„Anotimpuri diferite” de Stephen King – patru povestiri în care scriitorul din Maine își etalează geniul de prozator 

Îmi era dor de o carte bună de la Stephen King, așa că am ales Anotimpuri diferite, care nu e doar o lectură foarte bună scrisă, dar este un volum ce oferă cititorilor 4 povestiri captivante, ce fac parte din sfera thrillerului întunecat. Volumul a văzut lumina tiparului 1982, iar la începutul anului a fost reeditat la Editura Nemira în colecția Armada.

Cele patru povestiri au fost scrise în concordanță cu cele patru anotimpuri ale anului, de aceea titlul este unul semnificativ, ce denotă nu doar ambianța fiecărei povești, dar și caracterul larg pe care acestea le întrepătrund, ce au fost mai apoi reunite într-un volum unitar. Un lucru ce mi se pare interesant este faptul că fiecare dintre aceste 4 nuvele a fost scrisă după finisarea unui roman, astfel că ele vin ca o relaxare a peniței, dând dovadă de multă libertate și imaginație.

Romanele lui King depășesc de obicei marja de 500 de pagini, astfel că aceste povestiri vin ca un substitut practic pentru cititorii ce vor o lectură thriller, dar nu au timpul necesar să se adâncească într-o carte voluminoasă. Pentru mine, plăcerea unei lecturi Stephen King este tot timpul la cote înalte, iar acest volum nu face excepție, fiecare dintre povestiri purtând amprenta geniului scriitorului din Maine.

Volumul debutează cu nuvela Închisoarea îngerilor, povestea ce a stat la baza celui mai bun film realizat vreodată, conform clasamentelor realizate de imdb. Cu toate că știam povestea foarte bine, tot am fost captivată de felul ingenios cu care King aduce cititorilor o poveste atât de vastă și profundă în doar 100 de pagini. E drept că îmi era puțin teamă de o eventuală stare de plictis pe parcursul lecturii, dar ritmul alert și cuvintele foarte bine alese mi-au oferit o experiență revigorantă asupra poveștii.

Nuvela urmărește povestea lui Andy Dufresne, un bancher ce a fost condamnat pe nedrept pentru uciderea soției sale și a amantului acesteia. Andy este trimis la închisoarea Shawshank, un loc violent și dur pentru toți deținuții. Însă, firea sa calculată nu îl părăsește niciodată, ceea ce îi conferă anumite avantaje pe parcursul detenției.

Mai apoi dăm peste Un elev capabil, cea mai lungă povestire a volumului. Nuvela ne spune povestea lui Todd Bowden, un elev conștiincios care descoperă că un bătrân căruia îi livra ziarul este de fapt un criminal nazist. Arthur Denker va ajunge să fie șantajat de tânărul de 14 ani pentru a-i povesti toate ororile din timpul Holocaustului. Aceste amintiri încep încet încet să-l schimbe pe licean, care devine obsedat și măcinat de imaginile tulburătoare din timpul nazismului.

Cadavrul este a treia povestire a volumului și ne spune povestea unei întâmplări din vara anului 1960, dintr-un orășel fictiv din Maine. Un băiețel este dat dispărut după ce nu se întoarce acasă de la cules de mure. O gașcă de patru băieți pleacă în căutarea cadavrului său, aflat la o distanță considerabilă de casă. Pe drumul spre cadavru, trecutul disfuncțional al fiecăruia iese la iveală, ceea ce îi pune la mare încercare mintală.

„Singurul motiv pentru care cineva scrie povești este că, în acest fel, poate să înțeleagă trecutul și să se pregătească pentru o viitoare nemurire.„

Ultima povestire este intitulată Metoda respirației și este cea mai scurtă istorisire a volumului. Nuvela urmează parcursul unei femei căzute în dizgrație din cauza unei sarcini din afara căsătoriei. Însă, integritatea acesteia nu se lasă doborâtă, astfel că luptă cu orice putere pentru triumful vieții copilului ei. Ceea ce este însă foarte interesant, este faptul că povestea acestei femei este de fapt o povestire a unui membru al unui club anonim, care este specializat pe povești captivante. Tehnica de povestire în ramă este folosită genial de scriitor, care astfel te ademenește de două ori în universul său misterios.

„Povestea e cea care contează, nu cel care o spune.„

Toate cele patru povestiri mi-au plăcut la nebunie, fiecare din diferite motive. Întotdeauna am fost atrasă de nuvele, care dacă sunt creionate întru totul, atunci se obține o poveste închegată, fără detalii inutile, ce știe să maximizeze fiecare paragraf. Fiecare din cele patru istorisire ale lui King ne aduc povești captivante, ce abundă în mister și suspans. Nu cred că sunt chiar de groază, eu le-aș încadra mai degrabă în aria thrillerului întunecat, dar e drept că o atmosferă tulburătoare le unește pe toate patru într-un volum al secretelor, minciunilor și confuziilor interioare.

Recomand volumul atât iubitorilor scrierilor lui Stephen King, dar și celor ce sunt în căutarea unor lecturi revigorante, cu doze înalte de mister și o psihologie captivantă a caracterului uman.

Anotimpuri diferite de Stephen King a apărut în traducerea lui Constantin Dumitru Palcus la Editura Nemira și este disponibil aici. Tot pe site-ul celor de la Nemira găsiți o sumedenie de cărți de la Regele Suspansului, cărora o să li se alăture și cel mai recent roman al său, Mai târziu, disponibil din 9 aprilie.

Publicitate

2 gânduri despre “„Anotimpuri diferite” de Stephen King – patru povestiri în care scriitorul din Maine își etalează geniul de prozator 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s