„Sapiens. O istorie grafică (Vol. 1) Nașterea omenirii” de Yuval Noah Harari – istoria impresionantă a singurei specii ce crează și crede în povești fictive

Cine suntem? Ce înseamnă să fim umani? La aceste două întrebări încearcă istoricul Yuval Noah Harari să răspundă în bestsellerul Sapiens. Și pentru că aceste întrebări existențiale sunt deja destul de apăsătoare, israelianul a decis să lanseze și o variantă grafică a lecturii – Sapiens. O istorie grafică – care debutează cu primul volum intitulat sugestiv Nașterea omenirii. Astfel, alături de David Vandermeulen și Daniel Casanave, Harari aduce cititorilor o lectură inovativă și plină de culoare, care nu doar că ne explică parcursul omului în istorie, dar ne și vizualizează traseul aventuros al acestuia.

„Sapiens stăpânesc lumea deoarece sunt singurele animale capabile să creeze povești fictive și să creadă în ele.„

Cred că cei mai mulți dintre noi, la un moment dat al vieții, ne-am întrebat de unde venim și care este rolul nostru pe acest pământ. Dar nu toți putem să citim o carte științifică și să înțeleg rostul lucrurilor în natură sau semnificațiile ascunse ale psihologiei umane, așa că avem nevoie de o poveste a istoriei, pe care Harari o spune într-un mod captivant și ușor de înțeles. Aceasta este cheia succesului fenomenal ce l-a propulsat pe Yuval la statutul de star al istoriei universale și care continuă să strângă adepți ai istorisirilor sale. Iar odată cu lansarea acestui volum grafic, aria cititorilor s-a lărgit considerabil, asta pentru că informația prezentă în carte, deși densă și cu temei, este povestită cu ajutorul unui limbaj familiar și răspicat.

„Orice cooperare umană la scară mare depinde de mituri comune ce există doar în imaginația colectivă a oamenilor. Lucru valabil pentru un trub preistoric.„

Nașterea omenirii acoperă primele semne ale omenirii și continuă până la civilizațiile ce au colonizat lumea-ntreagă. Aflăm multe detalii interesante despre homo sapiens, cum ar fi faptul că până în urmă cu 50.000 de ani, pe pământ existau cel puțin șase specii diferite de oameni, din care a mai rămas doar cea de astăzi. Selecția a fost una naturală, și până la urmă, doar specia inteligentă a supraviețuit. Cu toate acestea, omul distruge totul în calea sa, astfel că urmările traseului său prin lume constituie o anchetă atent și jucăuș gândită de Yuval, ce face deliciul și amărăciunea ultimei părți a volumului.

Cartea lui Yuval nu doar prezintă faptele științifice, dar apelează și la latura emoțională a cititorului, care nu are cum să nu fie impresionat de zecile de mii de ani de transformare și evoluție. Este incredibil procesul de transformare pe care formele primitive ale omului l-a suferit de-a lungul secolelor și care rezultă în cine suntem astăzi. E drept că planeta a avut și are mult de suferit din cauza noastră, Yuval fiind necruțător în a-și exprima frustrarea în ceea ce privește poluarea și dispariția miilor de specii de animale.

„Bârfa ne este atât de naturală, încât pare că limbajul nostru ar fi apărut chiar în acest scop.„

Eu am citit volumul pe nerăsuflate, fiind captivată întru totul de palpitanta aventură a istoriei umane. Nu m-am simțit în nici o secundă asaltată de prea multe informații asta pentru scriitorul a știut cum să își dozeze relatările cu mult umor și ironie. Nu au lipsit nici interferările unor personaje celebre din lumea științifică sau ajutorul dat de nepoata lui Harari în povestirea unor evenimente importante ale civilizației umane. Și bineînțeles, unul dintre motivele ce fac această carte să fie una dezirabilă pentru majoritatea cititorilor este grafica și ilustrațiile bine creionate. Nu ai cum să nu te oprești din citit pentru a admira acuratețea și profunzimea anumitor desene, care nu doar că evidențiază istoria într-un mod plăcut ochiului, dar o și reliefează la un nivel înalt, ce te introduce cu totul în lumea antică a civilizației.

„Ceea ce ne face cu adevărat diferiți e modul în care cooperăm în număr mare.„

Mi-a plăcut la nebunie cartea, căreia îi înțeleg în sfârșit succesul și frenezia ce o înconjoară. Mulți au citit varianta clasică de la Harari, dar eu mă bucur că am ales varianta grafică pentru că experiența a fost una totală, atât din punct de vedere al informației, cât și al vizualului spectaculos. Eu vă recomand volumul Sapiens. O istorie grafică (Vol. 1) Nașterea omenirii pentru abundența elementelor științifice și pentru ilustrațiile și experiența unică ce vă este garantată cu fiecare pagină, fiind un manual excelent de cultură generală ce se învârte în jurul speciei homo sapiens.

„Cooperarea socială este cheia supraviețuirii și reproducerii noastre.„

Sapiens. O istorie grafică (Vol. 1) Nașterea omenirii de Yuval Noah Harari este disponibilă în format hardcover pe site-ul celor de la Cartepedia.ro.

Publicitate

2 gânduri despre “„Sapiens. O istorie grafică (Vol. 1) Nașterea omenirii” de Yuval Noah Harari – istoria impresionantă a singurei specii ce crează și crede în povești fictive

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s