Îmi plac la nebunie cărțile polițiste, așa că atunci când un scriitor vine cu influențe a la Agatha Christie, nu am cum să nu citesc romanul respectiv. Cu Zei străini, Annamaria Alifieri deschide seria Vera și Tolliver, o colecție de romane mystery cu o atingere romantică și multă ambianță africană. Cartea de debut face introducerea perfectă pentru cei doi protagoniști, care promit încă de la început o conexiune captivantă.

Vera este fiica unui misionar scoțian, născută și crescută în Africa, care acum a ajuns la vârsta măritișului. Fetei i se aprind călcâiele după un inspector adjunct de poliție, Justin Tolliver, ai cărui inimă este îndreptată tot spre ea. Însă, cei doi nu au curajul să își împărtășească sentimentele, ceea ce duce la multe situații stânjenitoare și complicații nedorite. Justin este fiul unui nobil englez, dar care nu a mai prins nimic din resursele financiare ale tatălui său, așa că s-a reorientat spre o nouă țară, care se pare că îi acordă destule oportunități, atât pe plan social, cât și profesional.
Pe lângă serile dansante, pe cei doi îi aduce împreună un caz nefericit ce zguduie familia Verei. Doctorul Pennymann, unchiul fetei, este ucis de o suliță maasai, fără însă vreun motiv evident sau orice fel de martori oculari. Pentru investigații este chemat tânărul Tolliver, care va încerca, în ciuda multor piedici, rezolvarea acestui mister. Ca principal suspect este încarcerat un vraci local, care se pare că nu îl agrea pe doctorul ce îi fura clientela cu leacurile sale moderne. Însă, Tolliver este convins că nu el este vinovatul, așa că ancheta nu se oprește aici, spre nemulțumirea superiorului său, care îl vrea pe suspect condamnat și executat cât mai repede.
Ițele cazului se încâlcesc odată cu descoperirea trecutului tumultuos al doctorului, mai multe nume sonore din împrejurimi fiind implicate amoros și profesional cu acesta. Astfel, inspectorul adjunct este nevoit să își împartă atenția între rezolvarea misterului morții lui Pennymann și Vera, relația dintre cei doi având tot mereu fluctuații de apropiere și depărtare, asta pentru că el este văzut în compania unei dame suspecte.
Acțiunea romanului se petrece în anul 1911, pe vremea Protectoratului britanic al Africii de Est, astfel că regiunile exotice sunt pline de englezi care, deși vor să abolească sclavia, ajung să fie stăpâni de ferme, invadând astfel spațiul triburilor native. Avem parte de multe descrieri încântătoare ale acelor ținuturi, naratoarea având grijă să ne dea suficiente detalii pentru a ne introduce în Africa de la începutul secolului al XX-lea. Nu lipsesc nici elementele tradiționale, având parte și de o introducere printre triburile locale.
Acțiunea romanului ne oferă două planuri narative: cel ce se axează pe povestea de dragoste dintre Vera și Tolliver și investigarea crimei odioase. Planurile se întrepătrund întru totul, fata fiind foarte implicată în rezolvarea cazului, dând dovadă de multă tenacitate și curaj. Ba mai mult, aceasta își urmărește propriile piste, având parcă o dorință mai aprigă decât cea a inspectorului de a afla ucigașul. Astfel, romanul are parte nu doar de un detectiv priceput, ci de doi, ce pun la dispoziția cititorului multe pasaje antrenante.
Mi-a plăcut cartea, am citit-o după amiază, lectura fiind una antrenantă. Cele două personaje principale sunt creionate delicat, naratoarea având grijă să îi înzestreze atât cu calități, cât și cu defecte, ceea ce face ca povestea lor de dragoste să fie una palpitantă. Nu aș putea spune că am remarcat influențele Agathei Christie în roman, care m-a dus cu gândul mai degrabă în direcția lui Miss Fisher, un serial îndrăgit de mine tare mult tocmai pentru că nu avea mistere extravagante, ci cazuri credibile. Tot așa, Anamaria Alfieri nu vine cu o poveste spectaculoasă, ci cu o întâmplare ce se inspiră din realitate, pe fondul unui peisaj de vis.
Suspansul nu este la cele mai înalte cote, dar misterul persistă pe toată durata acțiunii. Nici povestea de dragoste nu are parte de artificii prea intense, în concordanță, aș spune, cu vremurile de demult, când o simplă privire dădea apă la moară pentru bârfele în societate. Așa cum a spus și Bogdan Hrib pe spatele cărții, povestea duce multe cu celebrul film Din inima Africii, cu Meryl Streep în rolul principal.
Recomand cartea celor ce sunt în căutarea unei lecturi lejere, cu tente polițiste și romantice și cu aventuri prin tărâmurile neîmblânzite ale Africii. Este cu siguranță o carte polițistă diferită de ceea ce se scrie astăzi, unde accentul nu cade pe acțiune, ci pe ambianța exotică. Eu sper să se traducă și următoarele două romane din seria Vera și Tolliver pentru că avem nevoie de diversificare și o schimbare de decor.
Zei străini de Annamaria Alfieri a apărut în acest început de an în colecția Cașmir la Editura Tritonic și este disponibilă aici, cât și pe Libris.ro.
