„Lumânări vii” de Teodora Matei – debutul alert și captivant al comisarului Anton Iordan

Fac ce fac și tot la romane polițiste trag. Nu că mi-ar displăcea acest lucru, mai ales că zilele trecute am dat peste o carte românească tare bine scrisă, ce m-a ținut captivantă în poveste de la prima și până la ultima pagină. Este vorba despre Lumânări vii, primul roman din seria Cazurile și necazurile comisarului Anton Iordan. Fără doar și poate, Teodora Matei știe cum să surprindă atmosfera tipic românească și să o modeleze în așa fel încât să ne aducă o anchetă antrenantă, cu umor, suspans și răsturnări de situație.

Eu am făcut cunoștință cu Anton Iordan prin intermediul volumului Afaceri de familie, unde am dat peste un comisar ușor infidel, dar care își face meseria cu chibzuință și multă implicare. Astfel că acest prim volum al seriei mi-a oferit o lumină mai bună asupra personajului, atât în ceea ce privește relația sa extraconjugală, cât și iscusința profesională.

Anton Iordan îl are ca secund pe inspectorul principal Sorin Matache, cu care cei doi fac o echipă colorată, cu mult lipici la public, ca-n serialele cu detectivi, la care de altfel se și fac referiri pe tot parcursul romanului. Chimia dintre cei doi este unul dintre principalele ingrediente de savoare care fac volumul Teodorei Matei să fie o carte musai de citit pentru toți iubitorii genului polițist și nu numai.

Lumânări vii debutează în forță, așa cum îi stă bine unui roman polițist alert, cu niște explozii la subsolul unui bloc. Ei și dacă pagubele materiale nu ar fi de-ajuns, într-una din boxele afectate este găsită atârnată o femeie roșcată, din care curge domol picături de sânge. Spre norocul anchetatorilor, femeia este încă în viață, dar cu multiple leziuni interne, astfel că polițiștii nu pot conta pe mărturia ei. Pentru anchetarea tentativei de crimă sunt chemați comisarul și inspectorul, care imediat își încep cercetările luându-i la întrebări pe locatari.

Ancheta nu se derulează fără întreruperi, care sunt cauzate de refuzul unora de a vorbi liber cu anchetatorii. Însă, ritmul este unul foarte alert, astfel că totul decurge ca un episod compact dintr-un serial hollywoodian. Nu lipsesc răsturnările de situație, fiecare nouă informație aducându-i pe detectivi pe drumul complicat spre rezolvarea cazului.

Poate că cele 160 de pagini vi s-ar părea ca fiind prea puține pentru a dezvolta o intrigă captivantă, însă Teodora Matei valorifică fiecare capitol la maxim, neinsistând asupra detaliilor inutile. Nu este neglijată în nici un fel tipologia celor două personaje principale, narațiunea având grijă să ne dea informații suficiente despre fiecare pentru a ne forma o opinie despre caracterul lor.

Astfel că Matache este un tânăr detectiv în ascensiune, care muncește pe brânci pentru a-și asigura viitorul îndelungat în criminalistică, dar care nu uită să se distreze și mai ales să filtreze cu domnișoare ce îi intră în cale. Pe de altă parte, Iordan nu mai are nevoie să se streseze din cauza muncii, experiența spunându-și cuvântul după mai bine de 20 de ani în post. Situația sa familială trece prin ceva probleme, cu doi adolescenți în plină vântoare hormonală și o relație conjugală pe butuci. De aceea, Anton se lasă sedus de farmecele unei femei ce îi acaparează toate gândurile.

Lumânări vii are toate ingredientele unei lecturi rapide și plăcute: personaje bine creionate, o intrigă plină de suspans și mister, umor presărat cu grijă în momentele oportune și o atmosferă tipic românească reprezentată natural și fără exagerări de prost gust. Așa că vă îndemn să îi dați o șansă pentru că veți ieși din cotidianul anost și veți fi martorii unui episod polițist savuros.

Volumul este un exemplu redutabil de carte polițistă românească bine scrisă, care se încadrează perfect în termenii provocării Reading crime fiction 2021, despre care am scris mai mult aici.

Lumânări vii de Teodora Matei a apărut în colecția Thriller & Mystery la Editura Tritonic și este disponibilă atât pe site-ul editurii, cât și pe Libris.ro.

P.S. Am avut plăcerea să îi pun câteva întrebări Teodorei Matei despre cărțile polițiste și fantasy, iar interviul din cadrul rubricii Creator la Vorbitor îl găsești aici.

Publicitate

2 gânduri despre “„Lumânări vii” de Teodora Matei – debutul alert și captivant al comisarului Anton Iordan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s