Oricât de mari am fi, poveștile bine scrise tot ne duc în călătorii fascinante ale imaginației, cu regi și slujitori magici din regate sau sate nemaiîntâlnite. Angela McAllister știe cum să mânuiască cuvintele pentru a reda în doar 1-2 pagini o poveste captivantă, care să placă atât publicului tânăr, cât și cititorilor maturi, care se relaxează citind o lectură ușoară și plăcută. Un an plin de povești este genul de carte ce merge citită copiilor, dar de care se vor bucura în același timp și adulții, povestioarele incluse având farmecul vremurilor de demult, din care nu lipsesc pildele și lecțiile de viață.

Angela McAllister este un autor prolific de cărți pentru copii, cu peste 80 de titluri publicate în nenumărate țări. La noi, pe lângă Un an plin de povești, au mai fost traduse și volumele Povești cu animale din lumea întreagă, Povești cu căpcăuni și vrăjitoare și Buzunarul cu pupici, toate apărute la Editura Humanitas Junior.
Un an plin de povești e împărțită în doisprezece părți, pentru fiecare lună a anului. Fiecare lună conține câteva povestiri, cu și despre obiceiurile și sărbătorile cunoscute sau mai puțin cunoscute din lume întreagă. Volumul abordează atât festivități populare, cum ar fi Paștele, Crăciunul sau Halloween-ul, dar și serbări neștiute, cum ar fi Purim sau Arminden.
Un alt aspect ce face această lectură să fie una fermecătoare este faptul că scriitoarea britanică și-a întins aria sărbătorilor în toate colțurile lumii, având povești din Irlanda, Rusia sau Japonia, dar și din cele două Americi, Africa sau Australia. Diversificarea aduce un plus volumului, astfel că cititorul este purtat în timpurile străvechi prin toate culturile, având chiar și o oprire în povestea biblică a lui Iona.

Eu am savurat fiecare poveste, nu am grăbit lecturarea celor 52 de basme și legende, ci m-am delectat în fiecare zi cu o lună a anului. Cartea este numai bună pentru recitiri multiple, asta pentru că farmecul pildelor se mulează pe dispoziția cititorului. Astfel că fiecare citire oferă cititorului sau ascultătorului o nouă perspectivă asupra lecțiilor de viață prezente în povești.
Și ca orice carte destinată în primul rând copiilor, paginile sunt presărate cu ilustrații atent create de Christopher Corr, care surprinde esența fiecărui basm. Nu ai cum să nu te oprești din citit pentru a admira frumusețea castelelor sau satelor sau pentru a privi mai atent construcția și personalitatea personajelor.

Ca exemplu de poveste preferată, „Paltonul albastru„ are o emoție și sensibilitate aparte. Povestea evreiască aleasă pentru a celebra sărbătoarea Purim ne aduce în prim plan magia poveștilor. Bunicul lui David era croitor, așa că atunci când acesta era mic îi plăcea să îl observe pe bunic cum croiește diverse haine. Într-o zi, bunicul îi făcu lui David un palton dintr-o bucată de stofă albastră. Însă, pe cum anii treceau, paltonul i-a rămas mic, dar bunicul i l-a transformat într-un sacou. Această reciclare s-a derulat pentru mulți ani, stofa luând forma unui palton, sacou, șepci, nasture, iar la final rămânând doar un fir de ață. Așa că bunicul îl rugă pe David să îi povestească despre paltonul albastru și despre toate aventurile prin care au trecut de-a lungul anilor.
„- Ai văzut? spuse el. Mai era destulă ață să urzești din ea o poveste!„
Poveștile au o simplitate feerică, care cucerește inimile tuturor cititorilor, indiferent de vârstă. Eu o recomand pentru momentele aglomerate, când o poveste plăcută și scurtă poate face minuni în ceea ce privește dispoziția celui ce se lasă purtat pe aripile imaginației.
Volumul Un an plin de povești de Angela McAllister a apărut în această iarnă la Humanitas Junior și poate fi găsit aici.

2 gânduri despre “„Un an plin de povești” de Angela McAllister – o călătorie fermecătoare printre basmele și legendele din toate colțurile lumii”