Lecturile contemporane știu să disece realitatea tulbure în care trăim, știu cum să surprindă elementele nocive și să le denunțe cu ajutorul ficțiunii. Asta face și Olivia Laing cu primul ei roman, Crudo, punând în fața cititorilor o radiografie a evenimentelor din ultimii ani ce au marcat o lume întreagă. Fie că vorbim de grosolăniile lui Trump, negocierile Brexit sau misoginismul, vara anului 2017 are suficient material pentru a produce un roman-eseu brut, agitat și sfâșietor.

Olivia Laing o alege pe Kathy ca protagonistă a acestei cărți, prin care nu doar că își revarsă toată amărăciunea cauzată de ultimele știri nefericite ale lumii, dar prin care dorește să-și refuleze emoțiile negative. Furia către un sistem stricat care se ține cu dinții de modelul învechit, sexist și inegal este principala trăsătură a romanului, care ne propune să petrecem vara lui 2017 în mintea scriitoarei Kathy, o femeie de 40 de ani care își împarte viața între Londra și New York. Kathy întruchipează dorințele omului modern și civilizat, care vede peste tot corupție și minciună, dar care știe că nu are nici o putere să schimba ceva. Kathy este oricare dintre noi care ne-am răzvrătit, măcar mintal, față de abuzurile societății, care vrem să trăim într-o lume egală, fără repercursiuni viitoare.
„Kathy își nota totul într-un carte și devenise neliniștită că ar putea să epuizeze prezentul și să se regăsească singură pe creasta timpului – absurd, dar nu ți se pare uneori că nu putem să ne mișcăm toți prin simultaneitatea crudă a vieții, ca rechinii descoperiți de spargerea unui val?„
Cu toate că este o operă de ficțiune, eu am privit cartea și din punctul de vedere al unui eseu reformator, dar care, ca și în viața reală, eșuează la treaba practică. Lupta cu sistemul este dată doar în interiorul minții, pentru că de fiecare dată când Kathy își exprimă nemulțumirile cu voce tare, repercusiunile atacă imediat, sub formă de glume sexiste sau nedrepte mustrări.

Nici viața sentimentală a lui Kathy nu îi ușurează acesteia nemulțumirile sociale, asta pentru că se vede nevoită să aleagă între Londra și New York. În mijlocul verii se căsătorește cu un scriitor prolific, mult mai în vârstă decât ea, dar pe care îl iubește în ciuda diferențelor. Dar, firea ei sălbatică nu o lasă să se bucure de fericirea conjugală, fricile și temerile dând târcoale la orice urmă de bucurie sinceră. Teama de a fi nedemnă de dragoste și de aprecieri o împiedică pe Kathy să își trăiască viața la maxim sau măcar să se bucure de realizările muncite.
Lansat la sfârșitul anului trecut la Curtea Veche Publishing în traducerea Oanei Zamfirache, Crudo își încântă cititorii cu o lectură brută, nefiltrată, ce debordează de o inteligență și atitudine curajoasă. Este combinația perfectă între nehotărâre și determinare, stare confuză în care mulți dintre noi ne regăsim în ultimii ani.
Cartea nu are neapărat o fluiditate narativă, gândurile și ideile eroinei fiind secționate pe bucăți de mâhnire, melancolie și neputință. Însă, tocmai din acest motiv, volumul își captivează cititorii, necizelarea emoțiilor fiind o metodă mult mai puternică și mai expresivă de exprimare. Ceea ce e cert este faptul că cei ce vor citi acest roman de debut al scriitoarei britanice vor avea o reacție, fie de acord sau dezacord cu gândirea protagonistei, ceea ce mai apoi va duce la discuții și sperăm, într-un final, la schimbări.
Romanul Crudo de Olivia Laing a apărut la Curtea Veche Publishing și este disponibil aici.
