transformându-le, literalmente, în oameni de zăpadă.

Talentatul Mr. Ripley – romanul psihologic scris de Patricia Highsmith a fost adaptat într-un film foarte aclamat cu o distribuție de vis: Matt Damon, Jude Law, Cate Blanchett, Gwyneth Paltrow și Philip Seymour Hoffman.

După o copilărie marcată de moartea ambilor părinţi şi de experienţele traumatizante trăite alături de o mătuşă care îl umileşte, Tom Ripley devine un tânăr anxios, cu o sexualitate incertă, care îşi câştigă existenţa în New York punând la cale diverse fraude fiscale şi luându-şi identităţi false. Atunci când magnatul Herbert Greenleaf îl roagă pe Tom să meargă în Italia pentru a-l convinge pe fiul său, Dickie, să se întoarcă acasă, el acceptă fără ezitări. Ajuns acolo, Tom este vrăjit de personalitatea lui Dickie, însă fascinaţia lui se transformă treptat în ataşament bolnav, apoi în dorinţa obsesivă a tânărului de a deveni chiar persoana pe care o adoră. Iar de aici până la crimă ar putea fi doar un pas.

Omul nostru din Panama – thrillerul scris de John Le Carré a fost adaptat într-un film cu Pierce Brosnan, Geoffrey Rush și Jamie Lee Curtis în distribuție

Fermecător și cu un trecut pe care preferă să-l treacă sub tăcere, Harry Pendel, croitorul celor mai bogați și puternici bărbați din Panama, adoră să spună povești. Dar când misteriosul spion britanic Andrew Osnard – un om cu pofte nestăvilite pentru femei, informații și, mai ales, bani – intră în magazinul său, invențiile fantastice ale lui Harry prind viață. Înșelându-și prietenii, soția și practic pe el însuși, va țese un complot care îi depășește propria imaginație. Însă când evenimentele încep să scape de sub control, Harry se trezește implicat până peste cap într-un joc de putere internațional pe care nu poate spera să-l câștige vreodată.

Întotdeauna diavolul – romanul psihologic scris de Donald Ray Pollock a fost ecranizat într-un film cu o distribuție măreață: Tom Holland, Robert Pattinson, Bill Skarsgård și Sebastian Stan.

De la finalul celui de-al Doilea Război Mondial până în anii 1960, pe fundalul vieții rurale din Ohio și Virginia de Vest, Întotdeauna diavolul urmărește câteva personaje bizare și complexe. Willard Russell, un veteran supraviețuitor al carnagiului din Pacificul de Sud, nu o poate salva pe Charlotte, frumoasa lui soție, de la o moarte dureroasă cauzată de cancer, indiferent cât sânge sacrifică pe „bușteanul de rugăciune”. Carl și Sandy Henderson, un cuplu de criminali în serie, bântuie pe autostrăzile din America, în căutarea unor „modele” pe care să le fotografieze și să le ucidă. Predicatorul Roy și ajutorul lui, Theodore, un schilod care îl acompaniază la chitară, formează și ei un duo bolnăvicios care ajunge să fugă de justiție. Prins între toate acestea, Arvin Eugene Russell, fiul lui Willard și al lui Charlotte, devine un om bun, însă… violent.

Vrabia roșie – romanul scris de Jason Matthews a fost adaptat într-un film cu Jennifer Lawrence și Joel Edgerton în rolurile principale.

Frumoasa Dominika Egorova, o fostă speranţă a baletului rus, a cărei carieră s-a terminat tragic printr-un accident, ajunge de pe scena artistică, printr-un joc al hazardului, în culisele spionajului internaţional condus de SVR, Serviciul de Informaţii Externe Rus. Ea este împinsă de unchiul său, o persoană cu o poziţie importantă în cadrul agenţiei, să între în jocurile murdare organizate de spionajul rus, fiind instruită în arta seducţiei fără scrupule, pentru stoarcerea de informaţii şi eliminarea adversarilor. Într-una dintre misiunile sale ajunge să-l cunoască pe un tânăr ofiţer de contrainformaţii al CIA şi din acel moment începe bătălia vieţii sale, aceea de a se elibera de un sistem care o folosise, o rănise şi o manipulase cu cruzime şi de a lupta pentru drepturile sale de om liber, de a iubi, de a face propriile alegeri şi de a-şi apăra propriile valori.

Casino Royale – primul roman cu celebrul James Bond scris de Ian Fleming a fost adaptat într-un blockbuster cu Daniel Craig.

În romanul care l-a adus pe James Bond pe lume, Agentul 007 este trimis la un cazinou francez din Royale- les-Eaux. Misiunea lui? De a falimenta un agent rus nemilos – unul dintre cei mai necruțători colaboratori ai SMERŞ, omul cunoscut doar ca Le Chiffre – țintă primordială a Serviciului Secret Britanic de ani întregi.

Seriale

TuCaroline Kepnes se face responsabilă de romanul ce a fost adaptat într-un serial de mare succes difuzat pe Netflix cu Penn Badgley în rolul protagonistului.

Atunci când o tânără și frumoasă scriitoare aspirantă intră în librăria din New York în care lucrează Joe Goldberg, el face ceea ce ar face oricine în situația lui: îi caută pe Google numele pe care l-a aflat de pe cartea de credit. Este doar o singură Guinevere Beck în întreaga metropolă. Ea are un profil public de Facebook și postează pe Twitter neîncetat, dezvăluindu-i lui Joe tot ce ar avea nevoie să știe: se recomandă pur și simplu Beck, pentru prietenii ei, a urmat cursurile la Universitatea Brown, locuiește pe Bank Street și va fi la un bar din Brooklyn diseară – locul perfect pentru o întâlnire “întâmplătoare”. Pe măsură ce Joe capătă în mod invizibil și obsesiv controlul asupra vieții lui Beck, el orchestrează o serie de evenimente pentru a se asigura că Beck nimerește în brațele lui primitoare. Trecând de la statutul de hărțuitor din umbră la cel de iubit oficial, Joe se transformă în bărbatul visurilor lui Beck, totul în timp ce, pe tăcute, înlătură orice obstacol care i-ar putea sta în cale. Chiar dacă asta ar însemna să ucidă.

Dexterseria cu criminalul în serie scrisă de Jeff Lindsay și-a găsit succesul în adaptarea într-un serial cu Michael C. Hall în rolul principal.

În adâncul inimii, Dexter Morgan este gentlemanul perfect, are o prietenă timidă și pare să ducă o viață normală și discretă, ba chiar banală. Deși vederea sângelui îi face rău, el analizează tipare de împroșcare a sângelui pentru poliția din Miami. Însă Dexter mai are un hobby secret: este un criminal în serie care a ucis deja 36 de oameni, dar acționând de fiecare dată ca un adevărat justițiar anonim.

Marile minciuni nevinovate – romanul scris de Liane Moriarty a devenit un adevărat fenomen datorită serialului de pe HBO cu o distribuție spectaculoasă: Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Laura Dern, Zoe Kravitz, Alexander Skarsgård și în sezonul doi, Meryl Streep.

O crimă… un accident tragic… sau doar nişte părinţi care se poartă urât? Incontestabil, cineva a plătit cu viața. Madeline e o forță căreia nu e ușor să-i faci față. E amuzantă, tăioasă și pătimașă; ține minte totul și nu iartă pe nimeni. Celeste e genul de femeie frumoasă după care oamenii întorc capul pe stradă, dar are de plătit un preț pentru iluzia perfecțiunii. Nouă în oraș, Jane e o mamă singură, atât de tânără încât este confundată cu dădaca. Are un trecut misterios și o tristețe mult prea profundă pentru vârsta ei. Trei femei aflate fiecare într-un moment crucial al vieții, dar care își intersectează pașii în același loc fatidic.

Casa bântuită – clasicul scris de Shirley Jackson a revenit în atenția cititorilor odată cu lansarea serialului de groază de pe Netflix din 2018.

Patru persoane au sosit la Hill House: doctorul Montague, un savant care caută dovezi solide legate de manifestările supranaturale; Theodora, asistenta sa drăguță și sensibilă; Luke, un aventurier și viitorul moștenitor al Hill House; și Eleanor, o tânără singuratică, fragilă, cu un trecut întunecat. Dar ceea ce la început pare să fie un experiment nevinovat, o întâlnire misterioasă cu niște fenomene inexplicabile, se dovedește rapid a fi o călătorie în cele mai cumplite coșmaruri ale celor patru și o investigație căreia mulți dintre ei s-ar putea să nu-i supraviețuiască.

Chemarea cucului – primul roman din seria scrisă de Robert Galbraith, care nu este nimeni alta decât J.K. Rowling, a fost adaptat într-un serial de pe BBC.

Atunci când un topmodel celebru îşi găseşte moartea căzând de la un balcon acoperit de zăpadă din Mayfair, se presupune că fata labilă emoţional s-a sinucis. Cu toate astea, fratele ei refuză să creadă concluzia poliţiei şi îi cere detectivului particular Cormoran Strike să se ocupe de caz. Strike este un veteran de război – cu traume atât fizice, cât şi psihice -, a cărui viaţă e un dezastru. Deşi îi oferă o siguranţă financiară, ancheta are preţul ei: cu cât Strike pătrunde mai adânc în lumea complexă a tinerei fete, cu atât lucrurile devin mai sumbre şi pericolele nu întârzie să apară.

De la început – romanul scris de Jean Hanff Korelitz a fost adaptat la sfârșitul anului trecut într-o mini serie de mare succes de către HBO, cu Nicole Kidman și Hugh Grant în rolurile principale.

Grace Reinhart Sachs trăiește viața pe care și‑a dorit‑o întotdeauna, dedicată soțului ei, medic oncolog pediatru la un spital important, fiului lor, Henry, și pacienților pe care îi primește la cabinetul ei de psihoterapie. Grace este, de asemenea, autoarea cărții aflate în curs de publicare Ar fi trebuit să știi, un volum în care îndeamnă femeile să aibă încredere în intuiția lor și să acorde atenție primelor impresii în relațiile cu bărbații. Cu câteva săptămâni înainte de apariția cărții, o prăpastie se deschide însă în viața lui Grace: o moarte violentă, un soț dispărut și, în locul unui bărbat pe care credea că îl cunoaște, doar un șir de revelații teribile. În urma acestui dezastru amplu mediatizat, îngrozită de felul în care ea însăși nu a reușit să‑și urmeze propriile sfaturi, Grace trebuie să construiască o nouă viață pentru ea și pentru copilul ei.

Asasinatele din Badger’s Drift – primul roman din seria Crimele din Midsomer de Caroline Graham a făcut furori cu serialul ce a debutat în 1997 și care îi avea în prim plan pe John Nettles și Daniel Casey.

În această primă carte a seriei, inspectorul și tânărul său ajutor rezolvă crimele misterioase, săvârșite în liniștitul Badger’s Drift (Vizuina bursucului). Numită „noua Agatha Christie”, Caroline Graham excelează în redarea atmosferei specific englezești, dar și în menținerea unui suspans neștirbit până la sfârșitul romanului.

Negru de corb romanul scris de Ann Cleeves a fost începutul seriei Shetland lansată pe BBC.

E o noapte de An Nou ca oricare alta în Shetland. E frig, zăpada s-a așternut în straturi groase, dar oamenii ies împreună pe străzi, cântă, se distrează. Chiar și singuraticul și ciudatul Magnus Tait se pregătește de petrecere și își așteaptă, ca în fiecare an, oaspeții care nu i-au călcat vreodată pragul. Unica ființă care-i ține de urât e un corb la care ține ca la ochii din cap. Totul se schimbă când două fete îi intră în casă și îi amintesc de un episod groaznic din trecut. Câteva zile mai târziu, Fran Hunter descoperă pe câmpul înghețat cadavrul uneia dintre fete. Întreaga comunitate e cutremurată. Inspectorul Jimmy Perez e pus în fața unui caz dificil, în care trebuie să discearnă între ura și prejudecățile localnicilor față de străini și frânturile de adevăr pe jumătate rostite.

Maigret – celebra serie a francezului Georges Simenon a fost adaptată într-o serie longevivă de 14 sezoane, ce a debutat în 1991 cu Bruno Cremer în rolul principal; În 2016 a fost lansat și un serial cu patru episoade Rowan Atkinson în rolul comisarului Maigret.

Poirot și Miss Marple – două seriale ce au fost adaptate după celebrele romane scrise de Agatha Christie. Orice iubitor al genului polițist va îndrăgi atât lecturile misterioase, cât și adaptările pentru micul ecran.

Mai multe detalii despre provocarea Reading crime fiction 2021 găsiți în articolul de aici. Iar pe mine mă găsiți pe InstagramGoodreads și mai nou, pe Facebook.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s